Můj účet

Chemická dekontaminace laku pomocí odstraňovače polétavé rzi

Na autě se během provozu usazují nejrůznější nečistoty, včetně hůře viditelných železitých částic, které jsou pro lak z dlouhodobého hlediska nebezpečné a mohou časem vést i k lokální korozi. K dalším často usazeným nečistotám patří asfalt nebo připečený brzdový prach. Všechny tyto nečistoty je potřeba jednou za čas odstranit, a to i v případě, pokud se chystáme provést aplikaci vosku, sealantu nebo keramické ochrany laku. K tomu slouží tzv. mechanická dekontaminace laku, kterou provádíme pomocí přípravku na odstranění polétavé rzi. Pro účely tohoto článku jsme použili přípravek ValetPro Dragons Breath, který si hravě poradí s polétavou rzí a dalšími nečistotami. Jeho název "Dračí dech" mnohé naznačuje. Nejenže je extrémně účinný, ale také jako většina těchto přípravků typicky zapáchá. Ačkoliv patří k nejsilnějším odstraňovačům polétavé rzi, jeho pH má neutrální složení a je velmi šetrné k laku a vy se nemusíte obávat jakéhokoliv poškození. Upozorňujeme ovšem, že pokud použijete přípravek na již navoskované auto, tak voskovou vrstvu můžete narušit i zcela odstranit. Proto jej doporučujeme výhradně pro již zmíněnou chemickou dekontaminaci, případně pokud chcete auto bez ochrany laku důkladně vyčistit. 

Jak používat odstraňovač polétavé rzi

Nejprve auto důkladně umyjte kvalitním pH neutrálním autošamponem a opláchněte proudem vody. Vždy aplikujte přípravek na chladný lak (ve stínu) a vyhněte se přímým slunečním paprskům. Přípravek není třeba ředit a rovnou ho nastříkejte na karoserii a nechte cca 1 - 3 minuty působit. Po chvilce uvidíte, jak se železité částečky na laku začínají zabarvovat do červena, aby se následně rozpustily. Dejte pozor, aby přípravek na laku nezaschl a ve vhodný čas celé auto důkladně opláchněte. Pokud se vám pomocí odstraňovače polétavé rzi nepovedlo odstranit například usazený asfalt, použijte na taková místa Dodo Juice Tar And Glue Remover. Po chemické dekontaminaci doporučujeme umýt kvalitním autošamponem a vysušit. Po chemické dekontaminaci laku by měla přijít na řadu mechanická dekontaminace laku. Ta je časově i fyzicky náročnější. Pro přípravu laku (například pro nanesení keramické ochrany laku) je mechanická dekontaminace nezbytná. Provádí se pomocí clay, ale o tom se rozepíšeme v některém z dalšch článků. 

Odstraňovač polétavé rzi jako velmi účinný čistič kol

Dragons Breath není určen pouze pro chemickou dekontaminaci laku, můžete ho využít i na čištění kol. Na kolech se usazují ty nejagresivnější nečistoty, a to včetně brzdového prachu. Ten díky velmi vysokým teplotám bývá zapečený a velmi těžko odstranitelný mytím nebo běžnými přípravky. Postup je podobný, stačí přípravek na kola nastříkat a nechat několik minut působit. Brzdový prach a další nečistoty se začnou zabarvovat do ruda a následně se rozpustí. Pokud jsou kola silně znečištěna, doporučujeme použít štěteček na číštění kol, kterým i usazenější špínu lépe odstraníte. Poté stačí kola silným proudem vody důkladně opláchnout. Opět upozorňujeme, abyste pracovali ve stínu a nenechali přípravek na povrchu kol zaschnout. Nedoporučujeme použivat na kola, která jsou chráněná voskem nebo sealantem, mohlo by dojít k porušení ochranné vrstvy.  

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Návod jak aplikovat tekuté stěrače na okno
Tekuté stěrače silně odpuzují vodu i nečistoty, pomáhají udržovat okna čistá a umožní v dešti jízdu bez zapnutých stěračů. V článku se dozvíte jak přípravek správně aplikovat.
Celý článek
Jak pečovat o alu kola
Jak správně čistit a pečovat o hliníkové disky, aby zůstaly pořád jako nové? Přečtěte si v našem článku.
Celý článek
Karnaubský nebo syntetický vosk?
Nevíte si rady jaký vosk vybrat a jaké mají jednotlivé druhy vosků typické vlastnosti? Vše podstatné se dozvíte v našem článku.
Celý článek
Jak navoskovat auto
Napsali jsme kompletní návod jak navoskovat lak automobilu, včetně mytí, dekontaminace laku a přípravy před voskováním.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na kola
Chcete maximálně chránit hliníková kola vašeho auta? Keramická ochrana odpuzuje nečistoty, vodu a chrání i proti drobným škrábancům. Více se dočtete v našem článku.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na plasty automobilu
Dlouhodobá ochrana až na dva roky, obnovení původní barvy plastů, ochrana proti vyblednutí, před UV zářením a nečistotami a především snadná údržba. To jsou hlavní výhody keramické ochrany na plasty.
Celý článek
6 kroků k čistému motoru
V tomto článku vám ukážeme, jak šetrně a efektivně vyčistit celý motorový prostor v 6 krocích.
Celý článek
Jak správně pečovat o kožené autosedačky
Ukažme si, jak správně pečovat o kožené sedačky, aby nám vydržely dlouho jako nové.
Celý článek

Komentáře k článku