Můj účet

Jak vybrat správnou kabelovou sadu?

Vybíráme kabelovou sadu k zesilovači nebo aktivnímu subwooferu

Kabelová sada se volí dle výkonu zesilovače, resp. podle elektrického proudu, který se udává v A (ampér) a dle délky napájecího kabelu. S rostoucí délkou napájecího kabelu se zvětšuje i jeho průřez. Pro správné zvolení doporučujeme sledovat tabulku, dle které si jasně určíte, jaký kabel zvolit.



V levé části tabulky najdete hodnotu el. proudu - doporučujeme spočítat hodnotu pojistek/pojistky na zesilovači a podle délky kabeláže, která je v tabulce uvedena dole, se vám ukáže správný průřez napájecího kabelu. Ten můžete vidět dle barevného označení v pravé části. Pokud budete napájecí kabel vybírat dle této přehledné tabulky, vyberete ho správně. Kabelové sady jsou často universální a před odesláním závazné objednávky si raději překontrolujte, zda hodnota pojistek na zesilovači odpovídá vložené pojistce v pojistkovém pouzdře kabelové sady. Pokud tomu tak není, musíte navíc pořídit pojistku odpovídající hodnoty. Pokud si přesto nevíte rady, neváhejte se na nás obrátit s dotazem.

Jak kabely v autě natáhnout?

Je nepsané pravidlo, že napájecí kabely by měly být co nejdále od těch signálových ("cinčů"), aby nedocházelo k vzájemnému rušení/pískání. Signálové kabely doporučujeme vést co nejdále od veškeré kabeláže v autě, tudíž zpravidla stranou u spolujezdce nebo prostředkem vozu. Na většinu běžných vozidel bude stačit kabeláž o délce 5 metrů.

Co bývá obsahem kabelové sady?

Kabelové sady většinou obsahují 5 metrů napájecího kabelu, 0,8 m kostřícího kabelu, pojistkové pouzdro s pojistkou, 5 metrové signálové RCA kabely a potřebný montážní materiál k instalaci, jako jsou očka, vidličky nebo rychlospojky a šroubky. Kabelové sety obvykle naopak neobsahují repro kabel, který se objednává zvlášť, dle požadované délky a průřezu.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku