Můj účet

Jak správně umýt motor

Mytí motoru není žádná věda, když vám naznačíme postup a jakou autokosmetiku použít na vyčištění motoru auta. Pro snadnou orientaci vám ukážeme, jak umýváme motorový prostor my a jaké produkty a pomůcky k tomu používáme. Nejdůležitější je čistič motoru a správný postup, v následujícím textu si ukážeme jak správně vyčistit motor auta.

jak umýt motor auta?

Čistič motoru Dodo Juice Release The Grease Engine Bay Cleaner

Skvělý čistič motoru od Dodo Juice je účinný, šetrný a dokonce hezky voní. Nezanechává žádné fleky, ani nezpůsobuje rez na šroubech či plechu, jako to někdy bývá u levných čističů motoru, které jsou až příliš agresivní. Čistič motoru Release The Grease proniká různými druhy kontaminace, kterou následně umí rozpustit. Navíc vůně produktu na citrusové bázi je mnohem příjemnější, než použití jiných výrobků na bázi průmyslových rozpouštědel. Rozhodně vám nebude při používání tohoto přípravku "blbě".

čističe na mytí motoru u auta

Práce před čištěním: navlhčení motoru jako 1. krok

Motor by měl být chladný. Doporučujeme tedy motor umývat ráno, kdy měl přes noc možnost 100% zchládnout a nebudou tak vznikat nárazové změny teplot. To motoru a jeho mechanickým částem škodí. Zvedňete kapotu, vemte hadici s vodou a omyjte slabším tlakem vody, potom nechte 3-5 minut působit samotnou vodu. Motor by měl být zvlhčený před použitím čističe. Zkontrolujte boční okénka, jestli jsou vytažená před tím, než začnete vodou oplachovat. Ať se nedostane voda i do interiéru.

Umývání motoru

Bereme do ruky čistič, chraňte svoji pokožku a oči - 2. krok

Při práci s čističem motoru si vždy navlékněte chemicky odolné gumové rukavice a v ideálním případě i ochranné brýle. Chraňte na prvním místě svoje zdraví. Je to otázka sekundy, se na čištění připravit.

Čistič Dodo Juice na motor u auta

Začínáme očistou kapoty - 3. krok

Motor vždy umývejte jako první, až pak celou karoserii autošampónem. Vezměte čistič a začněte nejdříve sříkat na kapotu a to od strany čelního okna. Nastříkejte přípravek na celou spodní část kapoty, kromě látkového tlumení, a nechte 3-5 minut působit. Následně použijte chemicky odolný štetec (použijte plastový, má delší a užší rukojeť) a všude, kde je usazená zaschlá špína tak roztírejte a čistěte. Následně omyjte tlakovým čističem. Na kapotě v místech spojů může být ochranný vosk z výroby, ten tam ponechejte.

Štětec na čištění motoru a kapoty auta

4. krok - čištění motoru u auta

Vezměte čistič motoru, snažte se ho nastříkat všude tam, kam se dá dostat, můžete sundat i plastové víko motoru. Čistič nechte 3-5 minut působit a následně vezměte plastový chemicky rezistetní štetec a kam se dostanete rozetřete a čistěte. Snažte se, aby čistič motoru nestříkal mimo motorový prostor, na blatníky nebo nárazník, poškodila by se ochranná vrstva vosku. Pak motor omyjte proudem vody (odvážnější pak umyjí motor tlakovým čističem z rozumné vzdálenosti).

vyčištění motoru auta

Tepování látkového obložení kapoty - 5. krok

Na většině kapot najdete z vnitřní strany větší či menší látkové obložení, které slouží jako tlumení. Jedná se většinou o speciální molitan, potažený černým, ne příliš kvalitním kobercem, který velmi rád pojme špínu, prach, mouchy a mastnotu z motoru. Aby byl motorový prostor opravdu čistý, je potřeba tlumení vyčistit. Nedoporučujeme ho vystříkávat tlakovým čističem, látka pak nasaje obrovské množství vody, může se prověsit a poškodit se tak vlastní vahou. My používáme čistič koberců ValetPro Classic Carpet Cleaner. Je vhodné mít také kvalitní tepovač.

Tepovač na auto

Vysušení motoru a kapoty - 6. krok

Po oplachu vodou je dobré motor vysušit mikrovláknovou utěrkou, začněte vysušením kapoty, a pak až motorového prostoru a motoru. Po použití čístiče motoru od Dodo Juice není nutná další impregnace. Po skončení čištění motor nastartujte a nechte ho 1-3 minuty běžet na volnoběh. Váš motor bude zase volně dýchat a lépe se chladit i zahřívat.

leštění kapoty auta utěrkou z mikrovlákna

Spotřeba a varianty objemu čističe motoru Dodo Juice

Spotřeba čističe motoru na vozidlo Mini Cooper S F56 (MY 2015) s motorem 2.0 byla přesně 500 ml. Čistič motoru Dodo Juice Release The Grease Engine Bay Cleaner můžete zakoupit v klasickém balení 500 ml s rozprašovačem nebo v průmyslovém, velkém balení 5 litrů.

vyčištěný motor auta
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Návod jak aplikovat tekuté stěrače na okno
Tekuté stěrače silně odpuzují vodu i nečistoty, pomáhají udržovat okna čistá a umožní v dešti jízdu bez zapnutých stěračů. V článku se dozvíte jak přípravek správně aplikovat.
Celý článek
Jak postupovat při leštění koncovek výfuku
Postup při leštění kovů a chromu - leštili jsme koncovky výfuku na Mini Cooper S.
Celý článek
Jak správně pečovat o kožené autosedačky
Ukažme si, jak správně pečovat o kožené sedačky, aby nám vydržely dlouho jako nové.
Celý článek
Chemická dekontaminace laku
Zbavte svoje auto škodlivých železitých částeček pomocí odstraňovače polétavé rzi, který můžete využít i na efektivní čištění kol.
Celý článek

Komentáře k článku

2|Erik , 18.03.2023, 14:09
Dobrý den, přemýšlím také nad očistou motoru, jen mám trochu strach z různých konektorů a veškeré elektriky co je u motor.....mám mít strach před mytím nebo ? Děkuji za Váš názor
Odpověď: Lukáš Zemánek - AHIFI.CZ, 20.03.2023 17:20
Dobrý den Vážený zákazníku, vždy záleží na typu vozidla či motoru avšak u tohoto čištění pokud se dává správné množství přípravků a vodou se pouze oplachuje na minimální proud či tlak pak není nutné mít obavu z poškození kontaktů atd. . 
1|Michal P. , 03.05.2022, 19:50
Díky za návod. Já osobně autokosmetiku kupuju vždycky na https://www.2din.cz/ a právě jsem hledal, jak správně vyčištit motor, takže článek fakt pomohl. Je to srozumitlně napsané, ne jak některé články, kde je každé druhé slovo odbornej termín :D. Kdyby šlo přidávat fotky, tak sem ten lesklej motor pošlu.
Odpověď: Odborný prodejce - AHIFI.CZ, 04.05.2022 14:26
Dobrý den Vážený zákazníku, jsme moc rádi, že náš článek pomohl :) Příště třeba již nakoupíte autokosmetiku u nás :)