Můj účet

Jak čistit a pečovat o alu kola

Čistá a zachovalá alu kola jsou stejně důležitá pro celkový vzhled vozu jako například lak karoserie. Proto se o ně musíme pravidelně starat, aby nám hliníkové disky vydržely co nejdéle jako nové. Jak na to, se podíváme v tomto článku, kde si shrneme základní postupy při čištění a údržbě alu kol. Tento článek píšeme po zimní sezóně, proto jej můžete brát i jako návod k tomu, jak připravit alu kola na letní sezónu, popřípadě na další zimu. Nejhorší co můžete udělat - nechat kola po zimě špinavá a takto je uschovat. 

1. Čištění kol 

V první fázi musíme alu kola důkladně vyčistit. Nejúčinnějším přípravkem na čištění kol jsou odstraňovače polétavé rzi, které máme v nabídce od více výrobců. Ty zbaví kola brzdového prachu a dalších i výrazně usazených nečistot, včetně asfaltu. Pro účely tohoto článku jsme zvolili nejnovější přírůstek v naší nabídce, a to čistič kol React 2.0 Wheel Cleaner od anglického výrobce autokosmetiky Carbon Collective. Kromě velmi vysoké účinnosti nabízí oproti konkurenčním produktům i relativně příjemnou vůni. Pracujte ve stínu a nastříkejte přípravek na povrch kol. Po chvilce uvidíte, jak se železité částice zbarvují do ruda, nechejte React pár minut působit, nikdy ovšem nenechávejte přípravek zaschnout. Pokud jsou kola více znečištěná, doporučujeme použít štěteček na kola, kterým jednoduše odstraníte zbylé nečistoty. Následně kola důkladně opláchněte silným proudem vody a máte vyčištěno. Samotné čištění je opravdu velice rychlé, stačí našplíchat a o zbytek se postará přípravek bez vaší aktivity a během pár minut je hotovo.

2. Nanesení ochrany kol

Kola máme perfektně čistá a tím většinou péče o hliníkové disky končí. Pokud chcete pro disky udělat více, doporučujeme na ně nanést ochranný vosk Poorboy's Wheel Sealant. Wheel Sealant po aplikaci zajišťuje dlouhodobou ochranu kol, částečně zabraňuje usazování brzdového prachu a špíny na kolech, což usnadňuje jejich následné mytí. Složení, které je tvrdší než u klasických vosků, vydrží vysoké teploty a agresivní prostředí. Navíc chrání proti oxidaci a má neskutečnou vlastnost v odpuzování vody. Aplikace je jednoduchá. Nejprve kola důkladně usušte, doporučujeme povrch i odmastit, což zajistí ideální trvanlivost vosku. K odmaštění můžete použít Bilt Hamber Surfex HD, případně klasický přípravek IPA. Na pěnový aplikátor naneste sealant a ten následně na povrch kol. Nechejte cca 5 minut zaschnout a rozleštěte pomocí mikrovláknové utěrky. Doporučujeme nanést Wheel Sealant i ve druhé vrstvě, získáte tím především dlouhodobější ochranu. Druhou vrstvu aplikujte cca po 3 hodinách až je sealant perfektně vytvrdlý. Sealant vydrží na laku kol cca 3-4 měsíce, záleží na klimatických podmínkách a také na tom, jak často kola umýváte. Po aplikaci již nedoporučujeme používat silné čističe kol, významně ovlivňují životnost sealentu. Ten nanášíme především z toho důvodu, aby se kola velmi lehce čistila i bez použití těchto přípravků. K dispozici máme i dlouhodobější keramickou ochranu kol Carbon Collective Platinum Wheels, která je vysoce odolná proti vysokým teplotám i chemikáliím, extrémně odpozuje vodu i nečistoty, a to s odolností až 2 roky od aplikace. Všechny informace se dozvíte v našem článku "Aplikace keramické ochrany na alu kola."

3. Ochrana pneumatik

Možná se ptáte, proč vlastně používat přípravky na pneumatiky? První důvod je estetický. Po aplikaci nejsou pneumatiky zašlé, ale mají sytou černou barvu, a to vypadá jednoduše skvěle. Druhým důvodem je již zmíněná ochrana. Pneumatiky jsou chráněny před UV zářením, odpuzují špínu, olej a vodu. Zůstavají tak čisté a udržují si černou barvu. Pro účely tohoto článku jsme zvolili přípravek Carbon Colective Sateen Tyre & Rubber Protectant, který je v tekuté formě a velmi snadno se nanáší pomocí pěnového aplikátoru. Není to klasický levný lesk na pneumatiky, který nemá žádnou trvanlivost, je mastný a navíc obvykle "nahazuje" okolní karoserii. Carbon Collective Sateen vydrží cca 3-4 týdny a po aplikaci mají pneumatiky saténově černou, pololesklou barvu. Pneumatiky chrání a udržuje je v čistotě. Máme hotovo, kola včetně pneumatik jsou nyní čistá, chráněná a připravená na sezónu.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

7 kroků k perfektně čistému autu po zimě
Dlouhá zima se projeví na exteriéru i interiéru auta, pojďme jej společně vyčistit a připravit na jaro.
Celý článek
Čištění interiéru auta
Postup čištění palubní desky a dalších plastů interiéru vozidla s matným efektem.
Celý článek
Jak perfektně vyčistit čelní okno auta
Nevíte jak správně pečovat a snadno vyčistit čelní sklo vašeho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článek
Jak správně pečovat o kožené autosedačky
Ukažme si, jak správně pečovat o kožené sedačky, aby nám vydržely dlouho jako nové.
Celý článek

Komentáře k článku

1|David Žida , 27.09.2022, 21:32
Dobrý den měl bych zájem o priprave car Bax na disky
Odpověď: Odborný prodejce - AHIFI.CZ, 29.09.2022 11:35
Dobrý den Vážený zákazníku, omlouvám se, ale netuším, jakého produktu se dotaz týká.