Můj účet

Streamování hudby v Hi-Res kvalitě s Audison B-CON

Trendem poslední doby je poslech hudby ve formátu Hi-Res Audio, chcete-li česky ve vysokém rozlišení, a má to své opodstatněné důvody. Hudební nahrávka v Hi-Res Audio zní přesně tak, jak ji interpret nahrál ve studiu a je dokonce kvalitnější, než jak ji známe z klasických CD disků. Oproti tomu komprimované mp3 soubory, kterých je plný internet i nejrůznější streamovací platformy, slyšitelné ztrácí na kvalitě zvuku. Pokud disponujete sbírkou hudby v Hi-Res formátu, možná jste již narazili na problém, jak je bez ztráty kvality poslouchat ve svém automobilu a to ideálně bezdrátově. Bluetooth modul Audison B-CON je jednou z možností, jak toho dosáhnout.

Co znamená vlastně Hi-Res Audio?

Jak jsme již v úvodu naznačili, Hi-Res Audio přináší bezeztrátovou kvalitu zvuku, ve které hudební umělci nahrávají své tituly ve studiu. Taková nahrávka disponuje parametry zvuku ve 24 bitech a 96 kHz a vzhledem k vysokému objemu přenesených dat je následně zkomprimována na CD měniče v nižší kvalitě, konkrétně 16 bitů a 44,1 kHz. Ačkoliv objem dat je více než třikrát nižší, pořád se jedná o poměrně vysokou kvalitu zvuku. Problém s kvalitou však nastavá u komprimovaných mp3 souborů s velmi nízkým bitratem (maximálně 320 kb/s), které mimochodem najdete i na streamovacích službách, jako je například populární Spotify. Komprese způsobuje výraznou ztrátu kvality zvuku, který postrádá dynamiku i tolik důležité detaily. Náročnější posluchači, pro které je kvalita nahrávky absolutní prioritou, mají naštěstí v dnešní době hned několik možností, jak poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení. Mezi nejpopulárnější patří bezeztrátový formát FLAC, případně streamovací služba Tidal, která poskytuje nekomprimovanou bezztrátovou kvalitu zvuku s možností streamovat až 9216 kb/s v kvalitě 24 bitů a 192 kHz. Tedy přesně v takové kvalitě, v jaké byla skladba nahrána autorem. A pokud se ptáte, zda to poznáte? Jednoznačně ano a rozdíl značný. Tedy minimálně na kvalitní aparatuře.

Streamování Hi-Res Audio přes Bluetooth

Věnujme se nyní poslechu hudby ve vysokém rozlišení v automobilu. Nejběžnějším způsobem přehrávání Hi-Res Audio jsou skladby uložené například na USB disku nebo SD kartě ve formátu FLAC. Pokud si vaše autorádio poradí s jejich přehráním, máte vyhráno. Pravděpodobnost je poměrně vysoká, protože moderní automobily již umožňují poslech tohoto formátu a to samé platí o značkových autorádiích vyšších modelových řad. Další častou možností je Hi-Res přehrávač nebo mobilní telefon připojený kabelem k autorádiu. Ale co když chcete poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení ze streamovací služby, nebo zmíněných zařízeních bezdrátově přes Bluetooth? Na první pohled se může zdát, že vše funguje bez problému. Bohužel tomu tak ale není. 

V hlavní roli Bluetooth kodeky

Pokud propojíte váš mobilní telefon nebo Hi-Res přehrávač s továrním nebo aftermarket autorádiem přes Bluetooth, můžete dané soubory samozřejmě normálně přehrát. Bohužel však přijdete o to nejpodstatnější, tedy Hi-Res kvalitu. Jak je to možné? Na vině je vestavěný Bluetooth kodek v hlavní jednotce vašeho vozidla a ten jistojistě nepodporuje Hi-Res Audio. Právě Bluetooth kodek určuje, v jaké kvalitě se bezdrátový přenos hudby uskuteční. Takových kodeků je hned několik a ten nejběžnější, který najdete prakticky v každém zařízení s Bluetooth se nazývá SBC. Jedná se o základní kodek, který představuje nejnižší možný level pro přenos zvuku přes Bluetooth. Rychlost přenosu se pohybuje variabilně od 192 do 320 kbps, což na Hi-Res jednoduše nestačí a z bezeztrátového FLAC formátu dostanete lusknutím prstu empétrojku v trochu lepší kvalitě. Podobně (i když mírně lépe) je na tom aptX kodek, který disponuje hodnotami 48 kHz a 16 bitů s přenosovou rychlostí 352 kb/s. Tedy stále nic, co by nás zajímalo. Z jiného soudku je však vylepšený kodek aptX HD, který zvládá 48 kHz a 24 bitů při rychlosti 576 kbps a LDAC s 96 kHz, 24 bity a třemi rychlostmi 990, 660 a 330 kb/s. A tyto kodeky nás již samozřjemě oslovují.

Bluetooth modul Audison B-CON  

Jednou z možností jak streamovat hudební soubory ve vysokém rozlišení je bluetooth modul Audison B-CON. Ten umožní přehrávat hudbu z vašeho Hi-Res přehrávače, mobilního telefonu nebo streamovací služby (Tidal, Qobuz a někdy se snad dočkáme i Spotifi Hi-Fi) přes Bluetooth díky výše zmínenému kodeku LDAC. V Audisonu zvolili tento kodek nejen kvůli jeho vysoké kvalitě, ale i rozšířitelnosti napříč Hi-Res přehrávači a zejména mobilními telefony. Jednu důležitou poznámku jsme ještě totiž nezmínili. Abyste mohli streamovat hudbu v požadované kvalitě, musí daný kodek podporovat i zařízení, které vlastníte. A ačkoliv LDAC je kodek úvodně od Sony, rychle se rozšířil i do většiny ostatních mobilních telefonů. Narozdíl od aptX HD, který byste marně hledali u velkého množství populárních smartphonů, včetně vlajkových lodí jihokorejského výrobce Samsung. Je to dáno tím, že kodek aptX HD má na svědomí Qualcomm a jejich procesory bohužel v Evropě v těchto telefonech nejsou k dispozici. LDAC tedy dává o něco větší smysl, upozorňujeme však, že je nezbytné jej nastavit v menu telefonu a zvolit i požadovanou rychlost - samozřejmě 990 kb/s. Upozorňujeme však, že tuto rychlost všechny telefony s podporou LDAC neumožňují a to především základní modely.

A jak Audison B-Con funguje?  

Abyste mohli poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení pomocí Bluetooth modulu Audison B-CON, je nezbytné obejít hlavní jednotku automobilu a její vlastní Bluetooth. K tomu je potřeba nejen modul Audison B-CON, ale i externí zesilovač, ke kterému modul připojíte. Oproti podobným řešením od konkurenčních výrobců Zapco nebo Helix, kteří umožňují použití jejich Bluetooth modulu pouze na vlastních zesilovačích a používají kodek aptX HD, můžete Audison B-CON připojit nejen k zesilovačům značky Audison, ale i k zesilovačům ostatních výrobců. Pohlídat si tedy musíte pouze to, zda váš mobilní telefon nebo Hi-Res přehrávač podporuje kodek LDAC a to ideálně v nejvyšší přenosové rychlosti. B-CON můžete připojit přes analogové RCA výstupy, nebo optické výstupy Toslink SPDIF. Přičemž digitální výstup umožňuje 96 kHz a 24 bitů a analogové výstupy mají certifikaci High-Resolution a odstup signálu od šumu 100 dBA. zajímavostí je i funkce "Absolute Volume", která umožní získat plný potenciál dynamického rozsahu a hlasitosti bez závislosti na nastavení hlasitosti zdrojového zařízení. Tuto funkci ovšem umožňují pouze nejnovější zesilovače Audison. A jak jsou na tom se streamováním Hi-Res hudebních souborů produkty značky Apple? Majitelé zařízení Apple bohužel zklameme. Apple je totiž stále věrný kodeku AAC, což je aktuálně nejvýkonnější kodek podporovaný systémem iOS s maximální přenosovou rychlostí 250 kb/s. Mnozí předpokládají, že AAC představuje „Apple Lossless", nicméně se jedná o zkratku pro široce využívaný kodek Advanced Audio Codec a nejde o vlastnictví společnosti Apple. Mezi zastánci Androidu a iOS probíhají tradiční nekonečné války o kvalitě kodeků SBC a AAC, jisté je však jedno - na produktech značky Apple si streamování Hi-Res Audio neužijete. Jelikož však Audison B-CON využívá kodek AAC (a samozřejmě i SBC), získáte s tímto modulem nejlepší možný zvuk z iOS zařízení přes Bluetooth.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Kvalitní ozvučení s DSP procesorem za dostupnou cenu
Ozvučení s DSP procesorem nemusí být výsadou pouze drahých instalací se špičkovými produkty. V článku si ukážeme, že dosáhnout vysoce kvalitního zvuku lze i za dostupnou cenu.
Celý článek
Powerbass po letech opět v České republice!
Pamatujete na Powerbass? V minulosti byl tento americký výrobce v ČR extrémně populární a nyní vám jeho zajímavý sortiment přinášíme zpět! Naváže na tehdejší úspěch?
Celý článek
Jak zlepšit tovární ozvučení auta?
Základní i pokročilé možnosti zlepšení továrního ozvučení včetně hledání cest k dosažení automobilového high-endu se pokusíme shrnout v našem článku.
Celý článek
JL Audio nově na Ahifi!
První novou značkou, kterou v roce 2022 zařazujeme do naší nabídky, je JL Audio. V nabídce najdete nejen subwoofery té nejvyšší kvality, ale i zesilovače a další produkty pro ozvučení auta.
Celý článek
Jak si správně vybrat zesilovač do auta
Zesilovač umožní vyšší výkon vašich reproduktorů, kvalitnější zvuk nebo instalaci subwooferu. Vše od správného výběru po všechny funkce zesilovačů si rozebereme v našem článku.
Celý článek
Jak vybrat reproduktory do auta?
Pokud se neorientujete v široké nabídce reproduktorů do auta a jejich základních vlastnostech a parametrech, právě pro vás je tento článek, který vám pomůže s výběrem.
Celý článek
Jak na subwoofer bez omezení prostoru v kufru
Chybí vám v autě výraznější basová složka, ale nechcete přijít o žádný prostor v zavazadlovém prostoru? V našem článku se dozvíte několik možností jak toho dosáhnout.
Celý článek

Komentáře k článku