Můj účet

Jarní očista auta po dlouhém zimním období

Dlouhá zima se projeví na exteriéru i interiéru našich plechových mazlíčků a nyní nastává správný čas dostat je opět do formy. Během zimního období trpí nejvíce karoserie auta, škaredé počasí se ale projeví i na dalších častech vozidla, včetně interiéru. V tomto článku si shrneme, jak zbavit auto soli a dalších nečistot po zimě a připravit jej na jaro a následující letní měsíce. 

1. Vyčištění disků

Začneme tou nejšpinavější částí auta a to jsou zcela nepochybně kola. Vždy je lepší umýt nejprve právě kola, v případě opačného postupu bychom totiž mohli zašpinit již umytou karoserii. Ať už necháváte na léto stejné disky a jen vyměníte pneumatiky za letní, nebo auto kompletně přezujete, postup čištění je totožný. Tento bod se vás netýká, pokud jste již kola určená na letní sezónu perfektně vyčistili ihned po přezutí. Předpokládám ale, že nejsem sám, kdo to odložil na jaro. Ideální je vyčistit kola z vnitřní i vnější strany, dokud nejsou nasazené na autě. Nejvíce práce za nás udělá odstraňovač polétavé rzi, který skvěle funguje i jako čistič kol. Doporučujeme přípravek Bilt Hamber Korrosol, který v litrovém balení vychází cenově nejlépe a zároveň patří k těm nejkvalitnějším přípravkům. Nejprve kola opláchněte vodou a následně na ně nastříkejte tento přípravek. Brzy uvidíte reakci, kdy se železité částečky zabarvují do rudé barvy a veškerá špína se začne rozpouštět. Při silnějším znečištění použijte štěteček na kola a po vyčištění kola opláchněte silným proudem vody. Nepoužívejte přípravek na přímém slunci a nenechejte jej na kolech samovolně zaschnout. 

2. Umytí karoserie

Lak auta je v zimě zatěžován nepříznivým počasím a především solí. Na karoserii se usadí spousta nečistot, které pouze běžným mytí nelze odstranit. Před samotným mytím tedy doporučujeme lak dekontaminovat taktéž pomocí odstraňovače polétavé rzi, který lak vyčistí i od silnějšího znečištění a připraví jej i na případnou aplikaci vosku. Doporučujeme opět Bilt Hamber Korrosol, který používáme nejen na čištění kol, ale i na chemickou dekontaminaci laku. Nejprve auto opláchněte vodou a poté jej nastříkejte na celou karoserii a nechejte 5 minut působit. Poté karoserii důkladně opláchněte vodou. Upozorňujeme, že ačkoliv je Bilt Hamber Korrosol pH neutrální a je zcela bezpečný k laku vozidla, může narušit i zcela odstranit stávající voskovou ochranu laku. Proto jej používejte pouze v případě, že ochranu laku vůbec neřešíte, nebo se chystáte vosk aplikovat po zimě znovu, což předpokládáme. Nyní k samotnému mytí. Doporučujeme používat kvalitní autošampon, jako je například Dodo Juice Born To Be Mild. Ten je vysoce koncentrovaný a můžete ho ředit vodou v poměru až 1:800, aniž by ztratil cokoli ze své účinnosti. To je zhruba 10x více, než je tomu u obyčejných šamponů. Pro co nejefektivnější a nejšetrnější mytí doporučujeme používat mycí rukavici a kvalitní sušící ručník s vysokou absorbcí vody. Více o mytí auta se dozvíte v našem podrobném článku.

3. Ochrana laku

Umytí karoserie máme za sebou a čeká nás další fáze, tedy ochrana laku. Je spousta možností jak lak auta chránit, tou nejběžnější a nejdostupnější je vosk. Ten lak zakonzervuje a chrání jej před povětrnostními vlivy, ale co máme nejraději - lak se po navoskování krásně leskne a odpuzuje vodu i nečistoty. Voskování je však časově náročnější a vyžaduje perfektní přípravu laku, která kromě mytí a dekontaminace laku zahrnuje i jeho důkladné vyčištění a v některých případech i rozleštění. Vše o voskování se dozvíte v našem článku "jak navoskovat auto", proto se v tomto článku nebudeme voskování věnovat. Pokud chcete lak chránit a nechce se vám pouštět do voskování, jsou i jiné možnosti. Tou úplně nejzákladnější je autošampon s voskem. Ten při každém umytí zanechá na laku tenkou voskovou vrstvu, která dokáže chránit lak po dobu jednoho až dvou týdnů. Mnohem účinnější a odolnější jsou detailery, které obsahují přírodní vosk nebo syntetické polymery a dokáží dodat ochranu po dobu i několika měsíců. Doporučujeme zejména náš nejprodávanější detailer s příměsí keramiky Carbon Collective Speciale, který zvyšuje lesk, odpuzuje vodu i nečistoty a chrání lak po dobu až tří měsíců. Jeho aplikace je navíc nenáročná, stačí auto umýt, nastříkat na lak nebo mikrovláknovou utěrku přípravek a následně jej utěrkou rozleštit.

4. Ochrana kol a pneumatik

Nejen lak auta je potřeba chránit, neméně důležité je postarat se i o hliníková kola. Po umytí disky doporučujeme ochránit přípravkem Poorboys Wheel Sealant. Ten zabraňuje usazování brzdového prachu a špíny na kolech, což usnadňuje jejich následné mytí. Díky svému složení, které je tvrdší než u klasických vosků, vydrží vysoké teploty a agresivní prostředí. Navíc chrání proti oxidaci a dokonale odpuzuje vodu. To vše po dobu až několika měsíců. Po aplikaci nechejte Wheel Sealant pár minut zaschnout a následně jej rozleštěte mikrovláknovou utěrkou. Pokud chcete odolnější ochranu, která vydrží až dva roky, doporučujeme keramický povlak na kola Carbon Collective Platinum Wheels. Detailingoví nadšenci ještě můžou sáhnout po přípravku Infinity Wax Tyre Coat, který dodá pneumatikám tmavý a matný vzhled, chrání je před vyblednutím a stárnutím a především skvěle odpuzuje vodu i nečistoty. 



5. Čištění skel

Exteriér již máme téměř hotový, zbývá ještě postarat se o skla. Mít perfektně čisté čelní okno a ostatní skla vozidla je důležité nejen z hlediska estetiky, ale především kvůli bezpečnosti. K tomu všemu vám postačí jediný přípravek a to Dodo Juice Clearly Menthol. Je maximálně účinný, efektivní a zanechá skla vašeho auta perfektně čistá a hlavně beze šmouh. Snadno a velmi rychle vyčistí veškeré nečistoty jako hmyz, prach, mastnotu a další bežnou špínu usazenou na oknech, navíc mírně zabraňuje mlžení oken. Aplikace je velmi jednoduchá, na sklo, popřípadě mikrovláknovou utěrku (ideálně vaflovitou, která je určená pro tyto účely) našplíchejte přípravek a sklo vyčistěte. Následně jej suchou stranou utěrky vyleštěte. Čištěním čelního okna se dopodrobna zabýváme v našem dalším článku, který vám doporučujeme ke čtení. A to je vše, nyní je exteriér auta perfektně čistý a lesklý, můžeme se začít věnovat interiéru.

6. Interiér vozidla

V zimě obvykle o interiér vozidla příliš nedbáme, protože se především kvůli špatnému počasí opakovaně znečišťuje. Nyní přišel čas na jeho očistu. Čištění interiéru můžeme rozdělit na několik fází - číštění plastů, koberců a sedaček, případně čištění kožených sedaček. Začněme plasty a palubní deskou. Pokud máte plasty interiéru více znečištěny, doporučujeme v prvé řadě použít přípravek Dodo Juice Total Wipe Out All Purpose Cleaner. Ten perfektně vyčistí veškerou špínu a nečistoty a připraví povrch na následnou impregnaci. Přípravek nastříkejte na čištěnou plochu, popřípadě na pěnový aplikátor nebo štěteček. Po vyčištění povrch utřete mikrovláknovou utěrkou.



Jako druhou fázi čištění interiérových plastů, nebo pokud máte palubní desku a další plasty jen minimálně značištěny, doporučujeme použít přípravek Poorboys Natural Look. Ten dodá plastům přirozený matný vzhled, který vydrží i několik měsíců. Nyní se dostáváme k čištění koberečků a plátěných potahů sedaček. Zde doporučujeme přípravek ValetPro Classic Carpet Cleaner, což je velmi účinný čistič koberců a potahů. Rozkládá silné znečištění a zároveň lubrikuje látku, takže je pak snadné špínu z látky nebo koberce setřít nebo vytepovat. Stačí nastříkat, vetřít a pak vysát. Pokud máte kožené sedačky, doporučujeme vám přečíst si náš článek "jak vyčistit kožené sedačky" A jeden tip na závěr. Jestli chcete koberečky a plátěné sedačky ve vašem vozidle udržet dlouhodobě čisté a zajistit aby byly i voděodolné, doporučujeme hydrofobní textilní povlak Carbon Collective Repel Fabric Protectant. Ten vytváří aktivní ochrannou bariéru a například voda, káva, víno a další tekutiny z koberečků nebo čalounění jen odtečou a nevsáknou se do něj. 

7. Dezinfekce klimatizace

Určitě to znáte, po zimě zapnete klimatizaci v autě a zjistíte, že nepříjemně zapáchá. Nastal tedy nejvyšší čas pro dezinfekci klimatizace. Tu můžete nechat udělat v odborném servisu, zvládnete to však i sami s přípravkem Air Con Bomb Citrus od renomovaného anglického výrobce autokosmetiky Bilt Hamber. Tento sprej je velmi jednoduchý na použití a nevyžaduje žádné další vybavení. Jeho účinné látky neutralizují zdroje nežádoucích zápachů a vnitřní části klimatizace zůstanou dezinfikované a chráněné proti usazování další kontaminace. Postup čištění je velmi jednoduchý. Nastartujte váš automobil a zapněte klimatizaci na maximální výkon. Otevřete všechny ventilátory a zapněte vnitřní cirkulaci vzduchu. Klimatizace pak nebude nasávat vzduch z venku, ale z interiéru automobilu. Sedadlo spolujezdce posuňte úplně dozadu a na podlahu umístěte sprej tak, aby při vypouštění přípravek neulpěl na palubní desce. Před použitím sprej důkladně protřepejte a následně stlačte (větší silou) jednorázový ventil, který začne uvolňovat účinné látky do vzduchu. Ty jsou nasávány klimatizací a dezinfikují vnitřní protor od mikrobů a plísní. Vozidlo opusťe a nechte sprej působit po dobu cca 5 minut se zapnutým motorem a klimatizací na plný výkon do doby, dokud sprej nepřestane vypouštět účinné látky. Následně doporučujeme nechat klimatizaci zapnutou ještě dalších 10 minut. Poté vypněte motor, otevřete všechny dveře a vozidlo důkladně vyvětrejte. V našem článku "jak dezinfikovat klimatizaci" se dozvíte více informací. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Související produkty

Dodo Juice Born To Be Mild (250 ml)Autošampon Dodo Juice Born To Be Mild (250 ml)TipPoslední kusyRychlý náhled (97 hodnocení)pH neutrální, vysoce koncentrovaný šampon, 250 mlProdej skončilCarbon Collective Onyx Twisted Drying Towel 50 x 80 cmRučník Carbon Collective Onyx Twisted Drying Towel 50 x 80 cmTipRychlý náhled (115 hodnocení)špičkový sušící ručník, gramáž 1100 gsm, 50 x 80 cm649 KčSklademCarbon Collective Speciale Ceramic Detailing Spray 2.0 (500 ml)Detailer s vysokým obsahem SiO2 Carbon Collective Speciale Ceramic Detailing Spray 2.0 (500 ml)TipAktualizovánoRychlý náhled (117 hodnocení)prémiový detailer s vysokým obsahem SiO2, ochrana až 3 měsíce, extra nízká spotřeba, 500 ml729 KčSklademCarbon Collective Repel Fabric Protectant 2.0 (500 ml)Impregnace na textil Carbon Collective Repel Fabric Protectant 2.0 (500 ml)TipAktualizovánoRychlý náhled (27 hodnocení)super výkonná impregnace na látky, 500 ml899 KčSklademBilt Hamber Korrosol (1 l)Odstraňovač polétavé rzi Bilt Hamber Korrosol (1 l)TipAktualizovánoRychlý náhled (337 hodnocení)nejprodávanější odstraňovač polétavé rzi bez kyselin s vyváženým pH, 1 l599 KčSklademCARMODO Auto-Waschhandschuh mit KlettverschlussMycí rukavice se suchým zipem CARMODO Auto-Waschhandschuh mit KlettverschlussTipRychlý náhled (35 hodnocení)velká mycí rukavice s uchycením na suchý zip na zápěstí449 KčSklademBilt Hamber Air-Con Bomb Citrus (150 ml)Dezinfekce klimatizace Bilt Hamber Air-Con Bomb Citrus (150 ml)TipAktualizovánoRychlý náhled (128 hodnocení)nejprodávanější antibakteriální osvěžovač vzduchu a dezinfekce klimatizace v jednom, vůně citrusu, 150 ml449 KčSklademPoorboy's Natural Look (473 ml)Oživovač plastů Poorboy's Natural Look (473 ml)-10 %TipRychlý náhled (292 hodnocení)čistič na plasty, matný efekt, přirozený vzhled, 473 ml467 Kč519 KčSklademPoorboy's Wheel Sealant (237 ml)Sealant na kola Poorboy's Wheel Sealant (237 ml)-10 %TipRychlý náhled (33 hodnocení)špičkový sealant na kola, ochrana, vosk na kola, 273 ml629 Kč699 KčSklademValetPRO Classic Carpet Cleaner (500 ml) RTUČistič potahů a koberců ValetPRO Classic Carpet Cleaner (500 ml) RTU-5 %TipRychlý náhled (21 hodnocení)čistič čalounění a koberců, 500 ml180 Kč189 KčSklademDodo Juice Mint Merkin - Glass ClothMikrovláknová utěrka na okna Dodo Juice Mint Merkin - Glass ClothRychlý náhled (13 hodnocení)mikrovláknová utěrka na okna, 40 x 40 cm, gramáž 350 gsm, 1 ks199 KčSklademDodo Juice Clearly Menthol - Professional Quality Glass/Window Cleaner (500 ml)Čistič na okna Dodo Juice Clearly Menthol - Professional Quality Glass/Window Cleaner (500 ml)TipRychlý náhled (116 hodnocení)profesionální čistič na okna, 500 ml279 KčDočasně nedostupnéDodo Juice Tyromania Tyre & Trim Wax (30 ml)Vosk na pneumatiky Dodo Juice Tyromania Tyre & Trim Wax (30 ml)TipPoslední kusyRychlý náhled (23 hodnocení)matný vosk na pneumatiky, dlouhá výdrž, 30 mlProdej skončilDodo Juice Total Wipe Out All Purpose Cleaner (500 ml)Univerzální čistič Dodo Juice Total Wipe Out All Purpose Cleaner (500 ml)TipPoslední kusyRychlý náhled (121 hodnocení)univerzální čistič pro interiér i exteriér, 500 mlProdej skončilFlexipads Soft Edge White ApplicatorAplikátor Flexipads Soft Edge White ApplicatorTipRychlý náhled (100 hodnocení)velmi jemný univerzální pěnový aplikátor, barva bílá, průměr 105 mm, 1 ks59 Kč1 až 4 týdny

Podobné články

Jak dezinfikovat klimatizaci?
Jaro je tu a s ním přichází ideální čas na dezinfekci klimatizace. Ta odstraní nepříjemný zápach i bakterie usazené ve ventilaci. Návod jak na to, najdete v našem článku.
Celý článek
Jak na správné a šetrné mytí vozidla
Správný postup při mytí auta je důležitý pro čistý a lesklý lak bez škrábanců a v našem článku si ukážeme jak auto šetrně umýt, usušit a vyladit k dokonalosti.
Celý článek
Jak pečovat o alu kola
Jak správně čistit a pečovat o hliníkové disky, aby zůstaly pořád jako nové? Přečtěte si v našem článku.
Celý článek
Karnaubský nebo syntetický vosk?
Nevíte si rady jaký vosk vybrat a jaké mají jednotlivé druhy vosků typické vlastnosti? Vše podstatné se dozvíte v našem článku.
Celý článek
Jak navoskovat auto
Napsali jsme kompletní návod jak navoskovat lak automobilu, včetně mytí, dekontaminace laku a přípravy před voskováním.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na kola
Chcete maximálně chránit hliníková kola vašeho auta? Keramická ochrana odpuzuje nečistoty, vodu a chrání i proti drobným škrábancům. Více se dočtete v našem článku.
Celý článek
Čištění interiéru auta
Postup čištění palubní desky a dalších plastů interiéru vozidla s matným efektem.
Celý článek
Jak perfektně vyčistit čelní okno auta
Nevíte jak správně pečovat a snadno vyčistit čelní sklo vašeho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článek
Jak správně pečovat o kožené autosedačky
Ukažme si, jak správně pečovat o kožené sedačky, aby nám vydržely dlouho jako nové.
Celý článek
Chemická dekontaminace laku
Zbavte svoje auto škodlivých železitých částeček pomocí odstraňovače polétavé rzi, který můžete využít i na efektivní čištění kol.
Celý článek

Komentáře k článku