Můj účet

Cena pro osobnost nadačního sektoru - Osobnost filantropie

O zakladateli a majiteli Ahifi, Karlu Šudákovi, se toho obecně ví pomálu. Rád si totiž střeží své soukromí a i z toho důvodu byste jeho jméno marně hledali v kontaktech na našich webových stránkách. Často jej však můžete vidět podepsaného pod našimi články a aktualitami, protože se stále s oblibou věnuje mimojiné i tvorbě obsahu e-shopu Ahifi, který před 18 lety založil. Nedávno Karel získal jedno velmi zajímavé ocenění za své mimopracovní aktivity a byla by škoda se o tuto informaci nepodělit a nenapsat i něco málo o jeho osobě. Snad mi tento krátký článek s náhledem do jeho soukromí odpustí :)

Kdo je Karel Šudák?

Karel založil Ahifi již v roce 2005. V té době spojil příjemné s užitečným, jelikož auta, hudba a autokosmetika byly vždy jeho největší vášní, závislostí i radostí. Mezi první důležitou událost v jeho životě bylo bezesporu dovršení 18. roku života, kdy si mohl konečně udělat vytoužený ridičský průkaz. Jeho vůbec prvním autem byl VW Golf 2. generace a již tehdy začala jeho závislost nejen na autech, ale i na hudbě. První aparatura na sebe nenechala dlouho čekat. V té době se jednalo o 10 cm koaxiální reproduktory Magnat do palubní desky, malé ovály vedle zadního plata stejné značky a 1DIN autorádio Clarion. Vše koupené ve Vídni v Media Marktu. Pravděpodobně již v té době byla o obchody s autohifi v Česku velká nouze. S novými auty přicházela stále kvalitnější aparatura, kterou Karel kupoval na německém internetovém tržišti Ebay. A právě tehdy vznikla myšlenka založit Ahifi. V prvních letech tak bylo na Ahifi možné zakoupit pouze použité zesilovače a pár dalších produktů pro ozvučení vozidel. Zájem zákazníků byl však postupem času tak veliký, že nemohlo přijít nic jiného, než postupné zařazení do nabídky nových produktů od oficiálních českých distributorů. Následoval první zaměstnanec, první malá prodejna a první oficiální distribuce, tehdy německé značky Gladen. Nutno podotknout, že z Karla se stal vorkoholik, který práci věnoval téměř veškerý svůj čas. Trávil v práci celé dny, noci i víkendy a má tak velký podíl na tom, že se z Ahifi stala společnost dnešní velikosti s aktuálně 30 zaměstnanci a zastoupením téměř 50 světových značek autohifi, autokosmetiky a materiály pro odhlučnění vozidel. V současnosti se Karel samozřejmě i nadále věnuje vedení firmy, má však konečně (i díky svým šikovným zaměstnancům) čas sám na sebe a na své koníčky. Mezi ty hlavní patří bezesporu stále hudba, auta a pečování o ně, neméně důležitou roli v jeho životě však zaujímá i příroda, pěší tůry po horách nebo jízda na horském kole. A kromě toho i další aktivity, mezi které patří i podpora různých neziskových organizací, o čemž se dočtete v další části tohoto článku.

Koho Ahifi podporuje

Karel si uvědomuje, že pokud se v podnikání daří, je velmi důležité se dokázat podělit a pomáhat. Z toho důvodu prostřednictvím Ahifi přispívá na celkem 4 organizace. V roce 2011 jsme začali podporovat brněnskou Nadaci Veronica, která působí hlavně v moravském regionu. Na Nadaci Veronica věnujeme každý měsíc 0,11% z našich tržeb vč. DPH ze všech online obchodů. V roce 2016 jsme navázali spolupráci s Hnutím DUHA, která se zabývá celou řadou problematiky od energetiky až po šelmy a to napříč celou Českou republikou. Hnutí DUHA dělá spoustu prospěšných činností a i proto ji podporujeme částkou 0,2% z našich tržeb bez DPH ze všech našich online obchodů na třech evropských trzích. Od roku 2021 podporujeme také záchrannou stanici v Buchlovicích, ke které se váže originální příběh se záchranou kosa. Od 1.1.2024 budeme nově podporovat i známou organizaci Člověk v tísni. Zde vnímáme aktuální globální situaci, kdy se svět nachází ve složitější situaci a chceme nově podporovat právě tuto organizaci, která má za zakladatele úžasného Šimona Pánka. Je pro nás velmi obdivuhodné v jakém objemu Člověk v tísni pomáhá po celém světě a i proto budeme přispívat částkou 0,15% z tržeb bez DPH ze všech online mutací eshopu Ahifi.

Ocenění Fóra Dárců 2023

Karel se i přes tyto příspěvky nepovažuje za někoho, kdo by dělal něco nad rámec, protože (dle jeho slov) se vždy dá přispívat ještě výrazněji. O to více nás v Ahifi mile překvapilo, že se k nám dostala informace o nominaci na cenu Fóra Dárců. Nikdo v Ahifi však nečekal, že by ji mohl získat v tak silné konkurenci významných dárců, které si můžete prohlédnout na stránce Fóra Dárců. I proto svěřil celkové řešení ředitelce Nadace Veronica Heleně Továrkové, se kterou je zvěčněn na fotografii výše. Ta za Karla také převzala cenu pro Osobnost filantropie a nadačního sektoru - Osobnost filantropie 2023, jelikož se v době události nemohl bohužel osobně zúčastnit. Předání ceny Osobnost filantropie bylo vysíláno na České televizi a celou fotogalerii z předání lze také zhlédnout na uvedeném odkazu z webové stránky Fóra dárců.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku