Můj účet

Tradiční japonský výrobce Nakamichi nově na Ahifi

Pokud již patříte mezi zkušenější fanoušky kvalitního zvuku, určitě si vzpomínáte na japonskou značku Nakamichi a její vysoce kvalitní autorádia. A možná i špičkové zesilovače, přehrávače a další komponenty pro domácí použití, které byly tehdy ve světě fenoménem. Nakamichi však funguje i v dnešní době a to nejen ve světě autohifi, ale i home hifi. A nutno dodat, že velmi úspěšně. My na tuto věhlasnou japonskou značku nezapoměli a rozhodli jsme se ji dovážet do České Republiky. Více se dozvíte v naší aktualitě. 

Historie Nakamichi 

Značku založil v Japonsku již v roce 1948 Etsuro Nakamichi. Cesta ke splnění jeho snů začala založením malého výzkumného ústavu Nakamichi Research Corporation v japonském Tokiu, který zajišťoval výzkum sonarů a magnetů i vývoj pro hlavní značky, vládní subjekty, univerzity a organizace. Od té doby se etabloval jako důvěryhodný tvůrce vysoce kvalitních produktů, které jsou výsledkem intenzivní vědecké práce, vášně pro zvuk a odhodlání poskytnout nekompromisní kvalitu a výkon. V roce 1972 do Nakamichi Corporation nastoupil Takeshi Nakamichi, který byl spjat s tehdejším rozmachem společnosti a byl hluboce zapojen do všech legendárních audio produktů Nakamichi prodávaných v Asii, Americe i Evropě a to včetně prvního uvedení Nakamichi 1000, prvního kazetového magnetofonu na světě. Svými zkušenostmi s kreativním plánováním produktů a řízením projektů výzkumu a vývoje přispívá k úspěšnému vytváření mnoha jedinečných produktů Nakamichi sahajících až do dnešní doby. Byl považován za jednoho z nejlepších světových akustických a zvukových techniků světa, který dokázal skloubit špičkový zvuk a přednosti geniálního designu audioproduktů pana Koza Kobayashiho, tehdejšího hlavního inženýra značky.

Nakamichi v současnosti

I přes svou bohatou historii značka Nakamichi v posledních letech začala ztrácet na popularitě, než se jí v roce 2018 ujala skupina nadšených audiofilů a zvukových inženýrů, kteří se snaží vrátit zašlou slávu tohoto legendárního výrobce. A nebývale se jim to daří zejména v oblasti home hifi, kde jejich produkty sbírají jeden úspěch za druhým. Zejména soundbary Nakamichi Shockwave jsou vnímány v současnosti jako jedny z nejkvalitnějších na světě a obsazují první příčky recenzí společně s vlajkovými loděmi Samsungu, LG, nebo Sonos. Dle uživatelských recenzí na Amazonu nebo BestBuy jsou zákazníky vnímány jako vůbec nejlepší! Společnost Nakamichi je tedy rozdělena, stejně jako v minulosti, na dvě divize a to home audio a car audio. Na úspěch z posledních let produktů domácího hifi se snaží navázat i druhá odnož Nakamichi, tedy ozvučení vozidel. Ta je zaměřena nejen na "komerčnější" produkty, které jsou v dnešní době populární u zákazníků, ale vzpomínají také na svou historii a nejvyšší řady jsou doslova audiofilní záležitostí. V nabídce můžete najít jak základní autorádia, multimedia, reproduktory nebo i zesilovače, ale i hi-tech audio procesory nebo špičkové zesilovače. Na našem eshopu již můžete najít spoustu produktů, které jsme si vybrali pro testovací nákup. Řídili jsme se heslem "důvěřuj, ale prověřuj" a většinu produktů jsme důkladně vyzkoušeli. A některé nás velmi překvapily. Můžeme potvrdit, že za dané peníze se jedná o vynikající produkty, které jsou často kvalitnější, než mnohem populárnější konkurence zaběhlá v Evropě. Velmi překvapující pro nás bylo i zpracování vyšších modelových řad, od kterého by se mohly téměř všechny trhem prověřené značky inspirovat. Samozřejmě v nabídce najdete i základní modely, které jsou zaměřeny na velmi nízkou cenu a odpovídající kvalitu. Ale to je přesně směr, který dnešní doba vyžaduje. Kvalita produktů nás tedy přesvědčila a již jsme udělali další a mnohem větší objednávku, která se již balí a brzy bude na cestě k nám. Věříme, že Nakamichi může získat i v našich končinách svou zašlou slávu zpět, podobně jako se to povedlo na jiných kontinentech. 250 tisíc fanoušků na facebookovém profilu o něčem vypovídá a my budeme rádi, když k oblibě tohoto výrobce společně s vámi přispějeme. 

Autorádia a multimédia Nakamichi

Autorádia Nakamichi patří celosvětově k těm nejprodávanějším produktům značky a stejně tomu bude pravděpodobně i u nás. O tom svědčí i téměř okamžité vyprodání většiny naskladněných autorádií Nakamichi na našem eshopu, kterých nebylo zrovna málo. Nakamichi jde v tomto segmentu s dobou a nabízí autorádia s nadstandardní výbavou za nízkou cenu. Základní model 1DIN autorádia Nakamichi NQ511B pořídíte již za cenu 1490 Kč a jedná se tedy o jednoznačně nejlevnější autrádio s bluetooth z naší nabídky. Za danou cenu však dostanete slušně vybavené autorádio, které kromě bluetooth nabídne i jeden pár výstupů na zesilovač, ekvalizér, hlasové ovládání, možnost ovládání přes mobilní telefon a v balení najdete i dálkový ovladač. I u 2DIN modelů Nakamichi nabízí v dané ceně vždy zajímavou výbavu, ve které obvykle najdete Full HD displej, což není zvykem ani u nejdražších modelů ostatních značek a to dokonce se skleněnou dotykovou plochou. U vyšších modelů najdete i 4V výstupy na zesilovač, Mirrorlink nebo stále populárnější Apple CarPlay a Android Auto. Příjemným bonusem je velmi rychlé a graficky povedené intuitivní prostředí. Specialitkou Nakamichi jsou i 2DIN modely autorádií s velkým 9" až 10" displejem, který vás ohromí nejen svou velikostí, ale i Full HD rozlišením. Po otestování můžeme směle konstatovat, že se jedná o velmi zajímavou konkurenci zaběhlým výrobcům autorádií jako je Pioneer, Kenwood nebo JVC a určitě stojí za úvahu při pořizování nového autorádia. 

Zesilovače Nakamichi

Dalšími produkty, které se snaží navázat na bohatou historii značky jsou zesilovače. Díky hi-endovým zesilovačům se značka Nakamichi stala světoznámou a snaha pokračovat v tomto trendu je evidentní. Možná i proto vznikla nejvyšší modelová řada "Audiophile", která nabízí tři luxusní zesilovače, konkrétně čtyřkanálový zesilovač Nakamichi N40T, šestkanálový zesilovač Nakamichi N60T a monoblok Nakamichi N10. Všechny tyto zesilovače spojuje exkluzivní design s průhledným akrylovým horním krytem, vysoký výkon a zejména prvotřídní zvuk. Zajímavostí je i to, že se jedná se o elektronkové zesilovače. Za zmínku stojí i luxusní balení, kde najdete kromě zesilovače i jemné rukavičky pro bezpečnou manipulaci se zesilovačem. Nakamichi však nabízí i několik dalších sérií. Z té nejvyší rychle přejdeme na tu základní s označením NKT, která je koncipovaná jako takové retro a má připomínat historii značky. Tato série nabídne kvalitní zvuk, výborné zpracování a co je nejdůležitější, velmi zajímavou cenu. Nakamichi se opět snaží nabídnout něco více a najdete zde například dutinkové terminály, které jsou standardem až u dražších zesilovačů. Vyšší řada NGX pak nabídne vyšší kvalitu zvuku díky prvotřídním součástkám, vysoký RMS výkon, nebo kvalitní hliníkový obal, který zaručuje dostatečné chlazení i pevnost. Samozřejmostí jsou dutinkové terminály a široké možnosti nastavení, které spolu s připojovacími terminály najdete na jedné straně zesilovače. Mezi novinkami jsou zesilovače miniaturních rozměrů, které naskladníme již brzy.

Reproduktory Nakamichi

Nabídka reproduktorů od Nakamichi je poměrně rozsáhlá a zaujme jak uživatele, pro které je prioritou velmi nízká cena, tak náročnější posluchače požadující vysokou kvalitu nejen zvuku, ale i zpracování. Zakoupit tedy můžete základní reproduktory s cenovkou hluboko pod 1000 Kč, ale i velmi kvalitní komponenty, které vás svým zvukem určitě nezklamou. Nejvyšší "Audiophile" modelová řada je momentálně ve vývoji a měla by být dostupná během tohoto roku. Většinu reproduktorů Nakamichi jsme si již poslechli v našem demopanelu a některé nás velmi příjemně překvapily. Zmíníme aktuálně nejvyšší řadu NSA, konkrétně reproduktory Nakamichi NSA-CS1721. Dojem na vás udělá již balení, které je velmi pevné a s vnitřním uspořádáním, s jakým se setkáváme spíše u výrazně dražších reproduktorů. Podobně kvalitní je i zpracování samotných středobasových reproduktorů i výškových reproduktorů se zajímavým designem. Papírová membrána středobasů nebo hedvábné výškové reproduktory zase naznačují zaměření na vysokou kvalitu zvuku. Zvukově se reproduktory nejen vyrovnají aktuálně nejprodávanějším reproduktorům v dané ceně, ale svým přirozeným zvukem je v některých aspektech i předčí. Pravdou je, že nemají tak vysokou citlivost jako oblíbené Hertz CK 165, zvukově se však jedná o velmi zjímavou alternativu. Podobně se dá hovořit i o nižších modelových řadách, které si mohou najít své zákazníky velmi dobrým poměrem cena/kvalita. Nakamichi to u zákazníků určitě nebude mít po svém z mrtvých vstání jednoduché, nicméně díky své politice se snahou nabídnout kvalitní produkty za rozumnou cenu se může na velmi rozsáhlém trhu s ozvučením vozidel prosadit.  

Subwoofery Nakamichi

Subwoofery se obecně netěší aktuálně příliš velké oblibě a pryč jsou doby, kdy každý druhý měl v kufru velký subwoofer zabírající téměř celý kufr. Dnes je čas minimalistických montáží, které nejsou ideálně ani vidět a milovníci silnějších basů hledají spíše alternativní řešení. V Nakamichi to dobře vědí a mysleli na to i při vývoji vlastních produktů. Subwoofery Nakamichi najdete v několika kategoriích a kromě klasických subwooferů vhodných do MDF ozvučnic můžete zakoupit i několik aktivních subwooferů po sedačku nebo velmi kompaktních subwooferů určených do zavazadlového prostoru. A právě zde vidíme sílu Nakamichi. Neuvěřitelně kompaktní rozměry, výkon a kvalita, na kterou nejsme za danou cenu zvyklí. Již jsme testovali aktivní subwoofery pod sedačku, jejichž obliba poslední dobou rychle roste a musíme konstaktovat, že subwoofery Nakamichi jednoznačně převálcovaly veškerou konkurenci v cenovce do 6 tisíc Kč, včetně nejprodávanějšího JBL Basspro SL. Ten ve srovnání jak výkonu, tak kvality zvuku působil jako vyloženě chudý příbuzný. A to tento subwoofer považujeme za velmi povedený a rádi jej instalujeme do vozidel. Také kompaktní aktivní subwoofery v boxu od Nakamichi nabízí na své rozměry a papírové parametry až neuvěřitelný výkon. Zmíníme Nakamichi NBX25M s velmi malými rozměry a možností vertikální i horizontální instalace. Udávaným 150 W RMS uvěříte již při prvním "osahání" subwooferu a po zapnutí autorádia rychle nabydete dojmu, že tento prcek má výkon mnohem vyšší. Totéž platí i ostatních subwooferech Nakamichi a musíme se znovu opakovat - za danou cenu je kvalita těchto produktů na velmi vysoké úrovni. 

DSP procesory Nakamichi

Na závěr jsme si nechali DSP procesory, které se zatím netěší mezi českými uživateli vysoké popularitě a svou roli na tom má určitě i vysoká cena těchto produktů, která se může vyšplhat i na několik desítek tisíc, obzvlášť v případě kombinace se zesilovačem. DSP procesor dokáže i z průměrných reproduktorů vymáčknout absolutní maximum jeho možností a pokud jednou zažijete ozvučení na nastaveném DSP, nemůžete v autě už doslova poslouchat nic jiného. Je to díky rozsáhlým možnostem nastavení zvuku, mezi které patří nastavení výhybek, frekvenčního rozsahu, strmostí a zejména časových korekcí a detailního ekvalizéru. DSP procesory Nakamichi považujeme za velký příslib do budoucna. Naprosto luxusní design a zpracování, za které by se nemohl stydět ani věhlasný výrobce DSP procesorů Audison, miniaturní rozměry, široké možnosti nastavení a zejména možnost ovládání přes telefon díky povedené aplikaci. To vše opět za skvělé ceny. Externí bluetooth modul zase umožní streamování vaší oblíbené hudby. A na cestě k nám jsou již nové digitální zesilovače s integrovaným DSP procesorem i bluetooth modulem, díky kterým můžete obejít nekvalitní tovární hlavní jednotku a jednoduše streamovat hudbu rovnou z telefonu do zesilovače. Lahůdkou je i topmodel v podobě zesilovače s DSP procesorem Nakamichi NDST500A, který kromě rozsáhlého nastavení a bluetooth streamingu umí nabídnout i 10kanálový zesilovač, což neumí žádný jiný zesilovač z naší nabídky. Nakamichi jde na to se svými produkty prostě trošku jinak než ostatní zaběhlí výrobci a uvidíme, jak se jim povede opětovně prorazit na českém trhu. My věříme, že si to tento tradiční japonský výrobce zaslouží a dáte produktům Nakamichi také šanci. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku

2|Martin , 24.06.2021, 11:51
Cca před 20 - 23 lety jsem mněl v autě CD přehrávač Nakamichi. V té době nic zvukově lepšího nebylo a to myslím vážně. Žádné CD autorádio nedokázalo zahrát tak čistě a přirozeně, jako právě Nakamichi. Oni v té době byli tuším první na trhu, kdo vyrobil autorádio v 1 DINu s měničem na 6 CD disků. Fandím této značce i když jí třeba mnozí neznají a chtěl bych věřit, že navážou znovu na kvalitu a čistotu zvuku v čem byli opravdu nejlepší ze všech.
Odpověď: Odborný prodejce - AHIFI.CZ, 24.06.2021 12:16
Dobrý den Vážený zákazníku, děkujeme za zhodnocení i info :-) Také věříme, že si značka uchová své kvality a udělá radost mnoha zákazníkům.
1|Mirek , 12.12.2021, 21:14
Mohu jen potvrdit, také jsem vlastnil autorádio s Nakamichi CD - 45 z, nezapomenutelná kvalita přehrávaných CD, otevřený , perfektně prokreslený zvuk s nejjemnějšími detaily , díky 20 bit. D/A převodníku. Později dokoupená sada repro. Dynaudio 240 mkII zážitek z hudby ještě umocnila.
Odpověď: Odborný prodejce - AHIFI.CZ, 14.12.2021 11:20
Dobrý den Vážený zákazníku, děkujeme za krásné zhodnocení :)