Můj účet

Základní čištění podběhů

Čištění podběhů - kde to není moc vidět

Prostor za kolem, resp. podběhy, tam se obvykle nedá pohodlně dostat a při mytí auta se tato místa často zanedbávají, a přitom se tam usazuje bezkonkurenčně nejvíce špíny. Rozhodli jsme se to nedělat nikterak složitě a zvolili jsme jednoduché jednokrokové čistění podběhů. Doporučujeme dělat 2x ročně, vždy když přezouváte pneumatiky na zimní nebo letní sezónu.

Bilt Hamber Surfex HD

Jak začít při čištění podběhů

Začneme demontáží kol postupně, pokud nemáme k dispozici zvedák na celé auto. Po demontáži kola si můžete prohlédnout, jak moc je prostor zanesený a špinavý. Před samotným čištěním doporučujeme podběh lehce navhlčit vodou a následně použít silný čistič na podběhy a nastříkat na všechna místa, kam se dá dostat. Nám se na podběhy nejlépe osvědčil biologicky odbouratelný čistič Bilt Hamber Surfex HD, který používáme nezředěný. Existuje spousta jiných čističů, ale nám se osvědčil právě tento, a to jak svoji šetrností k životnímu prostředí, tak svoji skvělou účinností.

Čištění podběhů

Čistíme podběhy štetcem nebo kartáčkem

Čistič necháme pár minut působit a následně vezmeme do ruky kartáč nebo štětec (nesmí mít ostré štětiny, i plastový podběh lehce poškrábete). Nezapomeňte si navléknout ochranné rukavice při čištění podběhů, Surfex HD vám sice neublíží, ale může pokožku vysušit. Po pár minutách působení samotného čističe nastříkejte Surfex HD znovu lokálně a místa čistěte štetcem nebo kratáčem, podle míry znečištění. Jakmile budete mít vyčištěno, použijte nejllépe tlakový čistič a celý podběh důkladně vystříkejte silným proudem vody. Následně vemte sušící ručník a podběh vytřete do sucha.

Bilt Hamber Surfex HD čistič na auto

Časová náročnost, možnost impregnace a pár rad na závěr

Pokud budete podběhy jen čistit, tak vám to zabere při svižném tempu cca 90 minut, pokud se budete hodně soustředit na každý detail, pak vám to může vzít i 3 hodiny času, myšleno na celé auto. Čištění podběhů tedy není příliš časově náročné. My jsme čistili Mini Cooper S (r.v. 10/2014), který měl v době čištění najeto 37 500 km a domnívali jsme se, že nebyly podběhy nikdy čištěné. Plastové podběhy si můžete ve finále i naimpregnovat, nebude se vám tam následně tolik usazovat špína a podběhy půjdou následně lépe umývat. Náš TIP na kvalitní impregnaci - ValetPro Black To The Future. Pro velké detailisty na závěr malý TIP: plastové podběhy můžete odmontovat a vyčistit je i z vnitřní strany, čímž vám vznikne další prostor pod podběhem na vyčištění. Tam se časem může usadit hodně nečistot a vznikne takové mazlavé bahno, které je při provozu většinou vlhké. Vaše auto může po čase na daném místě začít korodovat, (např. Škoda Fabia 1 má tento problém), za plastovým podběhem na začátku prahu se mazlavá nečistota usazuje, což vede k následnému rezavění, a to je určitě škoda.

Čistič na podběhy Bilt Hamber Surfex HD
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Jak pečovat o alu kola
Jak správně čistit a pečovat o hliníkové disky, aby zůstaly pořád jako nové? Přečtěte si v našem článku.
Celý článek
6 kroků k čistému motoru
V tomto článku vám ukážeme, jak šetrně a efektivně vyčistit celý motorový prostor v 6 krocích.
Celý článek
Jak postupovat při leštění koncovek výfuku
Postup při leštění kovů a chromu - leštili jsme koncovky výfuku na Mini Cooper S.
Celý článek
Leštění kol a nanesení ochrany
Postup leštění kola a následné nanesení ochranného vosku, sealantu na kola a vosku na pneumatiky.
Celý článek

Komentáře k článku