Můj účet

Jak vybrat záznamovou kameru do auta?

DVR kamera neustále zaznamenává vaši jízdu

Záznamová kamera do auta nemá velké rozměry a jde ji použít téměř do všech aut. Montuje se na čelní sklo a slouží pro neustálý záznam, který je nahráván na SD kartu (ta nebývá součástí balení). Kromě vestavěné kamery obsahuje černá skříňka také mikrofon pro záznam zvuku. Nejmodernější kamery mají zabudovaný GPS modul nebo Wi-Fi. Hodně šikovná věc je G senzor, který podle citlivosti umí začít automaticky nahrávat v případě nehody nebo při parkování, kdy do zaparkovaného auta nacouvá např. jiné auto.

Typy snímačů u DVR kamer

Kamery dnes mohou mít obrazový snímač CCD nebo CMOS. Více se používají čipy CMOS, které jsou dostupnější a mají kompaktnější rozměry.

Rozlišení videa při nahrávání

Rozlišení videa je od 640 × 480 pixelů přes 1280 × 720 pixelů (HD) a nebo pak Full HD, což je rozlišení 1920 × 1080 pixelů. Doporučujeme volit kvalitu Full HD. Čím vyšší kvalita, tím větší nároky na velikost SD karty a také rychlost listování. Doporučujeme zvolit takovou kameru, která je širokoúhlá a má stabilizaci obrazu, a která pomáhá hlavně při jízdě na nerovných českých silnicích. Pozorovací úhel záznamové kamery by měl být v rozmezí 120° až 150°.

Záznam z Černé skříňky

Kamery do auta umí zaznamenávat několik snímků za sekundu - zvolte alespoň 30 snímků za sekundu nebo více. Pro případné policejní šetření a dokazování je to lepší. Někdy je zásadní přečíst SPZ na videu, to mějte na paměti. Čím širší záběr, tím více důkazů při autonehodě nebo střetu s neurvalým účastníkem silničního provozu. Záznam se nahrává na vloženou SD kartu, která obvykle není součástí balení a je třeba ji dokoupit, jedná se většinou o micro SD karty.

Doplňující informace přímo ve videu

Je dobré mít nastavený reálný čas, podle kterého můžete záznam porovnat např. s kamerovým systémem na silnicích nebo přesně udat čas, který bude dalším z důkazů při dokazování odpovědnosti za dopravní nehodu.

Zapnutí a vypnutí kamery do auta

DVR kamera do auta se obvykle automaticky spustí po sepnutí klíčku do polohy před startem. Je to pohodlné a nemusíte tak myslet na další věc v autě, kterou je třeba zapnout. Záznamy se po čase přehrají novým záznamem, to záleží na nastavení nebo na velikosti SD karty, kde doporučujeme používat 32 GB SD karty. Tomu se říká tzv. cyklické nahrávání. Každopádně, pokud si chcete některá videa uchovat, doporučujeme průběžně videa stahovat do domácího počítače nebo měnit SD karty. Většina kamer do auta má z druhé strany malý displej, na kterém je možné živě sledovat nahrávání nebo si pouštět záznamy.

Jak kameru do auta uchytit

Černá skříňka se obvykle uchycuje na přísavku na horní část čelního skla. Problémem v některých autech může být napájecí kabel, který je nutno propojit s kamerou a zapalovačem v autě. My umíme záznamové zařízení namontovat napevno, kdy kabel skryjeme do A sloupku, nikde pak není vidět a neomezuje vás ve výhledu z vozidla, což je dost důležité. Doporučujeme vybírat kamery s krátkým držákem, zamezíte tak zbytečným vibracím, krátký držák je pevnější.

GPS a G senzor

Zajímavým vybavením některých moderních DVR kamer do auta je integrovaný GPS modul, který umí sledovat nejen rychlost a polohu vozidla, ale zobrazovat i tuto polohu na Google mapách. G senzor je docela šikovný pomocník, hlavně v případě nutnosti okamžitého nahrávání při prudkém brždění, nárazu nebo převrácení vozidla. Tato videa se nahrávají do speciální složky, obvykle popsané jako "nehoda" a ty se nikdy nepřepisují.

Wi-Fi DVR kamery do auta

Nové modely DVR kamer pro modelový rok 2018 už mohou mít zabudované Wi-Fi. To vám pohodlně umožní nastavit si kameru přes aplikaci v chytrém telefonu a celkově tak využívat x nových funkcí.

OEM DVR kamery dle značky auta

Výrobci DVR kamer neustále přicházejí s něčím novým. Co je hodně zajímavé jsou kapkovité OEM DVR kamery pod zpětné zrcátko, které přesně pasují na konkrétní značku a model vozu. Většinou to vypadá jako originál a nenarušuje to jakkoliv design interiéru auta.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Související produkty

Full HD kamera CH-100B Doprava zdarmaFull HD kamera do auta s GPS, Wi-fi CH-100B-14 %Rychlý náhledfull HD kamera do auta s GPS, Wi-Fi a aplikací pro chytré telefonyProdej skončilPaměťová karta TOSHIBA micro SDHC 32GBPaměťová karta TOSHIBA micro SDHC 32GB včetně adaptéruPoslední kusyRychlý náhled (1 hodnocení)paměťová karta TOSHIBA micro SDHC 32GB včetně adaptéruProdej skončilFULL HD kamera univerzální / WI-FIHD kamera univerzální/WI-FIPoslední kusyRychlý náhled (2 hodnocení)FULL HD kamera univerzální / WI-FIProdej skončilMonitor RM LCD BDVR VW2 Doprava zdarmaZpětné zrcátko se záznamníkem jízdy RM LCD BDVR VW2-19 %Rychlý náhledzpětné zrcátko se záznamníkem jízdy a integrovaným monitorem 4,3"Prodej skončilMonitor RM LCD BDVR VW Doprava zdarmaZpětné zrcátko se záznamníkem jízdy RM LCD BDVR VW-25 %AkcePoslední kusyRychlý náhledzpětné zrcátko se záznamníkem jízdy a integrovaným monitorem 4,3"Prodej skončilDVR kamera v zrcátku s monitorem 4,3"DUAL FULL HD kamera integrovaná v zrcátku s 4,3TipPoslední kusyRychlý náhled (3 hodnocení)2kanálová Full HD DVR kamera v zrcátku s monitorem 4,3"Prodej skončilDVR kamera s monitorem 1,5" a GPS Doprava zdarmaMiniaturní FULL HD kamera, GPS + 1,5Rychlý náhledDVR Full HD kamera s monitorem 1,5", GPS, HDRProdej skončilDVR kamera s monitorem 1,5" a GPS Doprava zdarmaDVR kamera s monitorem 1,5-28 %Poslední kusyRychlý náhledDVR Full HD kamera s monitorem 1,5", GPS, HDRProdej skončilDVR kamera s monitorem 2,7"DVR kamera s monitorem 2,7-30 %Poslední kusyRychlý náhledDVR Full HD kamera s monitorem 2,7"Prodej skončilMonitor 8" s DVR kamerou a USB/SD slotem Doprava zdarmaMonitor 8Rychlý náhledmonitor 8" s DVR Full HD kamerou, USB/SD, GPS, bluetoothProdej skončilMini HD kamera BDVR 04Mini HD kamera do auta BDVR 04-19 %Rychlý náhledfull HD kamera s monitorem 1,5"Prodej skončilDVR kamera HD, Wi-Fi univerzální 229005 Doprava zdarmaDVR kamera HD, Wi-Fi univerzální 229005-12 %Rychlý náhled (1 hodnocení)DVR kamera HD, Wi-Fi, univerzální, pod zrcátko3.490 Kč3.980 KčSkladem

Podobné články

Jakou kabelovou sadu použít?
Poradíme vám jak správně vybrat kabelovou sadu k vašemu zesilovači.
Celý článek
Nevíte, podle čeho vybrat parkovacího asistenta?
pro pohodlné parkování bez nehod doporučujeme montáž parkovacích senzorů.
Celý článek

Komentáře k článku