Můj účet

Jak a kam zapojím externí zesilovač či aktivní subwoofer?

Pokud je zákazník náročnější posluchač, tak se málokdy obejde bez subwooferu, který je nedílnou součástí kvalitního ozvučení vozidla. K tomu, abyste mohli subwoofer na autorádio zapojit, je nezbytné, aby Vaše autorádio mělo RCA výstupy na externí zesilovač. Značková aftermarket autorádia dnes disponují minimálně 1 párem RCA výstupů na externí zesilovač. Pokud budete na autorádio připojovat pouze jeden např. 2-kanálový zesilovač na subwoofer, bude Vám bohatě stačit autorádio s 1 párem RCA. V případě, že se rozhodnete instalovat více zesilovačů nebo zesilovač 4-kanálový, zvolte autorádio s minimálně 2 páry RCA výstupů na externí zesilovač.
 
Externí zesilovač nebo aktivní subwoofer se zapojují defacto stejně. Aktivní subwoofer není nic jiného než pasivní subwoofer, na kterém je přišroubován nebo jinak upevněn zesilovač.
 
Hodně zákazníků dnes řeší situaci, že chce doplnit sériové ozvučení o subwoofer, subwoofer ale nelze na originální autorádio zapojit a je třeba použít externí zesilovač. Tovární autorádia ale nemají RCA výstupy na externí zesilovač, proto to normálním způsobem nelze zapojit. K tomu, abyste na originální autorádio zapojili externí zesilovač, potažmo aktivní subwoofer, musíte zakoupit takový aktivní subwoofer nebo zesilovač, který má integrovaný HI INPUT (vestavěný high/low adaptér), resp. možnost zesilovač připojit přímo k reproduktoru paralelně. Zapojením paralelně ke stávajícímu reproduktoru nijak neomezíte funkčnost ani zvuk reproduktoru, ke kterému budete zesilovač nebo aktivní subwoofer připojovat. Možnost HI INPUT výstupu mají spíše dražší zesilovače, u aktivních subwooferů je to běžnou záležitostí.
 
Nejvíce se však používají tzv. HIGH/LOW adaptéry, což je adaptér, který umožní na originální autorádio připojit externí zesilovač. Připojuje se paralelně k jednomu z reproduktorů v autě a nebo přímo za autorádio do ISO konektoru k reproduktorovým výstupům. Opět nemá vliv na zvuk či funkčnost reproduktorů, které v autě jsou již instalované.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Nevíte, jak vybrat ten správný subwoofer? Poradíme Vám.
Sepsali jsme tipy při nákupu subwooferu do auta. Také poradíme s jeho zapojením.
Celý článek
Jak správně nastavit zesilovač v autě?
Poradíme Vám jak správně si nastavit zesilovač v autě.
Celý článek
Nevíte, jak vybrat to správné autorádio? Poradíme Vám.
Plánujete nákup autorádia? Poradíme Vám, na co si dát pozor a jak úspěšně zvládnout zapojení autorádia.
Celý článek
Jak správně tahat kabeláž k zesilovači
Rady od techniků jak a kudy správně tahat kabeláž k zesilovači.
Celý článek

Komentáře k článku

3|Marek , 06.04.2022, 12:37
Dobrý den, chtel bych se zeptat, co všechno bych si musel z Vasi nabídky koupit.,abych mohl zapojit subwoofer na originální radio v Skoda Rapid 1.2TSI 81kW rok 2016 i se zesilovačem,ci rovnou aktivní subwoofer.. Nejlépe aby to šlo zapojit jen do radia, abych nemusel tahat kabely k baterie. Výkon subwooferu cca 300 až 500W. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Odborný prodejce - AHIFI.CZ, 06.04.2022 15:28
Dobrý den Vážený zákazníku, bohužel prakticky každý externí zesilovač nebo aktivní subwoofer má připojení stejné a vždy je tak třeba přivést kabel od baterie a ukostřit. Více se dočtet v přehledném článku přesně na tohle téma. Připojení k rádiu se pak může lišit, dle toho, jaký subwoofer/zesilovač se zvolí. V dnešní době již má většina zesilovačů tzv. vysokoúrovňové vstupy a lze tak připojit přímo na originální reprokabeláž. Záležet tak bude na konkrétním příbalu a přislušentví v balení. Máte již vybrán nějaký konkrétní subwoofer? Případně v jaké ceně budeme vybírat?
2|Filip , 27.11.2020, 20:41
mám dotaz mám equalizer do auta kterej má cinche a high input bude mu vadit když ho nezapojim paralelně ale napřímo na high input a repráky vyvedu z výstupu
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 30.11.2020 11:06
Dobrý den Vážený zákazníku. Omlouvám se, ale netuším jak vám poradit. Jaký equalizer máte na mysli?
1|Ondřej , 04.04.2024, 21:42
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je realné aktivní subwoofer napájet ze zapalovače v kabině, abych nemusel tahat kabely až k baterii. Předem děkuji za odpověd.
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 05.04.2024 08:51
Dobrý den Vážený zákazníku. Záleží na výkonu SW. Ale 99% aktivních SW potřebují napájení přímo z autobaterie.