Můj účet

K čemu slouží anténní napáječ?

Anténní napáječ se používá hlavně u koncernových aut od roku 1998 do současnosti. Originální autorádia mají speciální fantomové napájení antény zabudované uvnitř koaxiálního kabelu, ale nová aftermarket autorádia tuto funkci nemají. Pokud tedy chceme, aby fungoval zesilovač v anténě, je třeba pořídit anténní napáječ, který Vám problém s napájením autoantény vyřeší. Jedná se o tzv. fantomové napájení, tedy po koaxu. Existuje více druhů anténních napáječů, ale nejvíce se používají nejzákladnější ISO-DIN a FAKRA-DIN. Anténní napáječ se zapojí mezi nové autorádio a ant. konektor v autě. U anténního napáječe je vždy modrý sepínací kabel, který se zapojuje na spínáné plus na protější straně ISO konektoru, obvykle pozice č.5, modrý nebo modro-bílý kabel. U novějších aut se používají anténní slučovače.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Co je potřeba k montáži aftermarket autorádia do Škoda Octavia 1?
Adaptér, který je potřebný k montáži nového autorádia do Škody Octavia 1.
Celý článek
Co je potřeba k montáži aftermarket autorádia do Škoda Fabia 1?
Rady k nákupu potřebného příslušenství do vozidla Škoda Fabia 1.
Celý článek
Nevíte, jak vybrat to správné autorádio? Poradíme Vám.
Plánujete nákup autorádia? Poradíme Vám, na co si dát pozor a jak úspěšně zvládnout zapojení autorádia.
Celý článek
Proč autorádio nedrží paměť?
Řešení problému s opakovaným ukládáním radiových stanic.
Celý článek

Komentáře k článku

3|Pajos , 07.11.2023, 14:06
Dobrý den, mam škoda felicia, kde je anténa se zesilovačem napájený 12v, radio sice ladí ale za jizdy sem tam chytá šumy a nekde i singal vypadne. Mam čínské rádio takže asi slabý tuner, zajímá mě co by se s tím dalo dělat. Do rádia jde DIN konektor. Děkuji
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 07.11.2023 16:11
Dobrý den Vážený zákazníku. Bohužel čínská rádia jsou obecně známá špatným FM tunerem. Obávám se, že jediné řešení je výměna rádia za značkové. Doporučím Pioneer nebo Kenwood.
2|Maxim Piskun , 27.11.2023, 12:11
Dobrý den. Mám Kia Sportage 2010. Mám v tom originál rádio. A špatně chytá signál. Koupil jsem anténní zesilovač a když jsem ho zapojil tak scan nenašel vůbec žádnou stanici, jen chrastění. Poradíte prosím co s tím? Jestli photonovy napáječ pomůže? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 27.11.2023 14:26
Dobrý den Vážený zákazníku. Spíše bych hledal problém v anténě, případně rádiu. Doporučil bych vyzkoušet nejprve anténu vyměnit. Zesilovač ani napáječ není v tomto případě správné řešení.
1|Filip Friedberger , 24.04.2023, 11:27
Dobrý den, po rozbití originálního rádia Swing ve Škodě Octavia III (r.v.2015) jsem zakoupil a namontoval neoriginální čínské autorádio. Kvalita rádiového signálu je znatelně horší než byla u originálního rádia. Jaký anténní napaječ nebo slučovač či zesilovač potřebuji, aby se příjem zlepšil? Předem děkuji za odpověd a nasměrování na konkrétní produkt.
Odpověď: Lukáš Zemánek - AHIFI.CZ, 25.04.2023 16:24
Dobrý den Vážený zákazníku, obávám se, že chyba bude spíše na straně autorádia nikoli anténě či zesilovače a v takovém případě Vám bohužel žádný zesilovač ani napáječ nepomůže. Bohužel se jedná o běžnou chybu těchto rádií, kterou se snaží výrobci kompenzovat jinými funkcemi .