Můj účet

Přenosné bluetooth reproduktory

Pomalu, ale jistě nastává nová éra poslouchání hudby. CD jsou jasně na ústupu a trendem je bezdrátové streamování hudby. Nebuďte pozadu a zažijte zvuk kdekoliv – bluetooth reproduktory se stávají součástí hudební scény.

Co jsou bluetooth reproduktory

Většina z nás dnes vlastní chytrý mobilní telefon nebo tablet. Zvuk z těchto zařízení je ale pořád na hodně nízké úrovni kvality zvuku, pokud bavíme se o integrovaných reproduktorech. Jestli si rádi nahlas a kvalitně hudbu pouštíte, např. k novému videoklipu na Youtube, zaměřte se na přenosné bluetooth reproduktory, které mají v dnešní době řadu užitečných funkcí, velmi solidní výkon a překvapivě kvalitní zvuk.

Výběr konkrétního modelu, který bude splňovat nároky uživatele a zároveň bude velmi dobrý i po zvukové stránce, může být někdy náročnější, než se zdá. Často jde o velikost, možnosti napájení, výdrž baterie, možnosti připojení a vstupů. Nejdůležitější ze všeho je ale samotná kvalitu zvuku, která se často model od modelu výrazně liší, nehledě na to, zda je cena vyšší nebo nižší.

Na co si dát pozor při výběru bluetooth reproduktoru

První a zároveň nejdůležitější parametr podle nás je kvalita zvuku. Při výběru bluetooth reproduktorů nám jde především o to, aby byl zvuk dynamický a čistý. S rostoucí hlasitostí nesmí jeho kvalita příliš klesat. Směrovost zvuku by měla být ideálně rovnoměrná, to znamená, že kvalita zvuku by měla být pokud možno stejná, ať už se posluchač nachází v jakékoli vzdálenosti a úhlu od reproduktoru samotného.

Domů, na cesty?

Reproduktory na základě typu připojení dělíme na 3 hlavní typy
  1. domácí bezdrátové multimediální reproduktory
  2. přenosné bluetooth bezdrátové reproduktory
  3. reproduktory k PC nebo notebooku
Bezdrátové přenosné modely obvykle nejsou o moc větší než samotný mobil. Jsou ideální na cesty, k vodě nebo na dovolenou. Naproti tomu dokovací stanice jsou podstatně větší a těžší, hodí se proto hlavně k domácímu využití.
 

Bluetooth reproduktorBezdrátový přenosný reproduktor JBL

Spotřeba, výdrž, nabíjení

Spotřeba bluetooth reproduktorů je relativně malá. V případě, že je bluetooth reproduktor napájen z vestavěného akumulátoru, bude vám záležet na tom, jak dlouho vydrží přehrávat, než ho budete muset dát na nabíječku. U některých modelů to může být i více než 14 hodin, u jiných je maximum pět hodin. Reproduktory jsou napájeny ze sítě, nebo přes USB port připojený do sítě nebo k PC. Dokovací zařízení pak bývají primárně napájeny ze sítě samotné.

Možnosti připojení

Bluetooth reproduktory lze propojit prakticky s jakýmkoli zařízením pomocí bluetooth nebo wi-fi. Některé modely jsou vybaveny i audio vstupem (3,5 mm jack), nebo ethernetovým portem. Jestliže je součástí výbavy těchto modelů i USB port, obvykle slouží k nabíjení audio zdroje, nebo aktualizaci softwaru, k samotnému přenosu hudby ho však využít nelze. Mobilní telefon se s reproduktorem spojí automaticky a běžný dosah bluetooth 10 metrů zabezpečí neomezený pohyb po místnosti, u menších bytů i v koupelně.

Multimediální reproduktory s dokovací stanicí pro Apple zařízení

U dokovacích stanic je potřeba si pohlídat konektory v doku, do kterých se zasouvají mobilní zařízení od Applu. V 30 pinových a 8 pinových lightning konektorech můžete dokovat iPhony, iPody a někdy i iPady. Dokovací reproduktory obvykle bývají vybaveny pouze jedním typem konektoru, některé modely však disponují oběma typy. Přes USB k nim lze připojit MP3 přehrávač, flashdisk nebo externí harddisk. Některé novější modely umí nabídnout i možnost bezdrátového připojení, tzv. streamování hudby.

Bezdrátový reproduktor

Jaké značky zvolit

Bluetooth reproduktorů k chytrým telefonům a tabletům se dnes nabízí opravdu obrovské množství. Kdo chce investovat a nemá problém za takovou “hifinu” dát 4 000 až 7 000 Kč, může sáhnout po renomovaných značkách, jako jsou JBL, Sony, Harman Kardon nebo Pioneer. V této kategorii nebudete mít problém s kvalitou zvuku ani s výkonem. Ten bude úměrný vynaloženým financím. 

Rady a tipy ohledně výkonu

V produktových katalozích a na internetu se občas objevují (obvykle se zkratkou PMPO) naprosto ohromující parametry, kdy malé reproduktory dosahují výkonů klidně ve stovkách Wattů. S reálnou hodnotou má takové číslo jen málo společného. Které údaje jsou tedy pravdivé? Zkratka RMS („jmenovitý výstupní výkon“) je jednotkou, která nám napoví, jaký je skutečný a prokazatelný výkon zesilovače. V tomto ohledu je PMPO pouze zbožným přáním marketingových kouzelníků a prodejců, spoléhajících na naivitu a oblomnost zákazníka. Pokud by totiž byl vyvinut přehrávač miniaturních rozměrů s tak vysokým výkonem, zřejmě by šlo o světovou senzaci. Číselné údaje uvedené u zkratky PMPO tedy ignorujte.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku