Můj účet

Jak vybrat parkovací senzory?

Téměř po celý rok auto někam parkujeme a pokud nemáme vozidlo vybavené moderním parkovacím asistentem nebo parkovacími čidly, může se nám stát, že neodhadneme vzdálenost a zadním nárazníkem nacouváme do zdi, plotu či jiné zábrany. Moderní auta mají čím dál horší výhled vzad a hůře se odhaduje vzdálenost, kterou ještě máme před zadním nebo předním nárazníkem.

Akustické upozornění

Couvací asistent vás nejčastěji upozorní akusticky, což plně dostačuje a je krásně intuitivní. U většiny couvacích asistentů na trhu se dá regulovat hlasitost pípání před překážkou. Jak vyřešit tento problém jednoduše a elegantně? Pořiďte si kvalitní parkovací asistent od Ahifi.cz.

Rozdělení asistentů

Parkovací asistenti se dělí na 3 základní skupiny:
  1. 4 senzorové parkovací senzory - do zadního nárazníku
  2. 8 snímačové - navíc i do předního nárazníku
  3. s kamerou - pro 100% vizuální kontrolu za vozidlem

Barvy a provedení čidel

Parkovací senzory se dodávají v sadách buď černé, černé lesklé, bílé lesklé, stříbrné lesklé. Většina senzorů je přelakovatelná, čili pro originální vzhled doporučujeme couvací senzory nechat nalakovat do barvy vozu. Nástřik by měl být proveden tenkou vrstvou, aby nedošlo ke slití prostoru v mezikruží.

Umístění senzorů

Pro správnou funkci couvacích senzorů je nutné dodržet hlavně minimální výšku od vozovky, což je 40 cm. Důležitým faktorem je správná vertikální nebo horizontální orientace jednotlivých senzorů. Každé parkovací čidlo má na sobě vyznačené místo, které má být otočeno směrem vzhůru. Vzdálenost čidel mezi sebou není omezena. Důležité je, aby byly v ose kvůli designu. Senzory nedoporučujeme navrtávat do kovového nárazníku, může to ovlivnit jejich správnou funkčnost.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku

1|Jiří Fořt , 28.02.2024, 06:38
Dobrý den, musím si koupit senzory podle značky vozu nebo je to jedno. Jeden známí mi řekl že se jinak nespárují s autem. Děkuji
Odpověď: Lukáš Zemánek - AHIFI.CZ, 29.02.2024 11:23
Dobrý den Vážený zákazníku, pokud Vám jde čistě o senozry s akustickým značením vzdálenosti pak je možné na jakékoli vozidlo použít universální senzory jako jsou např. Keetec BS 420 . Parkovací senzory kompatibilní s originálním autorádiem máme v nabídce pouze pro koncernová vozidla ( VW, Škoda, Seat ) .