Můj účet

Aplikace keramické ochrany na hliníková kola

Keramická ochrana laku je v dnešní době ten nejlepší způsob, jak efektivně a dlouhodobě chránit lak auta. Kromě klasického keramického povlaku na karoserii vozidla máme v nabídce také speciální keramiku na alu kola Carbon Collective Platinum Wheels. Tento keramický povlak se po nanesení stává aktivní vrstvou na povrchu kola a chrání jej před nečistotami a dokonce i drobnými škrábanci. Platinum Wheels je odolný vůči teplu a chemikáliím, má výdrž až 2 roky a mezi jeho největší přednosti patří i následná velmi snadná údržba a čištění kol. Brzdový prach a další nečistoty se na povrchu kol neusazují a čištění je velmi jednoduché. Nejsou potřeba žádné agresivní čističe, kola stačí umýt šampónem, při měnším znečištění stačí disky jen opláchnout vodou. Přípravek navíc silně odpuzuje vodu, která po umytí téměř všechna sama steče. 

Důležitá je příprava

Před nanasením keramického povlaku je velmi důležitá příprava povrchu, aby keramika perfektně přilnula a měla slibovanou výdrž. V našem případě se jednalo o nová kola, takže příprava byla o něco jednodušší, stačilo je vyčistit čističem laku. Předpokládejme, že povlak budete aplikovat na již nějakou dobu používaná kola. Je tedy nezbytně nezbytné kola před aplikací pečlivě vyčistit pomocí odstraňovače polétavé rzi. Pokud se chcete držet anglického výrobce Carbon Collective, můžeme doporučit jejich React Wheel Cleaner, který je i přes vysokou účinnost velmi šetrný díky pH neutrálnímu složení a bonusem je i snížený zápach oproti konkurenčním výrobkům. Chybu však neuděláte ani s ostatními ověřenými přípravky, například s momentálně nejprodávanějším ADBL Vampire Liquid. Přípravek stačí nastříkat na povrch kol, nechat pár minut působit a pořádně opláchnout proudem vody. V případě silného znečištění doporučujeme použít štěteček na kola. Nyní máte kola čistá, zbavená brzdového prachu, polétavé rzi a dalších nečistot. Následně je důležité použít čistič laku Carbon Collective Panel Prep, který povrch perfektně odmastí, finálně připraví pro keramický povlak a vytvoří silnější a trvanlivější vazbu povrchu s keramikou. Čistič stačí nastříkat na čištěnou plochu, nechat chvíli působit a následně setřít mikrovláknovou utěrkou. 

Aplikace Carbon Collective Platinum Wheels

Přípravu máme hotovou a můžeme se pustit do samotné aplikace keramického povlaku. Není na tom nic složitého, potřebovat budete jen lahvičku s Platinum Wheels, mikrovláknovou utěrku a ochranné chemicky odolné rukavice. V balení najdete 5 bavlněných aplikátorů, kterými keramický povlak nanesete na povrch kol. Nakapejte pár kapek na aplikátor a naneste keramiku na kolo. Plocha, na kterou jste povlak nanesli, je zřetelně vidět, zůstává "mokrá," takže by se vám nemělo stát, že na některá místa zapomenete. Takto naneste přípravek na celé kolo, v případě potřeby samozřejmě přidejte na aplikátor znovu několik kapek povlaku. Jakmile budete mít hotové celé jedno kolo, rozleštěte jeho povrch mikrovláknovou utěrkou. Tento postup zopakujte na všechna 4 kola. Po aplikaci doporučujeme s autem nejezdit několik hodin, keramický povlak tak vytvrdne, a jsou zachovány všechny jeho zmiňované vlastnosti. V případě, že vám keramický povlak zbyl, tak pro ještě větší účinnost a trvanlivost doporučujeme nanést po několika hodinách i druhou vrstvu.

Spotřeba přípravku, trvanlivost a následná údržba

Jedna lahvička vystačí na aplikaci 4 - 8 alu kol, záleží samozřejmě na jejich velikosti. V našem případě se jednalo o 20 palcová kola. Nanesli jsme dvě vrstvy tohoto keramického povlaku včetně vnitřní strany kol, což je ideální varianta. Pro všechna běžná kola vám tedy obvykle vystačí balení 15 ml, a to buď na 2 vrstvy nebo dvě sady alu kol. V balení společně s keremickým povlakem najdete take dva mikrovláknové aplikátory, které pro nanesení na 4 kola vystačí. Pokud dodržíte správný postup, tato keramická ochrana vydrží cca 2 roky. Tím se vám vrátí investice jak finanční, tak časová. Nemusíte pravidelně kupovat čističe kol a údržba je velice jednoduchá. Keramický povlak odpuzuje nečistoty, na kolech se neusazuje brzdový prach, polétavá rez a další špíny. Kola ve většině případech stačí pouze opláchnout, nebo použít šampón při příležitosti mytí auta. Lak po aplikaci keramiky navíc silně odpuzuje vodu, která po opláchnutí téměř všechna steče z povrchu kola. Nejen proto, že je to zbytečné, ale především z důvodu zachování trvanlivosti keramického povlaku, nepoužívejte již na mytí kol agresivní čističe a odstraňovače polétavé rzi, které odstraňují z laku nejen vosk ale částečně i keramiku. Na obrázku dole vidíte již obuté kolo, nasazené na autě ihned po opláchnutí silným proudem vody, a jak sami vidíte, zůstalo na kole pouze pár kapek vody. 

Co tedy budete ideálně potřebovat?

  1. V případě již použitých kol odstraňovač polétavé rzi pro vyčištění od veškerých nečistot.
  2. Pokud jsou kola hodně znečištěná, doporučujeme štěteček na čístění kol.
  3. Čistič laku Carbon Collective Panel Prep pro finální přípravu před nanesením keramiky. 
  4. Keramický povlak Carbon Collective Platinum Wheels.
  5. Kvalitní mikrovláknovou utěrku pro rozleštění keramického povlaku.
  6. A 3 hodiny vašeho času.   

Produktové video

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Jak pečovat o alu kola
Jak správně čistit a pečovat o hliníkové disky, aby zůstaly pořád jako nové? Přečtěte si v našem článku.
Celý článek
Jak navoskovat auto
Napsali jsme kompletní návod jak navoskovat lak automobilu, včetně mytí, dekontaminace laku a přípravy před voskováním.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na plasty automobilu
Dlouhodobá ochrana až na dva roky, obnovení původní barvy plastů, ochrana proti vyblednutí, před UV zářením a nečistotami a především snadná údržba. To jsou hlavní výhody keramické ochrany na plasty.
Celý článek
Jak perfektně vyčistit čelní okno auta
Nevíte jak správně pečovat a snadno vyčistit čelní sklo vašeho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článek

Komentáře k článku