Můj účet

Jak správně na údržbu auta aneb jakou použít autokosmetiku?

Autokosmetika




















 

V následujícím článku se vám pokusíme poradit jak postupovat, pokud si chcete na svém autě sami udělat tzv. detailing laku karoserie.

Fáze č.1 – oplach tlakovou vodou

Umytí auta tlakovým čističem, je třeba důkladně vystříkat všechny spáry, zejméne v zadní části auta u světel a v náraznících + důkladně vystříkat střešní a postranní lišty, kde se za celou zimu usadilo množství toxických nečistot a soli. Pro důkladné detailisty není vyjímkou sundání kol a vystříkání prostoru za a nad kolem a postupně celého spodku vozidla, kde auto také hodně trpí. Neznamená, že to co není vidět, nepotřebuje svoji údržbu. Na hrubší nečistoty použijte čistič Meguiars all purpose cleaner. Tento přípravek doporučujeme nechat krátce působit a opět opláchnout tlakovou vodou. V žádném případě nedoporučujeme tohle dělat na přímém slunci.

Fáze č. 2 - péče o disky auta

Na hliníková kola, na ty použijte přípravek čistič kol Meguiars hot rims all wheel cleaner, který dokáže odstranit žlutý povlak na discích. Na odstranění zapečeného asfaltu použijte Meguairs quik clay starter kit nebo Meguiars Bug & Tar remover. Napřed odstraňte žlutý povlak a až nakonec zapečený asfalt. Po vysušení kol, doporučujeme impregnaci pneumatik produktem Meguiars gold class endurance high gloss tyre gel, který dodá pneumatikám vysoký lesk. Doporučujeme nechat 24 hodin zaschnout než vyjedete, jinak může dojít vlivem velkých otáček kol k rozstříkání přípravku na karoserii, na kterou se pak lepí prach. Pokud chcete chránit svoje kola, použijte nakonec vosk Meguiars.

Fáze č.3 - mytí auta kvalitním autošampónem

Auto nedoporučujeme umývat klasickou houbou z "benzinky", ale použít speciální mycí rukavici, do které se vám zachytnou zbytky nečistot a nedochází tak ke škrabání laku karoserie při mytí. Rukavice dokáže hrubší nečistoty pojmout do sebe, u houby tyto nečistoty zůstanou na povrchu a při mytí škrábou lak karoserie! Tip na kvalitní rukavici: Meguiars rukavice z jehněčí vlny. Mytí je příjemnější, pokud se šampón dokáže dobře napěnit, my doporučujeme autošampón Meguiars NXT generation car wash. Auto vždy umývejte směrem od zhora dolů a nakonec umývejte kola. Mytí vozidla dělejte v brzkých ranních hodinách nebo při západu slunce, nikdy auto neumývejte na přímém slunci! Slunce auto rychle vysušuje a na autě pak zůstanou stopy po vyschlých kapkách, což nevypadá dobře.

Fáze č. 4 - odstranění hmyzu a asfaltových teček z auta

Na odstranění hmyzu a "přiškvařeného" asfaltu velmi dobře funguje Meguiars Bug & Tar remover, který po chvilce po nastříkání dokáže jak hmyz tak tér rozpustit, vy pak už jen setřete mikrovláknovou utěrkou Meguiars supreme shine microfiber towel a rozleštíte, aby přípravek na autě nezůstal.

Fáze č.5 - Clay

Každý zkušený detailista ví, co je clay a co dokáže udělat s povrchem karoserie auta. Clay je speciální "plastelína", která dokáže odstranit skoro vše, co nejde z laku dostat běžným způsobem, jako je poletavá rez, smůla, ptačí trus nebo zbytky hmyzu. Někdy to chce čas, než se podaří danou nečistotu odstranit, ale nakonec se to podaří při troše trpělivosti. Při správném použití claye nedochází k poškrabání laku karoserie, jako když ji drhnete hadrem na jednom a tom samém místě. Naše doporučení na správný clay je Meguairs smooth surface clay kit. Při práci s clayem, povrch laku dostatečně lubrikujte pomocí detaileru ve spreji. Zamezíte tak poškrábání karoserie. Tímto je lak karoserie připraven pro další fázi, fáze leštění karoserie.

Fáze č.6 - leštení laku auta

Příjemnější část jarní údržby auta je leštění laku karoserie pomocí speciálních past. Dle stupně poškození zvolíme hrubost, na silnější poškození laku a lokální škrábance použijte Meguiars Scratchx 2.0, na menší až střední škrábance použijte Meguiars ultimate compound. Na leštění použijte pěnový aplikátor Meguiars even coat microfiber applicator a na setření leštící pasty použijte speciální utěrku Meguiars soft buff terry towels.

Fáze č. 7 - voskování karoserie auta

Za odměnu, jak se říká, to je poslední fáze údržby auta, voskování. Existuje množství vosků a sealantů a je jen na vás, jaký si nakonec zvolíte. Vosk vám karoserii částečně ochrání, na laku se tolik nedrží špína a prohloubí se opticky hloubku lesku v laku. My, v Ahifi.cz, se detailingem zabýváme více jak 10 let poloprofesionálně, a proto jsem schopni správně poradit, jaký přípravek použít. Vosky mohou být tekuté nebo v podobě pasty, ve výsledku je jedno, který použijete. Je to jen o aplikaci, někomu se lépe pracuje s tekutým voskem, jiný dělá s tuhým voskem. My máme raději vosky tuhé. Naše doporučení na špičkový vosk je Meguiars ultimate paste vosk.


Většinu běžně prodávané autokosmetiky Meguiars můžete zakoupit přímo na naší kamenné prodejně v Brně, kde vám rádi poradíme.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku