Můj účet

Nejzajímavější novinky ze světa autohifi v roce 2022

Na konci roku často bilancujeme, hodnotíme pracovní a osobní úspěchy i to, co se nepovedlo a vzpomínáme na hezké zážitky. A jelikož i ve světě autohifi se toho událo v letošním roce nemálo, rozhodli jsme se zapátrat v paměti a sepsat ty nejzajímavější novinky, které nás z nějakého důvodu zaujaly. Nemusí se nutně jednat pouze o drahou techniku, ale spíše o něco ikonického, zajímavého, něco co třeba i může v budoucnu změnit rozsáhlý car audio trh. Na výčet toho nejzajímavějšího z našeho pohledu se můžete podívat v našem článku.



Zesilovač s DSP procesorem Audison AF M5.11 Bit

Audison AF M5.11 Bit patří mezi zesilovače nové řady Forza, které byly představeny koncem roku 2022. A které mají potenciál obrovského úspěchu i určení nového směru ozvučení vozidel. Forza představuje zcela novou řadu hned 8 zesilovačů, jenž byly vyvíjeny několik let a pochlubit se můžou vyšším výkonem, dynamičtějším a detailnějším zvukem, propracovaným programem DSP procesoru a spoustou zajímavých funkcí pro snadnou integraci na složité moderní tovární systémy, včetně all-pass filtru a pokročilého algoritmu pro sčítání kanálů. Prakticky ihned po první instalaci a seznámení s programem DSP procesoru jsme si z celé řady Forza nejvíce oblíbili právě pětkanálový zesilovač Audison AF M5.11 Bit pro jeho malé rozměry, vysoký výkon, skvělý zvuk, DSP a možnost ideální konfigurace zapojení v podobě komponentních reproduktorů v aktivním režimu a subwooferu. Nové řadě Forza věštíme skvělou budoucnost a za nás můžeme již nyní s jistotou tvrdit, že se bude jednat o nejčastěji instalované zesilovače na naší montážní dílně v roce 2023.

Reproduktory pro automobily BMW Morel IR-BMW 42

Izraelského výrobce Morel, který se úzce specializuje na high-end ozvučení domácností a vozidel, již pravděpodobně nemusíme dlouze představovat. Reproduktory Morel jsou známé svou kvalitou zvuku po celém světě a jen málo výrobců se jim dokáže přiblížit nebo konkurovat. Koncem tohoto roku byl sortiment značky rozšířen o specifické reproduktory do vozidel BMW, čímž v Morelu potěšili nejen nás, ale zajisté i mnoho dalších fanoušků kvalitního zvuku. A jak se dalo očekávat, nejedná se o běžné OEM reproduktory do BMW, které nabízí spousta výrobců. Morel spolu s novými produkty přináší náročným majitelům automobilky BMW nekompromisní zvuk a to samozřejmě v duchu plug & play. V nabídce najdete dvě řady komponentních a koaxiálních reproduktorů a špičkové subwoofery pod sedačky. Vrcholem nabídky jsou komponenty Morel IR-BMW42, které vychází z uznávané modelové řady Hybrid a na dnešním trhu OEM reproduktorů do vozidel značky BMW nemají prakticky vůbec žádnou konkurenci. Jednoduše audiofilní morelácký zvuk pro náročné majitele vozů BMW.

Subwoofer Hertz MPS 250 S4

Italská Elettromedia uvedla v posledním čtvrletí roku 2022 na trh svou „plochou“ sérii Hertz Mille Pro Shallow a debut se ukázal pořádně úspěšný, protože 10palcová verze Hertz MPS 250 S4 získala cenu EISA v kategorii „Best Car Subwoofer 2022-2023“. Zkušené oko možná uvidí podobnost s JL Audio série TW3 a nebude dalko od pravdy. Hertz následuje patenty svého úhlavního amerického rivala a stručně řečeno je řada MPS Pro Shallow technologickým i designovým analogem k JL Audio TW3, který již představuje standard ve světě špičkových plochých subwooferů. Může tedy být plnohodnotným konkurentem nebo vše končí vizuální podobností? Hertz opravdu hodně překvapil a nabízí velmi kvalitní podání nízkých frekvencí s vysokým výkonem a minimálními nároky na objem ozvučnice. V přímém srovnání se prakticky vyrovná kvalitě JL Audio, jehož subwoofery nejčastěji používáme v našich pokročilých instalacích, Hertz navíc přidává i nepatrně vyšší výkon. Hlavní rozdíl je však v ceně, kdy Hertz je výrazně levnější a v balení najdete i ochrannou mřížku. A na tyto parametry již zaručeně uslyší spousta fandů kvalitních basů. Potěší i možnost zakoupit tento subwoofer v ploché ozvučnici, která například v zavazadlovém prostoru nezabere téměř žádné místo. Skvělý subwoofer za přijatelnou cenu.

Komponentní reproduktory ESB Audio 5.6K2

Začátkem roku 2022 jsme do ČR začali dovážet produkty italského výrobce ESB Audio a tento krok si nemůžeme vynachválit. ESB se zaměřuje výhradně na reproduktory, které nabízí momentálně celkem v osmi modelových řadách od těch základních, až po super high-end reproduktorové systémy. Svým zvukem nás nezklamala žádná modelová řada, ale snad nejvíce jsme si oblíbili sérii 5000 (Cinquemilla), která se řadí do vyšší střední třídy a v rámci ESB se jedná o čtvrtou nejvyšší řadu. Reproduktory ESB Audio 5.6K2 představují akustiku s odvážným charakterem, která dokáže chytit za uši, oči i srdce. Jemnost, intimita a malátná pohoda? K tomu v ESB mají jiné reproduktory. Cinquemila je fúrie, která vlétla do kulhajícího audiofilského světa s pořádnou razancí. Reproduktory nabídnou nekonečný výkon, vysokou citlivost v kombinaci se sníženou impedancí 3 Ohmy, emocionální zvuk, který zvládne s grácií jak živou nebo elektronickou hudbu, ale především usmaží v blahoženosti náročné rockery a kované metalisty. Rock, drive, carbon, husí kůže,... prostě všechno co očekáváte od špičkových reproduktorů. A ještě mnohem více.

Bluetooth modul pro streamování v Hi-Res kvalitě Audison B-CON

Audison letos chrlil jednu novinku za druhou a mezi nimi nás zaujal i Bluetooth modul Audison B-CON. Trendem poslední doby je poslech hudby ve formátu Hi-Res Audio, chcete-li česky ve vysokém rozlišení, a má to své opodstatněné důvody. Hudební nahrávka v Hi-Res Audio zní přesně tak, jak ji interpret nahrál ve studiu a je dokonce kvalitnější, než jak ji známe z klasických CD disků. Oproti tomu komprimované mp3 soubory, kterých je plný internet i nejrůznější streamovací platformy, slyšitelne ztrácí na kvalitě zvuku. Pokud disponujete sbírkou hudby v Hi-Res formátu, možná jste již narazili na problém, jak je bez ztráty kvality poslouchat ve svém automobilu a to ideálně bezdrátově. Bluetooth modul Audison B-CON je jednou z možností, jak toho dosáhnout. Umožní přehrávat hudbu z vašeho Hi-Res přehrávače, mobilního telefonu nebo streamovací služby (Tidal, Qobuz a někdy se snad dočkáme i Spotifi Hi-Fi) přes Bluetooth. Abyste mohli poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení pomocí Bluetooth modulu Audison B-CON, je nezbytné obejít hlavní jednotku automobilu a její vlastní Bluetooth. K tomu je potřeba nejen modul Audison B-CON, ale i externí zesilovač, ke kterému modul připojíte. Oproti podobným řešením od konkurenčních výrobců Zapco nebo Helix, kteří umožňují použití jejich Bluetooth modulu pouze na vlastních zesilovačích, můžete Audison B-CON připojit nejen k zesilovačům značky Audison, ale i k zesilovačům ostatních výrobců přes analogové RCA výstupy, nebo optické výstupy Toslink SPDIF. 

Zesilovač s DSP procesorem Harmony HB 46 ADSP

V roce 2022 byla po mnoha letech obnovena italská značka Harmony, která se půodně zrodila v 80. letech spolu s prvními domácími reproduktory z produkce italského hi-end výrobce ESB Audio. Výroba automobilových reproduktorů začala v 90. letech širokou škálou produktů, které kombinovaly vysokou kvalitu zvuku a výrazně nižší cenu, než v případě produktů ESB Audio. A to bylo i hlavním posláním značky Harmony - poskytnout vysoký standard kvality zvuku za dostupnější cenu. To samé platí i v roce 2022, kdy se v ESB Audio rozhodli vytvořit novou produktovou řadu Harmony. Ta zahrnuje komponentní a koaxiální reproduktory, subwoofery a za zmínku stojí zejména zesilovače s DSP procesorem. A právě čtyřkanálový zesilovač Harmony HB 46 ADSP jsme vybrali do našeho článku, protože zdárně vyplňuje mezeru na dnešním trhu s audio produkty. Zesilovač disponuje velmi kompaktními rozměry, díky kterým jej můžete umístit prakticky kamkoliv. Spolehnout se můžete i na kvalitní zvuk a zpracování, poctivý výkon 4 x 35 W RMS a třešničkou na dortu je vestavěný DSP procesor, díky kterému je možné posunout zvuk v automobilu na zcela jinou úroveň. V ceně je i Bluetooth modul pro streamování hudby a to vše za cenu 5990 Kč. Skutečně rozdílový produkt? Za nás rozhodně ano!

DSP procesor Zapco DSP-Z8 IV AT

Americký high-end výrobce Zapco letos po čtyřech letech inovoval svou řadu DSP procesorů s označením IV. V nabídce této série najdete 6kanálový a 12kanálový zesilovač s DSP procesorem a samostatné DSP procesory v čele se Zapco DSP-Z8 IV AT, kterému se budeme věnovat v tomto odstavci. Řada IV od svého počátku spojuje audiofilní kvalitu zvuku, precizní zpracování s Black & Copper designem ladícím s nejvyšší AP sérií zesilovačů Zapco a v neposladní řadě propracovaný program DSP procesoru. Zapco však s inovovanou řadou přichází i s něčím navíc, čímž si vysloužil zařazení do našeho článku. Kromě několika menších upgradů v oblasti konektivity a možnosti přidat Bluetooth modul pro streamování hudby v Hi-Res kvalitě, zaujme i nový dálkový ovladač, který umožní změnit vstupní zdroj, ovládat hlavní hlasitost nebo výstup zesilovače pro subwoofer a dokonce i přepínát skladby při přehrávání hudby například z mobilní aplikace. Tou nejzajímavější novou funkcí je však možnost automatické kalibrace pro ekvalizaci, fázi a zpoždění signálu v případě zakoupení volitelného kalibrovaného mikrofonu Zapco. Můžete si vybrat, kterou funkci si přejete nechat systém zkalibrovat, stejně tak které kanály chcete do kalibrace zahrnout. V oblasti grafu můžete vidět, jak systém právě pracuje a můžete se podívat i na ekvalizační křivky reproduktorů. Kalibrace všech kanálů v rámci veškerých funkcí se provede automaticky během 5 až 10 minut a ušetří vám několik hodin času. Samozřejmě je to lidské ucho, které bude vždy konečným soudcem, ale automatické ladění vás dostane do bodu, kdy můžete udělat jen poslední úpravy a užívat si hudbu.

Pioneer SPH-EVO82DAB

Pandemie covidu-19 je (doufejme) za námi a s ní i problémy s nedostupností většiny autorádií z důvodu nedostatku důležitých součástek. Tento rok se vše vrátilo do normálu a prakticky všichni výrobci autorádií začali představovat spoustu novinek. Mezi těmi nejzajímavějšími bychom rádi zmínili Pioneer SPH-EVO82DAB. Jedná se totiž o netradiční autorádio o velikosti 1 DIN, k dizpozici je však oddělený velký 8" displej s dotykovou obsluhou. Rádio je tedy možné instalovat i do těch vozidel, kde nebylo doposud možné umístit 2DIN autorádio. Zaujme i bohatá výbava v čele s funkcemi Apple CarPlay a Android Auto, díky kterým můžete ovládat vaše oblíbené aplikace z mobilního telefonu přes dotykový displej autorádia. Nechybí tedy Spotify, Google Maps, Waze, apod. Samozřejmostí jsou již tradiční funkce jako DAB+, Bluetooth, USB vstup, možnost přehrávání souborů ve vysokém rozlišení, 13pásmový kvalizér nebo 3 páry RCA výstupů pro připojení externího zesilovače. Celkově vzato zajímavá hlavní jednotka do automobilů, kde není možné instalovat 2DIN autorádio.

Zesilovač s DSP procesorem Helix P Six DSP Ultimate

Nejkvalitnější digitální zesilovač všech dob? Možná i takový titulek si zaslouží nový šestkanálový zesilovač s integrovaným DSP procesorem Helix P Six DSP Ultimate. Organizací EISA oceněný zesilovač i vítěz hned několika testů se chlubí vysokým výkonem 6 x 120 W RMS, audiofilním zvukem, který dokáže konkurovat analogovým zesilovačům, a vysokou účinností známou u těch nejlepších digitálních zesilovačů. K tomu přidejte taktéž organizací EISA oceněný program DSP procesoru DSP PC-Tool 5 a získáte prakticky bezkonkurenční produkt. P Six DSP Ultimate je vybaven hned dvěma nejvýkonnějšími 64bitovými procesory audio signálu od Analog Devices. Neuvěřitelný výpočetní výkon 2,4 miliardy operací MAC za sekundu v kombinaci s vysokou vzorkovací frekvencí 96 kHz a výslednou šířkou pásma zvuku přes 40 kHz, stejně jako převodníky signálu BurrBrown A/D a D/A, zajišťují vynikající zvuk ve vysokém rozlišení. P Six DSP Ultimate je tedy skvělou volbou, pokud požadujete špičkovou kvalitu zvuku, vysoký výkon, do posledního detailu vyladěný program DSP procesoru a to vše v kompaktním šasi, jaké nemůže nabídnout žádný analogový zesilovač podobné kvality.

Antivibrační materiály Comfortmat Cobra a Viper

Antivibrační materiály jsou na první pohled spjaté spíše s odhlučněním vozidel, neobejde se však bez nich ani žádné ozvučení s výměnou reproduktorů. Dveře automobilu nejsou zrovna ideálním místem pro akustiku a je důležité je co nejlépe připravit. Antivibrační materiál zpevní tenký plech dveří, pohltí vibrace a rezonance vytvářené výkonnými reproduktory a v neposlední řadě dveře uzavřou a vytvoří pro ně ozvučnici. Kvalita a účinnost antivibračního materiálu má zásadní vliv nejen na odhlučnění auta, ale i kvalitu zvuku reproduktorů. Nejdůležitějším parametrem u antivibračních materiálů je akustický ztrátový činitel (MLF), jehož hodnota vyjadřuje schopnost materiálu pohlcovat šířící se zvuk a měnit energii vytvořených vibrací na energii tepelnou. A také reproduktory vytváří svou činností vibrace a energii, kterou je potřeba pohltit, aby nedocházelo ke ztrátám. Nové antivibrační materiály Comfortmat Cobra s akustickým ztrátovým činitelem 0,40 a Comfortmat Viper s 0,49 jednotek představují v současné době nejúčinnější a zároveň nejlehčí antvibrační materiály na trhu ve svých tloušťkách 2,3 mm a 3 mm. Těchto hodnot se povedlo díky zcela novému tmelu s extrémní účinností i přilnavostí a nově vyvinuté hliníkové folii o tloušťce 120 mikronů s velmi vysokou tuhostí. Kombinace účinnosti, nízké hmotnosti a zvýšené tuhosti je tedy optimální nejen pro odhlučnění vozidel, ale i pro tlumení dveří z pohledu ozvučení. Cobra i Viper splňují všechny tyto důležité parametry a staly se nepostradatelnou součástí většiny našich instalací. Kromě momentálně nepřekonatelné účinnosti disponují nové materiály i luxusním designem se saténovým povrchem a vzorem hadí kůže a nemůžou tedy chybět v našem výčtu nejzajímavějších novinek.

Reproduktory pro Mercedes-Benz Gladen One 100.2 MB SQ

Německý Gladen letos představil spoustu novinek a byl také první, kdo se odhodlal nabídnout reproduktory do vozidel Mercedes-Benz zaměřené na vyšší kvalitu zvuku. K běžným OEM reproduktorům do vozů Mercedes, jenž má v nabídce hned několik výrobců, uvedli v Gladenu na trh i jejich vylepšenou verzi. Ta je zaměřena na pokročilejší zvuk, vyšší výkon a rozmanitější hudební detaily. Aby bylo možné uspokojit vysoké nároky inženýrů společnosti Gladen i samotných náročných zákazníků, kteří ve svých vozech očekávají prémiovou kvalitu zvuku, byly reproduktory řady One kompletně přepracovány a pro jejich výrobu zvoleny kvalitnější materiály a komponenty. Výškové reproduktory získaly odlehčenou hedvábnou kalotu s naturálním a detailním zvukem bez zabarvení. Středové reproduktory byly upgradovány odolnou hliníkovou membránou s vyšší zatížitelností a kvalitnějším podáním středních frekvencí, k čemuž přispívá i vylepšený antirezonanční koš z litého kovu a výkonnější systém neodymových magnetů v luxusní leštěné úpravě. V nabídce najdete hned několik komponentů v čele s reproduktory Gladen One 100.2 MB SQ, nechybí však ani koaxiální, širokopásmové nebo centrální reproduktory a samozřejmě subwoofery. Kompletní portfolio produktů pro skvělý zvuk ve vozech Mercedes-Benz. 

Systém pro měření zvuku JL Audio MAX-KIT

To nejlepší na závěr. Novinkou u nás v Ahifi je nejen v České republice exkluzivní služba měření zvuku pomocí profesionálního měřícího systému JL Audio MAX-KIT. Ten sice nepatří mezi horké novinky letošního roku, jedná se však o natolik zajímavý produkt a důležitou součást našich instalací, že v našem článku nemůže chybět. Díky propracovanému systému s pěti kalibrovanými mikrofony umožní JL Audio MAX-KIT s maximální přesností změřit frekvenční odezvu a fázi reproduktorů, zpoždění signálu i továrně nastavený zvuk. A to na úrovni, které nejde dosáhnout žádným obdobným způsobem, což se týká samozřejmě i toho nejcvičenějšího lidského ucha. Mezi hlavní výhody systému JL Audio Max-Kit patří mimojiné přesné měření zpoždění signálu. Právě správné nastavení zpoždění signálu (časových korekcí) patří k nejdůležitějším parametrům ozvučení vozu a běžně je možné pouze na základě lidského sluchu s pomocí měřících pomůcek jako je obyčejný metr. JL Audio MAX-KIT díky frekvenčním impulzům zjistí přesný čas zpoždění zvuku od reproduktoru do mikrofonů na základě výpočtu a porovnání s referenčním signálem zařízení, což umožní prakticky dokonalé nastavení zpoždění signálu. Mezi další obrovské výhody spadá měření fáze reproduktoru, což umožní naprosto precizní sladění středobasu a subwooferu. S Maxem, jak tomuto malému zázraku v Ahifi již familiárně říkáme, jsou nyní naše instalace ozvučení vozidel ještě na vyšší úrovni než doposud, o čemž vás rádi přesvědčíme na naší dílně.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku