Můj účet

Recenze reproduktorů Hertz základní řady Uno

Po dlouhou dobu byly základní reproduktory renomovaného italského výrobce Hertz známé pod modelovou řadou Dieci, kam spadají komponentní a koaxiální reproduktory všech nejběžnějších rozměrů. Mezi nejpopulárnější produkty patří zejména komponentní reproduktory Hertz DSK 165.3, které dlouhá léta patří v dané ceně k těm nejkvalitnějším reproduktorům vůbec. Oblibu si však získaly všechny rozměrové kategorie včetně atypických rozměrů 4x6" a 5x7". Inženýři z firmy Hertz se však rozhodli zpřístupnit zákazníkům reproduktory Hertz za ještě nižší cenu a to při zachování vysoké kvality zvuku i zpracování, které je typické pro modelovou řadu Dieci. Vznikla tedy nová řada Uno, která zahrnuje komponentní reproduktory v rozměrech 170 mm, 165 mm, 130 mm, koaxiální reproduktory taktéž o rozměrech 170 mm, 165 mm, 130 mm a navíc oválné reproduktory 6x9". Modelová řada Uno nabízí i subwoofer v nejpopulárnějším rozměru 300 mm, který zaujme zejména příjemnou cenovkou a v této kategorii i nadstandardním zvukem.  

Kde zvukový zážitek začíná

Nová modelová řada Uno je určená především jako velmi kvalitní upgrade továrního ozvučení a přináší v dané cenové kategorii nadstandardní zvuk a velmi dobré zpracování. Všechny reproduktory této řady disponují voděodolnou membránou z lisovaného papíru, neodymovým výškovým reproduktorem, pěnovým závěsem a patentovanou tecnologií V-Cone, která je přejata z nejvyšších modelových řad. Díky této technologii membrána připomíná písmeno V a do středu mění svůj kónus. Reprodukce zvuku není natolik omezená směrovostí a reproduktor s membránou V-cone dokáže vykrýt výrazně větší úhel vyzařování a není tolik náchylný na umístění. Výsledkem je reálnější a kvalitnější zvuk, i když neposloucháte reproduktory v ideálním úhlu. Reproduktory jsou vhodné zejména pro zapojení na autorádio a pyšní se extrémní citlivostí až 94 dB. Díky tomu dokáží zahrát oproti konkurenčním reproduktorům velmi nahlas bez nepříjemného zkreslení. Výkon i továrního autorádia je plně dostačující pro tyto reproduktory a není potřeba dokupovat externí zesilovač.

Design a zpracování

Díky svému italskému původu reproduktory disponují velmi povedeným designem a tradičně u produktů značky Hertz i perfektním dílenským zpracováním. Membrána všech reproduktorů této řady má světle šedou barvu v matném provedení. U komponentních reproduktorů si navíc všimnete uprostřed membrány umístěného loga značky na černém pozadí. Vše působí velmi decentním a elegantní dojmem. Koaxiální reproduktory jsou podle mého názoru ještě o něco povedenější. Membrána je samozřejmě stejná, výškový reproduktor je umístěn uprostřed membrány a je lemován dopňky z leštěného hliníku včetně loga značky. Designově i funkčně považuji za nejzajímavější absenci jakékoliv kabeláže, která u většiny koaxiálních reproduktorů bývá součásti membrány. Jelikož si reproduktory řady Uno zachovávají vysokou kvalitu zvuku z vyšší řady Dieci, bylo potřeba i někde šetřit a tak v balení nenajdete ochranné mřížky. Výjimku tvoří pouze oválné reproduktory o rozměru 6x9", kde jsou obvykle krycí mřížky standardem. Vzhledem k tomu, že se předpokládá skrytá instalace reproduktorů, nepovažujeme absenci mřížek za problém. Nicméně v případě zájmu je možné mřížky v designu značky Hertz dodatečně zakoupit. Reproduktory jsou baleny v polystyrenové krabici s designově povedeným obalem v tradičních černo-oranžových barvách. 

Instalace reproduktorů

Vzhledem k několika rozměrovým variantám je možné reproduktory řady Uno instalovat prakticky do většiny automobilů. Reproduktory mají standardní rozměry i montážní hloubku a jejich instalace je obvykle snadná a bezproblémová. V případě instalace do automobilu, kde jsou potřeba reproduktory se sníženou instalační hloubkou (například Škoda Fabia první generace), můžete zakoupit komponetní reproduktory Hertz K 170, případně koaxiální reproduktory Hertz X 170 s nízkou montážní hloubkou. U komponentních reproduktorů najdete v balení kromě středobasu i oddělené výškové reproduktory, které mají malé rozměry a vejdou se bez problému do původního umístění originálních reproduktorů. K dispozici jsou také domečky pro montáž například na palubní desku. Frekvenční výhybky jsou integrované na kabelu, což oceníte především při montáži. V balení najdete ještě montážní příslušenství jako jsou kabely nebo šrouby potřebné k instalaci. Do většiny vozidel budete potřebovat při výměně reproduktorů specifické podložky pod reproduktory, které nejsou součástí balení a rozlišují se dle konkrétního modelu vašeho vozidla. 

Praktické zkušenosti a porovnání s ostatními reproduktory

Většinu reproduktorů modelové řady Uno jsme zapojili do demo panelu na naší brněnské prodejně a začali jsme poslouchat a porovnávat. Co nás zajímalo uplně nejdřív bylo porovnání zvuku mezi komponenty Hertz K 165 a Mac Audio APM Fire 2.16. Reproduktory Mac Audio řady APM Fire jsou nejprodávanějšími na našem eshopu již několik let a získaly i 3 roky po sobě ocenění "Heureka produkt roku", které obdrží nejoblíbenější produkty jednotlivých kategorií od uživatelů Heureky. Z hlediska zvuku v podstatě neměly v dané ceně okolo 1500 Kč konkurenci a i proto držíme v tuto chvíli přes 800 párů skladem. O to větší překvapení u nás nastalo po poslechnutí obou reproduktorů. Reproduktory Hertz jsou zvukově o třídu výše, zejména jejich výškové reproduktory produkují velmi přirozený a detailní zvuk, který známe u reproduktorů mnohonásobně dražších. Taktéž citlivost reproduktorů je znatelně vyšší a oproti reproduktorům Mac Audio zahrají na stejném zdroji Hertz K 165 hlasitěji a s mírnějším zkreslením ve vyšších hlasitostech. Podání basů je na podobné úrovni, každopádně reproduktory Mac Audio jsou již v panelu dlouho a jsou rozehrané, takže tento parametr můžeme hodnotit až po delším čase. Celkově hodnotíme reproduktory Hertz K 165 jako jednoznačně nejkvalitnější komponentní reproduktory v ceně do 2 tisíc korun, jaké jsme za celou historii naší firmy měli k dispozici na prodejně. Detailně jsme je porovnali i s reproduktory vyšší řady Dieci Hertz DSK 165.3, které jsou na trhu již několik let. Zvuk je velmi podobný a rozdíly ve prospěch řady Dieci najdete až při detailním poslechu, zejména náročnějších žánrů jako je rock nebo jazz. Je zkrátka poznat, že nová řada Uno vychází z léty prověřené řady Dieci, která bude v roce 2020 kompletně inovována. Prakticky podobné výsledky jsme zaznamenali i u koaxiálních reproduktorů, které zvukově zcela vyčnívají a předčí i výrazně dražší a hojně prodávané reproduktory ostatních námi dovážených značek. Reproduktory Uno jsou pro nás velmi příjemným překvapením a doporučujeme je všem, kteří požadují kvalitní zvuk a nechtějí příliš do nových reproduktorů investovat. Za nás jasná volba při výběru základních reproduktorů pro nadcházející roky. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

K čemu slouží Android Auto a Apple CarPlay
Pokud nevíte k čemu slouží u autorádií funkce Apple CarPlay a Android auto a jak tyto funkce nastavit, dozvíte se vše v tomto článku.
Celý článek
Porovnání sedmi nejoblíbenějších bezmechanik
Dnešní doba je taková, že už většina zákazníků dá přednost bezmechanikovému autorádiu, před jednotkou s mechanikou.
Celý článek
Nová řada reproduktorů Mac Audio Power Star
Po delší době značka Mac Audio přichází na trh s novou řadou reproduktorů "Power Star". Kompletní představení a recenze.
Celý článek
Bluetooth reproduktory
Pomalu, ale jistě nastává nová éra poslouchání hudby. CD jsou jasně na ústupu a trendem je bezdrátové streamování hudby. Nebuďte pozadu a zažijte zvuk kdekoliv – přenosné bluetooth reproduktory se stávají součástí hudební scény.
Celý článek

Komentáře k článku