Můj účet

Jaký vliv má akustická pěna na kvalitu zvuku?

Jsme propagátoři akustické pěny, která se umísťuje do dveří jako druhá vrstva tlumení, přímo za středobas. Vycházíme z domácího hifi, kde každá lepší sloupová hifi sestava má tyto akustické materiály, které zabraňují stojatému vlnění. Pokud máme dva stejné středobasy, kdy jeden umístíme do ozvučnice o objemu 15 litrů netto bez tlumení, a druhý středobas hned vedle dáme do vytlumené ozvučnice o stejném objemu, kde ale byla použita akustická pěna neboli lidově řečeno "jehlánky", stane se, že od frekvence okolo 1000 Hz a níže je zvuk u vytlumené ozvučnice odlišný. Odlišný, resp. lepší v podání reálnosti hlasu zpěváka či zpěvačky, zvuk je čitelnější. Je poznat, že netrpí na zpětný odraz zvuku, který jen při přímém porovnání lze opravdu rozeznat. Středy jsou méně agresivní a u nevytlumené ozvučnice neslyšíte spodní frekvence. Lepit akustický materiál do dveří za středobas má tedy zásadní vliv na výslednou kvalitu zvuku. Pokud vás zajímá procentní hodnota, nebojíme se tvrdit, že zvuk s akustickou pěnou je na středobasu o cca 20 % kvalitnějším.

Testovali jsme 3 akustické pěny:

  1. Sinus Live ANS  - extrémně nasákavá a zcela nevhodná do dveří - ideální do bassreflexových ozvučnic pro subwoofery.
  2. Ground Zero GZDF 1600 SA - nedoporučujeme, také hodně drží vodu, vhodná na místa, kde se pěna nesetká s kapající vodou. Lepší jak Sinus Live ANS, výrazně horší než Gladen Aero Wave.
  3. Gladen Aero Wave - vlhkost dokáže odbourat. Padající kapky ve vertikální poloze také problém nejsou, ale pokud dáme tuto gumopěnu pod přímý proud vody, vodu nasakuje také, ale výrazně méně než obyčejná pěna, a proto je tato akustická gumopěna vhodná do dveří auta. Pro 100% odbouratelnost vody a vlhkosti doporučujeme použít na pěnu speciální impregnaci Carbon Collective Repel, která se používá na látkové sedačky nebo obuv. Po vyschnutí tento materiál nemění svoje vlastnosti a nedrolí se jako obyčejné akustické pěny.
Ukázka, jak to funguje v reálném prostředí:
 
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku

2|Dominik Ručka , 08.01.2023, 21:46
Dobrý den, když chci aby můj subwoofer dokázal se dostat na nižší frekvence, tak nemám jeho strany vyplňovat pěnou? Nebo to spíš utlumí jeho finální frekvenci ? Totiž jsem ho vycpal kompletně a přijde mi že se utlumily ty středové bassy a jsou zřetelnější ty nízké frekvence až 28hz jsem shopný slyšet na vyšší hlasitost čistě ,reproduktor: Magnat B30 250w rms 25-250 hz 12\" .Přeji hezký den.
Odpověď: Lukáš Zemánek - AHIFI.CZ, 11.01.2023 14:52
Dobrý den Vážený zákazníku, v tomto případě dokážeme frekvenci ovlivnit nejvíce správným nastavením zesilovače, výplní samotnou už jde spíše o menší korekce. Pro vyplnění ozvučnic většinou používáme např. COM Tsunami , nedokáži Vám však přesně říci k jakému útlumu dojde případně jakých hodnot dokážete pomocí tohoto materiálu dosáhnout. 
1|Evžen Havlas , 07.03.2022, 20:07
Dobrý den, zvažuji výměnu repro v Peugeotu 301 na palubní desce. Průměr 130mm, citlivost co nejvyšší, zapojení na originální rádio. Zvažuji Hertz DCX130.3 nebo X130. Doporučili byste mi lepší typ reproduktorů v ceně do 2000Kč? Jaké zatlumení pod reproduktory z vaší nabídky byste mi doporučili? Děkuji za poradenství
Odpověď: Odborný prodejce - AHIFI.CZ, 09.03.2022 12:58
Dobrý den Vážený zákazníku, v cenové relaci do 2000,- bude dle mého názoru nejlepší volbou právě zmíněné repro Hertz DCX 130.3. Možná by stálo za zvážení drobné navýšení rozpočtu a pořízení řady CX 130, která je cenově drobně nad rozpočtem, ale zvukově zase o kus dále než DCX. V případě osazení na palubní desku je tlumení spíše zbytečné, v tomto prostoru nebude příliš co tlumit.