Můj účet

Jak správně tahat kabeláž k zesilovači

Pozice zesilovače v autě

Umístění zesilovače by mělo být na takovém místě, aby nedošlo k poškození, popř. k nedostatečnému chlazení. Často se montuje na zadní stěnu zadních sedadel, tam se musí počítat s určitou vůlí kabeláže při sklopení sedadla, na kterém je zesilovač.

Napájecí kabel (PLUS)

Napájení (PLUS) se instaluje přímo od akumulátoru vozidla s tím, že pojistka, která chrání napájecí okruh, má být co nejblíže akumulátoru a kabelové očko pevně přichycené k plus kontaktu, aby nedocházelo k jiskření při zátěži. Pokud je zesilovač pouze na subwoofer, může se napájecí kabel (plusový) vést prahem na levé straně (po směru jízdy), tak i RCA kabel od autorádia. Pokud je zesilovač použit na reproduktory, je doporučeno vést kabely středovým panelem pod zadní sedadla, popř. pravou stranou, ohledně rušení, které na sebe může vázat napájecí nebo RCA kabel, tzn., co nejdále od hlavního svazku vozidla, který vede ze zadní části (palivové čerpadlo, světla atd.).

Kostra (MINUS)

Ukostření zesilovače se instaluje co nejblíže zesilovači, mohou se využívat šrouby zadních pásů popř. jiné originální šrouby, kde je zaručený kvalitní spoj (ukostření). Pozor na lakované části, tam je nutno toto kostřící místo řádně očistit..

Spínání (REMOTE)

Sepínací kabel bývá někdy (podle výrobce) součástí RCA kabelu a někdy je zvlášť, ale vede se stejně jako RCA kabely a zapojí se za autorádiem na kabel „REMOTE“, tzn. po zapnutí autorádia se na něm objeví +12 V.

Ochrana kabelu a správné zakončení

Je nutné dbát na to, aby se kabeláže někde nepoškodily o ostré hrany. Proto je dobré používat ochranné hadice tzv. husí krky, hlavně v motorovém prostoru. Všechna kabelová očka nebo vidličky na koncích kabeláže je dobré propájet „kabel vs. vidlička,“ aby byl zaručen kvalitní spoj. Po zmáčknutí kleštěmi se může po určité době vidlička (očko) uvolnit, a tím vznikat jiskření, výpadky zesilovače atd.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Jak a kam zapojím externí zesilovač či aktivní subwoofer?
Rady a návody s připojením zesilovače nebo aktivního subwooferu.
Celý článek
Jak správně nastavit zesilovač v autě?
Poradíme Vám jak správně si nastavit zesilovač v autě.
Celý článek

Komentáře k článku

4|Michael Kocian , 13.06.2021, 16:11
Dobrý den, chci se zeptat, kudy mám protáhnout kabel z interieru auta do motorového prostoru na zapojení kabelu na baterku s pojistkou. Na autě škoda Octavia 2 kombi. Popř. Šlo by mi poslat nějaký návod nebo foto toho umístění tě průchodky? Předem moc děkuji.
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 15.06.2021 14:30
Dobrý den Vážený zákazníku. Průchodka je vždy v karoserii hned za autobaterií. Bohužel , žádné návody nemáme.
3|Radek , 06.04.2021, 20:20
omlouvam se ale ja myslel zesilovac na radiove stanice AM FM
Odpověď: Odborný prodejce - AHIFI.CZ, 07.04.2021 15:58
Dobrý den Vážený zákazníku, bohužel nevidím žádný jiný dotaz, ke kterému bych měl nyní diskuzi přiřadit. Pokud máte tedy otázku, zašlete nám ji, prosím, do emailu dotazy@ahifi.cz .
2|Roman , 04.02.2022, 14:08
Dobrý den,mám aktivní subwoofer a android radio,subbwofer jsem zapojil na anténu,ale po vypnutí radia a vytažení klíčků mi subbower pořád hraje a po cca 30 vteřinách se vypne..nevíte mi poradit co s tím?Děkuji
Odpověď: Odborný prodejce - AHIFI.CZ, 04.02.2022 14:12
Dobrý den Vážený zákazníku, bohužel v tomto případě poradit neumím, odhaduji, že to bude vlastnost čínského rádia - posílá signál ještě 30 vteřin po vypnutí.
1|Jiri , 18.01.2022, 22:57
Dobry den mam problem a potreboval bych radu .Kdyz zmnerim baterku co se tyce odberu v klidu namnerim 0,3A a kdyz zapojim kabel na zesilovac jen kabel nic jineho tak mne to hned vyzkoci odber na 1,2A a zesilovac nesviti zapnu radio zesilovac se aktivuje a zacne hrat a dioda sviti zelene ale jak vypnu radio tak zelana zhasne ale cervena nesviti a radio je vypnute klice v kapse a pri mnereni odber 1,2 A cca odpojim kabel od zesilovace a odber hned klesne na 0,3A .Nevite kde je problem?dekuji
Odpověď: Lukáš Zemánek - AHIFI.CZ, 19.01.2022 15:09
Dobrý den, takto od PC Vám s tímto problémem bohužel neporadím .