Můj účet

Spolupráce Egmont Garage & Ahifi

Představení Egmont Garage

Firma Egmont Garage na první pohled vypadá jakoby nepatřila do našich zeměpisných šířek a délek. Jejich dílny a celkový vizuál spíše připomíná luxusní anglickou dílnu, ale je to česká firma, která navíc sídlí nedaleko Olomouce, jen hodinu od Brna svižnou jízdou ve vesničce Lukavice (u Zábřehu). Egmont Garage se zabývá opravami a repasí veteránů, vozidel a motocyklů. Vlastní lakovnu i komaxitárnu a jsou schopni individuálně opravit nebo upravit vše, co má dvě, čtyři nebo možná i šest kol. Nám se jejich styl líbí, a proto jsme již na konci roku 2019 spolu navázali spolupráci. V Egmont Garage budou montovat do svých projektů věci od nás a také budou testovat a natáčet videa na nejrůznější témata. Ezy, jehož tvář můžete už nějaký ten rok vídat na jejich Youtube kanálu, vám bude vše ukazovat a věřte, že to umí odprezentovat velmi poutavě a "polopaticky".


(Zleva: Karel Šudák, Ezy. Foto by Karel Konečný)

První společný projekt BMW 5 (F10) - ozvučení na maximum

Ezy je nejen tváří Egmont Garage, ale je to i zpěvák, který nazpíval song např. s Benem Cristovaem, Viktorem Sheanem nebo Monikou Bagárovou. Je to člověk, který k životu potřebuje kvalitní zvuk. Proto bylo nutné instalovat nové ozvučení do jeho nové "Dailycar", jak Ezy sám říká. BMW F10 mělo základní ozvučení, kde v předních dveřích nejsou výškové reproduktory. Základní ozvučení v BMW F10 hraje, ale to je asi tak vše. Pokud chce mít člověk radost z poslechu hudby, nevyhne se výměně reproduktorů. My jsme zvolili pro Ezyho tu nejlepší a nejdražší variantu od Audison včetně zesilovače s DSP procesorem, aby si mohl na cestách vychutnávat svou oblíbenou hudbu. Do auta jsme namontovali nové přední a zadní reproduktory Audison, pod předními sedadly vyměnili základní 6,5" subwoofery za mnohem kvalitnější a výkonější 8" subwoofery Audison a celý systém napojili na zesilovač s vestavěným DSP procesorem. Reproduktory pro BMW, pokud se bavíme o OEM řešení, dělá Audison nejlépe na světě. Ezyho slova po prvním poslechu nové hudby byly neskutečně pozitivní. Jeho reakci ostatně můžete vidět ve videu, kde o tom sám hovoří.

Detailní rozpis ozvučení Audison do BMW 5 F10

Určitě vás zajímá, jaké reproduktory jsme použili a kolik to celé stálo. Montáž samotná trvala i s nastavením přes počítač necelých 8 hodin, cena čistě za práci je 4 792,- Kč vč. DPH. Jedná se o montáž na jeden pracovní den pro jednoho z našich techniků. Montáž je zcela bez zásahu do originální kabeláže, na vše Audison nabízí Plug & Play kabely a konektory. Zesilovač s DSP procesorem se montuje do bočnice v zavazadlovém prostoru a je tak malý, že se tam bez problémů vejde. Z těchto míst je vyveden USB kabel, který se připojí k PC a lze tak následně nastavovat a ladit ozvučení. Co nesmíme zapomenout je soupis komponentů, které jsme v instalaci použili:
  • Nové přední 2pásmové komponentní reproduktory Audison APBMW K4E, které přesně padnou na originální umístění. Je ale zapotřebí koupit originální domečky BMW s mřížkou pro výškové reproduktory.
  • Nové zadní 2pásmové koaxiální reproduktory Audison APBMW X4M, které také dokonale pasují na originální pozici, a to i včetně konektorů BMW.
  • Pod sedadly najdete dva nové, špičkové ploché subwoofery Audison S8-2, které umí exceletně zabasovat. 
  • DSP procesor s vestavěným zesilovačem v té nejvýkonnější variantě Audison AP F8.9 BIT, kterým si zvuk nastavíte na maximum potenciálu daného auta i reproduktorů.
  • Pro zapojení bylo třeba použít kabelovou redukci AP T-H BMW01, kabelový svazek APBMW BIAMP 1 a prodlužovací kabeláž AP 560P&P IN.
  • Dálkové ovládání s displejem a možností přepínání přednastavených presetů Audison DRC MP.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku