Můj účet

Aplikace keramické ochrany na plasty automobilu

Keramická ochrana laku je momentálně to nejlepší, čím můžete lak vašeho auta chránit. Jako novinku vám ale představujeme keramický povlak, který není určený přímo na lak vozidla, ale na plasty. Platinum Trim má na svědomí anglický výrobce autokosmetiky Carbon Collective, který se specializuje na keramickou ochranu. Možná se ptáte, proč aplikovat keramickou ochranu právě na plasty? Čtěte dál, v tomto článku vám důvody ukážeme.

Proč použít keramickou ochranu na plasty?

Karamický povlak Carbon Collective Platinum Trim je speciálně vyvinutý pro plastové části automobilu. Má trošku jiné účinky než klasický keramický povlak na lak, který mimo jiné výrazně zvyšuje lesk. Nemusíte se bát, matné plasty zůstanou stále matnými. K čemu tedy Platinum Trim slouží? U starších plastových dílů bývá obvyklé, že časem vyblednou a nemají již barvu, jako když byly nové. Keramický povlak původní barvu plastů obnoví a zanechá povrch saténově černý. Tento efekt není krátkodobý, vydrží průměrně okolo dvou let! Barva samozřejmě není vše, keramická ochrana má za následek velmi snadné čištění, na povrchu se neusazují nečistoty a díky silným hydrofóbním vlastnostem povrch hezky odpuzuje vodu, která v podstatě všechna odteče pryč. Tato keramika samozřejmě nemá smysl pouze pro starší auta. Právě naopak, u nových plastových dílů povlak zabraňuje vyblednutí plastů a chrání je před UV zářením, chemikáliemi, kontaminanty a dalšími nečistotami. 

Aplikace Carbon Collective Platinum Trim

Správně připravit podklad pro keramický povlak je velmi důležité, jen tak bude mít keramika slibované účinky po dobu až 2 let. Plasty musí být vyčištěné a především odmaštěné. Carbon Collective má pro tyto účely svůj vlastní přípravek Panel Prep Surface Cleanser, který povrch vyčistí, odmastí, odstraní zbytky leštěnek a vosků a připraví povrch pro aplikaci keramické ochrany. Pokud máte již dříve zakoupené jiné prostředky, například Bilt Hamber Surface HD, případně klasickou IPU, chybu s nimi určitě neuděláte. Pokud máte vyčištěno, můžete se pustit do samotné aplikace keramického povlaku. Nepracujte na přímých slunečních paprscích a vždy používejte chemicky odolné ochranné rukavice. Samotná aplikace je jednoduchá. Na bavlněný aplikátor, který je součástí balení, nakapejte keramický povlak a naneste jej na plastový díl. Po nanesení zůstává plast "mokrý" a keramický povlak na něm zřetelně vidíte, nestane se vám tedy, že byste nějakou plochu přehlédli a neaplikovali na ni povlak. Jakmile máte hotovo (v našem případě se jedná o celou masku), vezměte mikrovláknovou utěrku a plasty rozleštěte. Plasty se stanou saténově matnými, lesklé části zůstanou lesklé a tím veškerá práce končí. Pro zvýšený účinek můžete po několika hodinách aplikovat druhou vrstvu, dosáhnete tak silnější a dlouhodobější ochrany. 

Spotřeba a srovnání s ostatními přípravky na exteriérové plasty

Platinum Trim nabízíme ve dvou baleních - 15 ml a 30 ml, my jsme použili to menší balení. Na celou masku jsme spotřebovali cca jednu pětinu celého balení a to ve dvou vrstvách. Proto jsme se pustili ještě do všech plastů v motoru a zadnímu spojleru. I tak půlka balení zbyla, spotřeba keramického povlaku je tedy velmi nízká. Pusťme se do srovnání s jinými námi prodávanými produkty na exterierové plasty. Tím nejprodávanějším je jednoznačně ValetPro Black To The Future. Ten funguje skvěle, taktéž zvýrazní barvu plastů a má i ochranné účinky. Vše to končí ale u výdrže, která je v řadu týdnů. Aplikaci musíte stále opakovat a ochranné účinky před nečistotami jsou nesrovnatelně horší než u keramického povlaku. Ten, jak již bylo zmíněno, vydrží obvykle 2 roky, po celou dobu si plasty zachovávají svou barvu, oproti ValetPro jsou ale plasty saténově matné (ValetPro je lesklejší, což ne každému vyhovuje) a především neusazuje se na nich špína. Stačí je následně opláchnout a díky silným hydrofóbním vlastnostem většina vody sama odteče pryč a na povrchu zůstane jen pár kapek.

Souhrn výhod keramické ochrany na plasty

  • Dlouhodobá ochrana, která vydrží cca 2 roky.
  • Obnovuje původní barvu plastů a zanechává povrch saténově černý.
  • Zabraňuje vyblednutí a chrání plasty před UV paprsky, chemikáliemi a kontaminanty.
  • Značně usnadňuje mytí a údržbu, po aplikaci se výrazně méně usazují nečistoty, které pak stačí opláchnout vodou.
  • Díky hydrofóbním vlastnostem povrch odpuzuje vodu, která téměř všechna odteče.
  • Jednoduchá a rychlá aplikace.
  • Jedno balení vám vystačí na všechny exteriérové plasty.
Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

7 kroků k perfektně čistému autu po zimě
Dlouhá zima se projeví na exteriéru i interiéru auta, pojďme jej společně vyčistit a připravit na jaro.
Celý článek
Jak pečovat o alu kola
Jak správně čistit a pečovat o hliníkové disky, aby zůstaly pořád jako nové? Přečtěte si v našem článku.
Celý článek
Jak perfektně vyčistit čelní okno auta
Nevíte jak správně pečovat a snadno vyčistit čelní sklo vašeho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článek
Jak správně pečovat o kožené autosedačky
Ukažme si, jak správně pečovat o kožené sedačky, aby nám vydržely dlouho jako nové.
Celý článek

Komentáře k článku