Můj účet

Můžu zapojit nové reproduktory na stávající originální kabeláž vozidla?

Často se nás zákazníci ptají, zda mají originální kabeláž ve vozidle při montáži nových reproduktorů vyměnit. Pokud je kabeláž v pořádku, není poškozená a nemá porušenou izolaci, tak není nutné kabeláž měnit, nemá to význam pokud reproduktory budou napájeny jen samotným autorádiem.
 
Nevíte jak zapojit nové reproduktory do auta? Originální reproduktory dnes obvykle mají reproduktor připojený na konektor. Pro ty, kteří chtějí systém Plug & Play, nabízíme řešení: kabelové adaptéry pro připojení reproduktorů. Pokud si nejste jisti s výběrem adaptéru, tak dalším řešením je ucvaknutí konektoru a nachystání stávajícího kabelu na klasický FAST-ON, plusový FAST-ON a mínusový FAST-ON. Pokud máte reproduktory s externí výhybkou, nemusíte FAST-ON řešit a použijte vidličky do výhybky, nebo kabel rovnou zasuňte do výhybky. Použití FAST-ON je dobré hlavně u koaxiálních reproduktorů. Třetím a nejspolehlivějším řešením je konektor opět ucvaknout, oholit izolaci a kabel na nový reproduktor přímo napájet. Vznikne tak přímý a pevný spoj bez přechodových odporů.
 
POZOR si dávejte hlavně na správnou polarizaci při zapojování. Dnes se bohužel nemůžeme řídit ani podle barev, ani podle velikosti konektoru. Automobilky si PLUS a MINUS pól dávají různě a je tedy nutné polaritu oměřit multimetrem. V případě, že multimetr nemáte, přepólované reproduktory poznáte tak, že nebasují a zvuk je po zaposlouchání horší. Kdo má dobré uši, rozdíl uslyší. Kdo si netroufne na výměnu, může auto svěřit nám, kde mu v montážní dílně výměnu odborně provedeme.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Rozměry a rozteče uchycení reproduktorů
Sepsali jsme pro vás rozměry roztečí a průměry všech běžně nabízených velikostí reproduktorů.
Celý článek
Jak zapojím nové reproduktory do originální kabeláže auta?
Poradíme při zapojení nových reproduktorů a také poukážeme na možnost využití kabelových adaptérů.
Celý článek
Správná polarita při zapojení reproduktorů
Jak se vyvarovat přepólování, dost důležitá věc při montáži nových reproduktorů.
Celý článek

Komentáře k článku