Můj účet

Potřebuji kapacitor a k čemu vlastně kapacitor slouží?

Kapacitor je v podstatě velký kondenzátor, který jímá (nasává) elektrický náboj podle velikosti své kapacity, dokud se nenabije a tedy nabyde stejného napětí jako zdroj. Pokud je na zdroji nějaká zátěž, která způsobí pokles napětí, kapacitor předá svůj náboj zátěži (rozdíl mezi původním napětím a poklesem) a napětí dorovná. Uvnitř kapacitoru jsou dvě desky těsně vzdáleny od sebe, na jednu je přivedeno napětí kladné, a na druhé záporné. Ve zkratce řečeno - kapacitor Vám dorovnává napětí při špičkách při nastartovaném motoru.

Při prvotním zapojení kapacitoru do auta ho doporučujeme nabít přes přiloženou doutnavku nebo odpor. Pokud kapacitor připojíte napřímo na napájení, může dojít k jiskření. Kapacitor použijte pokud máte výkon zesilovače zpravidla větší jak 500 W RMS.

Pokud řešíte pohasínání světel a osvětlení interiéru včetně budíků, tak kapacitor dokáže tento jev omezit jen zčásti, nikoliv úplně. Kapacitor doporučujeme instalovat do vzdálenosti maximálně 30 cm od zesilovače, který pohání subwoofer. Kapacitor se zapojuje na dráhu napájecího kabelu a je třeba ho ukostřit!
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Nevíte, jak vybrat ten správný subwoofer? Poradíme Vám.
Sepsali jsme tipy při nákupu subwooferu do auta. Také poradíme s jeho zapojením.
Celý článek
Nevíte, jak vybrat to správné autorádio? Poradíme Vám.
Plánujete nákup autorádia? Poradíme Vám, na co si dát pozor a jak úspěšně zvládnout zapojení autorádia.
Celý článek

Komentáře k článku

1|Michal , 18.10.2023, 21:32
Dobrý den chtěl bych se zeptat když zapojím dva 1000 faradové kapacitory za sebe dostanu výkon 2000 faradů?díky
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 19.10.2023 14:29
Dobrý den Vážený zákazníku. Zapojení dvou kapacitorů bych nedoporučoval. Bude docházet k jejich vybíjení. Jedinou správnou volbou je jeden silnější kapacitor.