Můj účet

Karnaubský nebo syntetický vosk?

Na trhu je několik druhů ochrany laku vozidla a jedním z nich je vosk, který patří k těm nejběžnějším a nejdostupnějším možnostem ochrany laku vozidla. Vosk chrání lak před povětrnostními vlivy, nečistotami, UV zářením, zabraňuje opotřebení laku a prodlužuje jeho životnost. Neméně důležitá vlastnost vosku je schopnost dodat laku vysoký lesk a odpuzovat vodu. Existují dva typy vosků a to přírodní a syntetické vosky. Někde na pomezí těchto dvou hlavních typů vosku jsou ještě hybridní vosky, které si od každého berou určité vlastnosti. Každý z uvedených typů vosku má své výhody, nevýhody a typické vlastnosti a ty si v tomto článku rozebereme. 

Přírodní vosky

Přírodní neboli karnaubské vosky jsou tvořeny čistě z přírodních zdrojů, nejčastěji se jedná o karnaubský nebo včelí vosk. Karnaubský vosk je získáván z listů brazilské palmy Copernicia Prunifera a jedná se o nejodolnější přírodní vosk, jaký známe. Vytváří na povrchu laku prodyšný povlak a disponuje přirozeným a velmi hlubokým leskem, jakého se syntetickými vosky pravděpodobně nikdy nedosáhnete. Karnaubský vosk dokáže chránit lak vašeho vozidla před povětrnostními vlivy po dobu dvou až čtyř měsíců, což je oproti syntetickým voskům znatelně kratší doba, nicméně díky svému nenapadobitelnému lesku je stále pro velkou část detailingových fanoušků jasnou volbou. Kvalitní karnaubské vosky nabízí kromě hlubokého lesku i silné hydrofobní vlastnosti a značný beading (kapičkování). Jejich hlavní nevýhodou je zejména nižší výdrž, nižší odolnost vůči vysokým teplotám a chemikáliím a především cena. Ty nejkvalitnější vosky s vysokým obsahem přírodní karnauby, jako je například Dodo Juice Supernatural Wax, stojí i několik tisíc. Velké balení sice vydrží po mnoho let, ale investice je to pro mnoho z nás velká. Odměnou vám však bude špičkový vzhled vašeho vozu, vysoká ochrana i dobrý pocit, že je váš vůz chráněn přírodním voskem. Většina přírodních vosků od Dodo Juice se nabízí i v menším balení, které vystačí cca na tři aplikace a jsou cenově dostupnější. Do přírodních vosků jsou často přidávány nejrůznější ingredience jako další typy vosku )například tmavý kandelinový vosk) oleje, vonné látky nebo barviva a proto na každý druh laku můžeme nabídnout vosk, který zvýrazní konkrétní barvu a odstín laku. Pro bílé a světlé laky doporučujeme vosk Dodo Juice Diamond White, pro laky tmavších barev například Dodo Juice Purple Haze. Na závěr je nutné dodat, že přírodní vosky téměř ve všech případech skvěle voní, což značně zpříjemňuje práci s nimi.

Syntetické vosky

Syntetické vosky jsou oproti přírodním voskům čistě chemického složení. Jsou vyráběny v laboratořích z polymerů obsahujících tisíce syntetických částic, které se navzájem propojují a jsou schopny se vázat na molekuly barvy laku, čímž se stávají jeho součástí. Syntetické vosky jsou stále více populární a to především kvůli jejich výdrži a odolnosti. Dokáží lak vašeho auta chránit obvykle pět až devět měsíců, jsou velmi odolné vůči vysokým teplotám i chemikáliím a snadněji se také aplikují, protože jsou méně tvrdé než přírodní vosky. Jejich další výhoda je cena. Nejkvalitnější syntetické vosky ve velkém balení, jako je například Fusso Coat od Soft 99 nebo Finish Kare Hi-Temp Paste, stojí okolo 800 Kč. To je o několik stovek méně než cena kvalitních karnaubských vosků, které však mají poloviční výdrž. Kromě již zmíněné výdrže a odolnosti nabízí syntetické vosky také vysoký, až zrcadlový lesk a špičkové hydrofobní vlastnosti a schopnost kapičkování. Díky své odolnosti vůči chemikáliím jsou vhodné na dlouhé zimní období, kdy ochrání lak auta před solí a chemií typickou pro toto období. Navíc je možné je nanášet jak ručně, tak strojně, což usnadňuje aplikaci a můžete je použít i na hliníková kola a další materiály. Mají tedy syntetické vosky vůbec nějaké nevýhody? Vypadá to, že ne, ale jednu nebo dvě bych přece jen zmínil. Lesk syntetických vosků je prostě jiný. Není tak hluboký a "mokrý" jako u karnaubských vosků. A ta druhá? Je to prostě chemie a ne každému to vyhovuje. Ale to je již hodně osobní názor.

Hybridní vosky

Možná do základního rozdělení vosků nepatří, přesto je v tomto článku zmíníme. Hybridní vosky, jak už název napovídá, jsou tvořeny jak z přírodních, tak syntetických látek. Od každého si vzaly to nejlepší a jsou takovým kompromisem. Jejich vlastnosti určuje zejména množství obsažených přírodních ingrediencí a jejich kvalita. Obecně tedy hybridní vosky disponují vysokou odolností díky obsaženým polymerům, jejich výdrž bývá okolo 6 měsíců. Auto tedy stačí navoskovat dvakrát do roka a máte vystaráno. Oproti čistě syntetickým voskům nabídnou kvalitní hybridní vosky již zmíněný hluboký lesk, který závisí na množství a kvalitě přidané karnauby. O narůstající oblíbenosti hybridních vosků svědčí fakt, že s přehledem nejprodávanější vosk v našem obchodě je hybridní vosk Double Speed-Wax od anglického výrobce Bilt Hamber. Doporučíme ještě hybridní vosky s opravdu vysokým obsahem nejkvalitnější karnauby a to Dodo Juice Supernatural Hybrid Wax nebo Collinite Marque D'Elegance. Jako ideální celoroční řešení se pak nabízí hybridní vosk s příměsí keramiky Dodo Juice Supernatural Hybrid Nano Wax, který se schopnostem přibližuje keramickému povlaku, přitom si zachovává typické vlastnosti karnaubského vosku. Za všechny tři si připlatíte, výsledek ale stojí za to.

Jaký typ vosku tedy zvolit?

To je otázka, na kterou nejde jednoznačně odpovědět. Každý typ vosku má své klady i zápory, zastánce i odpůrce. Záleží na mnoha aspektech, mezi které patří především cena, ochota vosk opakovaně aplikovat i osobní priority a pocity. Někdo není ochotný vosk aplikovat víckrát než jednou nebo dvakrát za rok, pro někoho je to zábava a aplikaci si rád užije několikrát do roka a těší se z excelentních výsledků. Hybridní vosky se mohou zdát jako optimální řešení, přesto však jsou spíše kompromisem. Detailingoví nadšenci a zastánci přírodních vosků a hlubokého lesku zvolí pravděpodobně vždy karnaubský vosk a nedají na něj dopustit. Osobně bych na zimní období zvolil syntetický nebo hybridní vosk a v létě karnaubský. Nezapomeňte ale, že základem úspěchu není samotný vosk, ale zejména příprava laku před jeho aplikací. V našem článku "voskování laku a jeho příprava" se dozvíte postup, který vám pomůže dosáhnout těch nejlepších výsledků. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Jak na správné a šetrné mytí vozidla
Správný postup při mytí auta je důležitý pro čistý a lesklý lak bez škrábanců a v našem článku si ukážeme jak auto šetrně umýt, usušit a vyladit k dokonalosti.
Celý článek
Jak pečovat o alu kola
Jak správně čistit a pečovat o hliníkové disky, aby zůstaly pořád jako nové? Přečtěte si v našem článku.
Celý článek
Jak navoskovat auto
Napsali jsme kompletní návod jak navoskovat lak automobilu, včetně mytí, dekontaminace laku a přípravy před voskováním.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na kola
Chcete maximálně chránit hliníková kola vašeho auta? Keramická ochrana odpuzuje nečistoty, vodu a chrání i proti drobným škrábancům. Více se dočtete v našem článku.
Celý článek

Komentáře k článku