Můj účet

K čemu slouží aplikace Android Auto a Apple CarPlay

Android Auto a Apple CarPlay jsou platformy, kterými lze propojit chytrý telefon se systémem Android a iOS s autorádiem. Díky tomu získáte možnost používat aplikace mobilního telefonu na velké obrazovce vašeho auta. Vše je přehledně přizpůsobeno displeji autorádia a ovládání je tak velmi přehledné a intuitivní. 

Aplikace, které můžete využít

Připojením mobilního telefonu získáte spoustu zajímavých funkcí. Mezi ty nejpoužívanější se určitě řadí navigace Google Maps nebo stále oblíbenější Waze. Ty využijete především tehdy, pokud nemáte v autě žádný navigační systém. Navíc tyto dvě aplikace jsou obvykle propracovanější a aktuálnější než tovární navigace. Rychle se dozvíte aktuální dopravní omezení a hustotu provozu, nebo jednoduše zobrazíte nejbližší restaurace, čerpací stanice, apod. Aplikací, které můžete využít je však mnoho, všechny si můžete prohlédnout pod následujícím odkazem. Z těch nejzajímavějších vybíráme:
  • navigace Google Maps a Waze
  • aktuální počasí
  • hudební aplikace Spotify, Hudba Play, Pandora a další
  • aplikace Skype pro bezplatné telefonování
  • audioknihy
  • internetová rádia
  • poslední uskutečněné hovory
  • nadcházející schůzky z kalendáře

Jak propojit mobilní telefon s autorádiem

Propojení chytrého telefonu s autorádiem je jednoduché. Aplikace Apple CarPlay je již součástí systému iOS a není třeba ji stahovat. Propojit telefon s rádiem můžete pomocí Lightning kabelu, důležité je mít povolenou funkci spárování telefonu. U mobilních telefonů s operačním systémem Android je to trošku složitější. Aplikace Android Auto není totiž v České republice oficiálně podporována. Nicméně přes neoficiální stránky lze stáhnout i českou verzi, je ovšem nutné stáhnout nejnovější verzi a dodržet architekturu procesorů vašeho telefonu - tu je nutné dohledat v popisu vašeho zařízení (označeno jako armeabi-v7a / arm64-v8a / x86_64...). Pod následujícím odkazem si můžete aplikaci stáhnout. K využívání aplikace budete ještě potřebovat originální USB kabel a vlastnit podporovaný mobilní telefon. Pokud dodržíte tato kritéria, dostanete skvělou možnost telefon snadno ovládat, a to díky zjednodušenému rozhraní a velkým tlačítkům. Využít můžete také Google Assistant s hlasovým ovládáním. Bohužel, hlasové ovládání u Apple Car Play i Android Auto, lze pouze za pomocí anglického jazyka. Kompatibilitu s mobilními telefony, autorádii a automobily můžete jednoduše ověřit na oficiálních stránkách Android Auto.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Jak fungují adaptéry na volant?
Ukážeme vám, jak fungují adaptéry na volant.
Celý článek
Jak zapojit zesilovač na originální autorádio
Chcete zapojit zesilovač na tovární autorádio, které nemá RCA výstupy? Řešením je Hi/Low adaptér.
Celý článek
Jak na montáž autoantény?
Pokud si nevíte rady s výběrem a montáží antény do auta, následující řádky vám pomohou.
Celý článek
Jak vybrat DVR kameru do auta?
Záznamová kamera do auta - neboli černá skříňka je užitečný pomocník pro řidiče.
Celý článek

Komentáře k článku

2|Juraj , 10.11.2023, 19:14
Koupil jsem si Nissan Juce 2015.Mám v něm autorádio ale bez Android radia.Chtěl bych se zeptat jestli je možné nějakým způsobem zrcadlení telefonu do autoradia. Zkoušel jsem a nešlo to.Nebo je možné zakoupit nejaky adaptér do usb?Děkují za info. S pozdravem Popovič.
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 13.11.2023 11:29
Dobrý den Vážený zákazníku. Bohužel tyto adaptéry jsme již vyřadili z nabídky. S tímto již nedokážeme pomoci. 
1|David Švábenský , 30.04.2021, 13:36
Prosím jakou aplikaci nahrát k android auto
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 30.04.2021 16:28
Dobrý den Vážený zákazníku. Aplikaci si lze stáhnout pod tímto odkazem.