Můj účet

Jak poznat stupeň výbavy továrního audio systému BMW?

Tovární ozvučení většiny vozidel bavorské značky BMW je na velmi podprůměrné úrovni a pokud jste fanoušci kvalitního zvuku, je zpravidla nutné původní audio systém vyměnit. Pokud se rozhodnete pro montáž reproduktorů, je v prvé řadě nutné znát tovární výbavu vozidla, podle které se musíme řídit při volbě nových reproduktorů. Stupeň výbavy ozvučení většiny moderních BMW lze celkem jednoduše zjistit a my si v tomto článku povíme jak na to a co je potřeba pro instalaci nových reproduktorů, které pozvednou ozvučení vašeho vozu BMW na zcela jinou úroveň. Nejčastějšími stupni výbavy ozvučení BMW jsou:
  1. Základní ozvučení
  2. Hi-Fi Sound System (S676A)
  3. Harmann Kardon Surround Sound System
Co mají všechny výbavy ozvučení BMW společné je rozměr a tvar reproduktorů. Ať už máte ve vozidle základní ozvučení, nebo například příplatkový Harman Kardon, vždy se jedná o malé reproduktory o průměru membrány středobasu 100 mm, která má navíc specifické zachycení a samozřejmě i konektory. Je tedy nemožné tyto reproduktory nahradit libovolnými aftermarket reproduktory. Naštěstí několik renomovaných výrobců se přizpůsobilo a na trhu máme více možností, jak ozvučení BMW výrazně vylepšit. My v Ahifi se zaměřujeme výhradně na renomovaného italského výrobce Audison, který jako jediný na světě nabízí kompletní integraci na originální systém bez jakéhokoliv zásahu do původní elektroinstalace. Vše o tomto tématu se dočtete v našem článku "jak na špičkové ozvučení BMW", kde se dozvíte veškeré možnosti instalace nového ozvučení, které výrazně předčí i ty nejdražší varianty továrního audio systému. Nyní ale zpět k tématu, na následujících řádcích se dozvíte typické znaky jednotlivých výbav a jak řešit jejich náhradu.
 

Základní BMW ozvučení

Asi nejčastější varianta většiny vozidel značky BMW a bohužel také nejméně kvalitní. Tato výbava obsahuje papírové širokopásmové reproduktory ve předních a zadních dveřích, případně ve stropě nebo zadním platě. Pod sedačkami najdete papírové subwoofery o průměru 165 mm. Všechny reproduktory jsou zapojeny na autorádio bez externího zesilovače. Co je na tomto systému nejvíce zarážející je absence výškových reproduktorů. Zvuk je tedy bez jakýchkoliv detailů a pokud očekáváte alespoň minimální kvalitu, budete výsledkem velmi zklamáni. A jak jednoduše poznáte tento stupeň výbavy? Právě díky absenci výškových reproduktorů, které jsou u vyšších výbav umístěné v A sloupku (vnitřní strana zrcátek). V případě výměny továrních reproduktorů za komponentní reproduktory s oddělenými výškovými reproduktory je nutné zakoupit u prodejce BMW originální mřížky pro výškové reproduktory, které jsou automaticky součástí vyšších výbav. Následná výměna reproduktorů i subwooferů je již velmi snadná, stačí je jednoduše vyměnit za nové. Vzhledem ke slabému výkonu autorádia doporučujeme kompletní ozvučení bez zásahu do původní elektroinstalace vozidla, kdy zapojíme všechny reproduktory i subwoofery na zesilovač s DSP procesorem. Na průběh výměny základního ozvučení a podrobnou galerii včetně porovnání původních a nových reproduktorů se můžete podívat v našem článku montáž do BMW 5 (F31), kde jsme instalovali kompletní nové ozvučení Audison. Oproti upgradu vyšší výbavy Hi-Fi Sound System je nutné počítat s časově mírně náročnější montáží, které nám zabere průměrně 8 hodin času. Důvodem je natažení Plug & Play kabeláže Audison od hlavní jednotky, která je umístěná v palubní desce a od subwooferů k zesilovači. 

Hi-Fi Sound System

Další výbavou a tentokrát již obvykle příplatkovou, je ozvučení s označením Hi-Fi Sound System. Tato výbava zahrnuje papírové komponentní reproduktory s oddělenými výškovými reproduktory ve předních dveřích, taktéž komponentní nebo koaxiální reproduktory v zadních dveřích, případně ve stropu nebo zadním platě, centrální reproduktor a papírové subwoofery umístěné pod sedačkami o průměru membrány 200 mm. Vše je zapojeno na sedmikanálový zesilovač, který je umístěn obvykle v zavazadlovém prostoru. Bohužel ani tato výbava nepřináší podstatné zlepšení a výsledný zvuk je podprůměrný, plochý a s minimálními detaily a dynamikou. A jak poznáte, že máte ve voze právě výbavu Hi-Fi Sound System? Vodítkem budou opět výškové reproduktory, konkrétně jejich mřížky, které nemají žádné označení a najdete je v A sloupku předních dveří, nebo přímo v plastech dveří. V zavazadlovém prostoru navíc najdete ukrytý zesilovač. Tento systém je nejjednodušší na upgrade reproduktorů i instalaci zesilovače s DSP procesorem. Na průběh montáže a podrobnou galerii včetně porovnání původních a nových reproduktorů se můžete podívat v našem článku montáž do BMW 5 (F11), kde jsme instalovali kompletní nové ozvučení právě místo původní výbavy Hi-Fi Sound System. Montáž je oproti upgradu základního ozvučení výrazně snadnější i levnější, protože se využije kompletní tovární kabeláž. Stačí tovární zesilovač odpojit a díky speciálnímu Plug & Play konektoru Audison připojit zesilovač s DSP procesorem, který poskytne novým reproduktorům i subwooferům Audison vysoký výkon a možnost detailního nastavení. Montáž je obvykle na 6 až 7 hodin času, včetně nastavení procesoru. 

Harmann Kardon Surround Sound System

Již méně častou možností výbavy je ozvučení od Harmann Kardon, případně Bang & Olufsen. Tyto systémy obsahují komponentní reproduktory ve předních a zadních dveřích, ve stropě a centrální reproduktor v palubní desce. Subwoofery o průměru 200 mm jsou umístěny pod sedačkami. Vše je zapojeno optickými kabely na digitální devítikanálový zesilovač. Vzhledem ke složitosti systému a přítomnosti optikých kabelů je výměna nejnáročnější a také nejnákladnější. Ozvučení těchto výrobců poznáte ihned podle nápisu na výškových reproduktorech. I zvuk těchto audio systémů má značné rezervy a ve většině moderních BMW jej umíme nahradit, nicméně je nutné počítat s vyšší částkou z důvodu integrace systému na tovární optické kabely. Pokud je pro vás ozvučení Harmann a Bang & Olufsen lákadlem a litujete jeho absence zrovna ve vašem vozidle, máme pro vás dobrou zprávu. Ozvučení od Audison, na které se specializujeme, výrazně předčí jak zvukově, tak i výkonově tyto příplatkové výbavy. Kromě špičkového zvuku nabízí řešení od Audison montáž bez zásahu nejen do interiéru, ale i původní elektroinstalace, jistotu, že neztratíte záruku nového vozu, možnost velmi detailního vyladění pomocí DSP procesoru pro konkrétní vozidlo i možnost celé ozvučení kdykoliv kompletně demontovat a instalovat do jiného vozu. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku