Můj účet

Návod jak pečovat o čelní okno auta

Proč mít čelní okno dokonale čisté a beze šmouh?

Na internetu je spousta zaručených a bohužel často nesmyslných návodů čím čistit čelní sklo auta. My vám ukážeme, že to jde jednoduše a rychle pomocí vhodných přípravků. Čelní sklo je jednou z nejdůležitějších částí vozidla, díváme se přes něj celou dobu jízdy a je tedy důležité, aby bylo perfektně čisté. Jízda s čistým oknem je nejen bezpečnější, ale i příjemnější, a to hlavně v noci nebo při západu či východu slunce. Tento článek pojmeme více ze široka a ukážeme vám, jak o čelní okno komplexně pečovat. Ale nezoufejte, pokud chcete okno jen perfektně vyčistit a jet, i pro vás máme rychlý a velmi účinný návod jak na to. Stačí, když si přečtete hned první kapitolu a dál již číst nemusíte. 

Čistíme skla přípravkem Dodo Juice Clearly Menthol Glass Cleaner

Dodo Juice Clearly Menthol je kvalitní čisticí přípravek na skla automobilu. Snadno a velmi rychle vyčistí veškeré nečistoty jako hmyz, prach, mastnotu a další bežnou špínu usazenou na oknech. Co je asi u čištění oken a skla nejdůležitější - Dodo Juice Clearly Menthol nezanechává žádné šmouhy, navíc díky svému složení částečně zabraňuje mlžení oken. Můžete jej tedy použít jak na vnitřní, tak vnější skla. Výsledkem bude vždy dokonale čisté okno a vy si můžete užít perfektní výhled z auta. Jeho výhodou je i to, že jej můžete používat i na skla ošetřená sealentem nebo tekutými stěrači. Ale o tom později.

A jak tedy Dodo Juice Clearly Menthol používat?

Jen přípravek Dodo Juice Clearly Menthol nestačí, neméně důležité je mít vhodnou utěrku. Pro efektivní čištění skel používejte speciální vaflovitou mikrovláknovou utěrku určenou pro čištění skel. My máme v oblibě Dodo Juice Mint Merkin Glass Cloth. Ideální je mít připravené utěrky dvě, jednu na aplikaci přípravku, druhou na rozleštění. Každopádně není to nutné, stačí utěrku v druhé fázi otočit na suchou stranu. Nyní k samotnému postupu, nejedná se o žádnou vědu. Před samotnou aplikací doporučujeme okno napřed umýt, ať si zbytečně moc nezašpiníte mikrovláknovou utěrku. Poté Dodo Juice Clearly Menthol nastříkejte na sklo (stačí jen párkrát šplíchnout) nebo na utěrku a vyčistěte jej. Následně druhou utěrkou nebo suchou stranou té stávající sklo vyleštěte do sucha a máte hotovo. Sklo samozřejmě vyčistěte z obou stran, i na vnitřní straně se usazuje prach a nečistoty nebo mastnota. Tento přípravek je vysoce efektní a samotné čištění je rychlé. Nebojíme se říct, že za minutu nebo dvě máte hotovo. Na závěr bychom doporučili dvě věci. Nepoužívejte nikdy přípravek na přímém slunci, a ta druhá - mějte utěrku vždy čistou. Dodo Juice Clearly Menthol nabízíme v několika různých baleních a koncentrátech, zakoupit jej můžete i v naší cenově zvýhodněné sadě na čištění skel, která obsahuje i dvě mikrovláknové utěrky. Tak a to je vše, v další části článku se budeme zabývat detajlnější údržbě, a to především čelního skla auta.

Máte čelní sklo více znečištěné nebo lehce poškrabané?

Provozem auta vznikají na čelním skle nejrůznější škrábance, oděrky a nerovnosti. Ani to nepřispívá k perfektnímu výhledu z auta. Naštěstí to lze částečně napravit. Speciálně vyvinutá leštěnka na skla Dodo Juice Supernatural Glass Polish dokáže odstranit nejen zbytky hmyzu, zaschlé kapky vody, oxidaci a další nečistoty, ale i drobné škrábance. Okno můžete leštit strojně nebo ručně. Jednoznačně doporučujeme strojní leštění, které je rychlejší, efektivnější a méně namáhavé. Strojně dokážete odstranit i větší škrábance ze skla. Ručním leštěním okno dokonale vyčistíte, odstraníte drobné nerovnosti, zaschlou špínu a hmyz a perfektně jej připravíte například na nanesení tekutých stěračů.

Postup při ručním leštění okna

Před samotným leštěním čelní sklo vyčistěte výše zmíněným přípravkem Dodo Juice Clearly Menthol, který sklo perfektně odmastí a připraví na leštění. Poté se do toho můžete pustit. Naneste brusnou pastu na okna na mikrovláknový aplikátor Dodo Juice Blue Roo a krouživými pohyby sklo celé vyleštěte. Pokud máte pocit, že je okno dostatečně čisté a rozleštěné, setřete zbytky pasty pomocí mikrovláknové utěrky

Tekuté stěrače Carbon Collective Platinum Glass

Pokud máte již vše výše uvedené za sebou, byla by škoda neaplikovat na čelní sklo tekuté stěrače. Ty vytvoří na skle tenký film, který mírně odpuzuje nejen nečistoty, ale především vodu. V praxi to funguje tak, že od rychlosti cca 60 km/h a více nemusíte při dešti zapínat stěrače, a především bezpečně vidíte. Na trhu je spousta přípravků, my doporučujeme tekuté stěrače Carbon Collective Platinum Glass, se kterými máme vynikající zkušenosti. Odolnost na čelním okně dosahuje bez problému jednoho roku a na bočních sklech i dvojnásobek času. Platinum Glass vydrží jak časté stírání stěrači, tak pravidelné mytí přípravky na okna. Tekuté stěrače oceníte i v zimě, po jejich aplikaci totiž okno méně namrzá a ráno tak neztratíte tolik času odstraňováním námrazy z okna.

Nanesení tekutých stěračů na čelní okno

Před nanesením tekutých stěračů je velmi důležitá příprava. Okno by mělo být perfektně čisté, zbavené veškerých nečistot, nerovností, zbytků hmyzu apod. Minimálně doporučujeme okno umýt kvalitním autošamponem. Ideální postup je zmíněn v tomto článku, tedy okno zbavit nečistot přípravkem Dodo Juice Menthol Cleaner a následně vyleštit pomocí Dodo Juice Glass Polish. Není to nutné, ale pro maximální funkčnost a trvanlivost tekutých steračů to doporučujeme. Před samotným nanesením lahvičku protřepejte, poté odšroubujte víčko a naneste na aplikátor, který najdete v balení. Následně aplikujte na čelní sklo a nechejte tekuté stěrače cca 5-10 minut zaschnout. Po úplném zaschnutí čelní sklo rozleštěte mikrovláknovou utěrkou. Poté doporučujeme vozidlo 12 hodin nechat v suchu a přiměřené teplotě. Nyní máte hotovo, více toho již pro čelní okno jen těžko uděláte. Odměnou vám bude perfektní výhled, zvýšená bezpečnost a v případě nanesení tekutých stěračů i komfortnější svezení při silném dešti. V našem dalším článku "jak aplikovat tekuté stěrače" se dozvíte více o samotné aplikaci i následné údržbě. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Čištění interiéru auta
Postup čištění palubní desky a dalších plastů interiéru vozidla s matným efektem.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany u nového auta
Jak připravit nové auto do provozu. Keramická ochrana laku, ochrana skel, ochrana kol.
Celý článek
Jak správně pečovat o kožené autosedačky
Ukažme si, jak správně pečovat o kožené sedačky, aby nám vydržely dlouho jako nové.
Celý článek
Chemická dekontaminace laku
Zbavte svoje auto škodlivých železitých částeček pomocí odstraňovače polétavé rzi, který můžete využít i na efektivní čištění kol.
Celý článek

Komentáře k článku