Můj účet

Aplikace keramického povlaku na okna na novém BMW X1

Pokračování naší třídílné série o tom, co je vhodné udělat ihned po koupi nového auta. Jako první jsme na našem BMW X1 aplikovali keramickou ochranu na kůži, článek o ochraně kožených sedaček si určitě přečtěte. Druhá fáze byla aplikace keramické ochrany na alu kola, tomuto tématu se budeme věnovat v budoucnu ve zcela novém článku. Do té doby se podívejte náš stávající článek: aplikace keramické ochrany na alu kola. Máme tedy za sebou ochranu kůže, ochranu hliníkových kol - oboje pomocí keramického povlaku. Nyní vám chceme ukázat kompletní ochranu všech oken z venkovní části vozu. U našeho BMW X1 to znamenalo jediné, aplikace nového keramického povlaku na čelní okno, boční okna, zadní okno, skla zpětných zrcátek a také na velké střešní okno. V našem článku si detailně popíšeme postup, jak aplikovat keramický povlak na okna u nového auta. Tento článek není jen pro majitele nových aut, ale i pro auta již používaná, a také pro ty, kteří jsou již zvyklí tekuté stěrače používat a chtějí jít v péči o okna směrem kupředu. Rozdíl je pouze v přípravě, u používaných aut je potřeba sklo navíc vyleštit.

Proč používat tekuté stěrače

Pod pojmem tekuté stěrače, někdo jim říká neviditelné stěrače, se skrývá speciální "vodička", kterou pomocí aplikátoru nanesete na okna a setřete. Po aplikaci nastane efekt kapičkování při jízdě v dešti, voda není na čelním okně slitá a vzniká tak prostor pro mnohem bezpečnější jízdu za deště. Díky tekutým stěračům není potřeba za určité situace klasické stěrače používat. Je tomu zpravidla v rychlostech od 90 km/h. Hodně výrobců tekutých stěračů uvádí již od 60 km/h, ale realita je spíše od 90 km/h. Záleží na sklonu čelního okna, ale pokud nemáte supersport, pak počítejte spíše od 90 km/h. Přestat používat klasické stěrače využijete hlavně při jízdě po dálnici. Mezi další výhody takto ošetřeného skla kvalitními tekutými stěrači je slabší zamrzání v zimním období. Pokud totiž máte na oknech aplikované kvalitní tekuté stěrače, pak se na okně námraza v takové míře neudrží. Čím kvalitnější jsou tekuté stěrače, tím méně okna zamrzávají. V letním období jdou zase lépe odstraňovat zbytky hmyzu. Pokud někdo někdy pochyboval o výhodách autokosmetiky jako takové, tak za nás jsou tekuté stěrače jedním z nutných bezpečnostních prvků pro jízdu, a to nejen v dešti. Keramický povlak na okno má stejné vlastnosti, ale posunuté o několik levelů nahoru. Tekuté stěrače můžete použít i do sprchového koutu nebo na okna doma, okna se méně špiní a lépe se udržují.

Na obyčejné tekuté stěrače zapomeňte, je zde keramický povlak na okna

Keramický povlak na okna má podobné vlastnosti jako tekuté stěrače, ale vydrží mnohem víc a snadno se aplikuje. Pro naše nové BMW X1 jsme si vybrali nový produkt z naší nabídky, který je předurčen stát se bestsellerem v kategorii tekutých stěračů. Nejedná se totiž o obyčejné tekuté stěrače, které mají reálnou výdrž několik měsíců a které časem sundáte stíráním nebo používáním auta jako takového, ale jedná se o keramický povlak na sklo - Aqua Glass Protection. Aqua Glass Protection je vysoce účinný keramický povlak na skla, který působí jako neviditelná ochrana. Má velmi vysoký stupeň hydrofobnosti a rychle odvádí vodu ze skel vozu. Navíc snižuje přilnavost nečistot, hmyzu a námrazy k povrchu skla. Aqua Glass Protection zajistí mnohem lepší viditelnost bez ohledu na venkovní počasí. Trvanlivost povlaku je až 2 roky nebo 20 až 30 tisíc km od aplikace. Aplikace je navíc velmi jednoduchá. Aqua Glass Protection je inovativní, osvědčený keramický povlak na okna, díky němuž se můžete cítít za volantem sebejistě a pohodlně za všech podmínek. Výrobce deklaruje pohyb kapek již od rychlosti 50 km/h, v reálném prostředí počítejte od rychlosti 60 až 70 km/h dle sklonu okna. Keramický povlak Aqua Glass Protection si můžete koupit ve 3 objemových variantách: 15 ml, 30 ml a velké 100 ml balení. To, co vás ale určitě zajímá, pokud jste se rohodli pro jeho pořízení, je jeho aplikace.

Krok 1 - odstranění vodního spotu

My keramický povlak aplikujeme na nové vozidlo, které jsme přivezli přímo od dealera BMW, a proto nebylo třeba okno leštit. Tento článek je právě o aplikaci a ochraně oken keramickým povlakem u nového auta. Pokud máte zájem podívat se na aplikaci tekutých stěračů u staršího auta, bude vás zajímat článek: Návod na aplikaci tekutých stěračů. První věc, kterou je třeba udělat, je optická kontrola oken při kvalitním osvětlení. Je třeba odhalit, jestli na okně není vodní spot, který se tam mohl usadit při přepravě auta z továrny, nebo při skladování vozidla. Od samotné výroby auta může uběhnout několik měsíců, než se auto dostane až k vám, a proto je třeba počítat s tím, že na oknech může přece jen něco zůstat. Vodní spot jsou uschlé kapky, které vytvoří nevzhledné skvrny, a ty je potřeba odstranit. Pokud vodní spot najdete, je třeba okna vyčistit odstraňovačem vodního kamene, např. pomocí přípravku CarPro Spotless 2.0. Vodní spot na oknech bývá obecně velmi často. Nejvíce vodního spotu najdete na střešním okně a na čelním okně - relativně vodorovné plochy. Uvedené BMW X1 vodní spot mělo jen minimálně a navíc ho šlo odstranit běžným čističem na okna. 

Krok 2 - příprava oken pro aplikaci keramického povlaku - dokonalé odmaštění

Jakékoliv tekuté stěrače, keramický povlak na okno nebo třeba rychlá ochrana na okna ve spreji fungují 100% jen tehdy, pokud je sklo dokonale odmaštěné, čisté a samozřejmě suché. V případě, že jste si jisti, že okna na sobě nemají zbytky uschlé vody a jsou čistá, pak přichází na řadu odmaštění - dokonalé odmaštění. My na odmaštění používáme podle našich zkušeností nejlepší čistič oken Infinity Wax Spotless Glass Cleaner, který funguje dokonale. Budeme keramický povlak aplikovat na všechna okna, vč. střešního, proto postupně odmastíme všechna okna. Nachystáme si dvě mikrovláknové utěrky, nám se dobře pracuje např. s utěrkou Purestar Speed Polish Multi Towel Gray, která je vysoce kvalitní a funguje perfektně jak na odmaštění okna, tak na sleštění keramických povlaků. Na odmaštění oken použijeme tyto utěrky dvě, kdy jednu používáme na práci s čističem oken a druhou pak na finální doleštění. V praxi to vypadá tak, že z cca 15 - 20cm vzdálenosti několikrát nastříkáme čistič oken na utěrku, poté ihned začneme okno odmašťovat, postupně rozprašujeme na utěrku. Jakmile je okno odmaštěné, setřeme ho znova druhou čistou mikrovláknovou utěrkou, postup doporučujeme opakovat u jednoho okna 2x až 3x. Takto postupně odmastíme všechna okna na autě. Kvalitní odmaštění poznáte tak, že nebudou zevnitř auta vidět absolutně žádné šmouhy a po přejetí ukázovačkem po okně bude okno tzv. pískat, vrzat a prst se bude zadrhávat. To je známka toho, že je okno dokonale odmaštěné a připravené na aplikaci keramického povlaku.

Krok 3 - samotná aplikace, která je velmi jednoduchá

Ve třetím kroku si ukážeme, jak snadná je aplikace keramického povlaku. Než si zde postupně popíšeme postup aplikace, je nutno uvést, že nedoporučujeme aplikaci provádět venku. Tekuté stěrače vyžadují bezprašné prostředí a ideální teplota pro aplikaci je někde mezi 14 až 21 ºC. Doporučujeme aplikaci v garáži nebo v dílně, kde se nepráší. Vždy dávejte 2 vrstvy! Keramický povlak Aqua Glass Protection má lehce odlišnou aplikaci od běžných tekutých stěračů, a proto dodržujte následující postup aplikace:
  • Nikdy nepodceňujte přípravu, zbavte se vodního spotu a okna dokonale odmastěte (nové auto).
  • Nasaďte si ochranné gumové rukavice, které jsou chemicky odolné.
  • Pokud máte střešní okno, nachystejte si schůdky.
  • Lahvičku Aqua Glass Protection lehce protřepejte.
  • Připravte si aplikátor (tzv. aplikační kostku) a na ni upevněte hadřík (10 x 10 cm), který je určený k aplikaci keramického povlaku. Hadřík pomocí "kreditky" zasuňte do aplikačního bloku z boku, lépe se s tím pracuje a je to bezpečnější, hadřík nikdy nespadne na zem.
  • Naneste několik kapek přípravku na aplikátor a postupně povlak doplňujte dle potřeby.
  • Na okno vždy nanášejte první vrstvu vertikálními pohyby, tzn. od spodní hrany okna po horní okraj.
  • Dávejte si pozor, aby byl povlak aplikovaný všude a nevznikala hluchá místa.
  • Po dokončení okamžitě naneste druhou vrstvu horizontálními pohyby, tzn. zleva doprava a naopak. Budete tak mít jistotu, že jste dokonale pokryli celou plochu skla.
  • Nechejte přípravek úplně zaschnout (obvykle 15 minut při 18 ºC).
  • Přebytek přípravku odstraňte mikrovláknovou utěrkou, opět můžete použít Purestar Speed Polish Multi Towel Gray (nový kus).
  • Mikrovláknovou uěrku postupně obracejte, nikdy celou plochu nestírejte jen jednou stranou, můžete si ji překládat na několik stran.
  • Nakonec použijte novou Purestar Speed Polish Multi Towel Gray, znovu plochu přeleštěte - a máte hotovo.
  • Slešťování Aqua Glass Protection jde lehce a není tak namáhavé jako u některých jiných přípravků z kategorie tekuté stěrače.
  • Minimálně 12 hodin po aplikaci nesmí být vozidlo vystaveno nepříznivým povětrnostním podmínkám.
  • 7 dnů doporučujeme auto neumývat.

Vydatnost, údržba a životnost

Určitě každého zajímá spotřeba. V Ahifi máme jedno "erární" 100ml balení, které postupně aplikujeme na všechna naše vozidla. U BMW X1 U11 s velkým panoramatickým střešním oknem byla spotřeba odhadem 10 až 12 ml na celé auto (ošetřovala se všechna okna, zrcátka a velké střešní okno, a to vše ve 2 vrstvách). Pořizovat si 100ml balení nemá smysl, pokud nejste autosalon nebo majitel více jak sedmi vozidel. Rozumné je pořídit si 15ml nebo 30ml balení. Samotná údržba oken, kde je aplikován keramický povlak, se neliší od běžné údržby, pouze to jde mnohem snadněji. Životnost keramického povlaku je až 2 roky nebo 20 - 30 tisíc km. Důrazně varujeme před používáním levných vod do ostřikovačů, které dnes nabízejí na čerpacích stanicích. Ty mohou postupně keramický povlak narušovat a snižovat jeho účinnost. Tyto agresivní směsi do ostřikovačů navíc poškozují vosk a narušují keramický povlak na autě, mohou dělat fleky na plastových dílech, a proto důrazně varujeme před jejich používáním. Doporučujeme pořizovat si originální směsi do ostřikovačů, např. od BMW nebo Volkswagenu, nebo jednoduše použít šetrnou směs z naší nabídky Dodo Juice Spirited Away ve formě koncentrátu.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Související produkty

Aqua Glass Protection (100 ml)Keramický povlak na sklo Aqua Glass Protection (100 ml)Rychlý náhledkeramický povlak na okna, doba ochrany 2 roky nebo 20 až 30 tisíc km, 100 ml1.590 KčSklademAqua Glass Protection (15 ml)Keramický povlak na sklo Aqua Glass Protection (15 ml)TipRychlý náhled (6 hodnocení)keramický povlak na okna, doba ochrany 2 roky nebo 20 až 30 tisíc km, 15 ml369 KčSklademAqua Glass Protection (30 ml)Keramický povlak na sklo Aqua Glass Protection (30 ml)TipRychlý náhled (15 hodnocení)keramický povlak na okna, doba ochrany 2 roky nebo 20 až 30 tisíc km, 30 ml569 KčSklademInfinity Wax Spotless Glass Cleaner (500 ml)Čistič oken Infinity Wax Spotless Glass Cleaner (500 ml)TipRychlý náhled (25 hodnocení)profesionální čistič oken beze šmouh, 500 ml349 KčSklademPurestar Speed Polish Multi Towel GrayMikrovláknová utěrka Purestar Speed Polish Multi Towel GrayTipRychlý náhled (63 hodnocení)univerzální mikrovláknová utěrka, 42 x 35 cm, gramáž 320 gsm, šedá barva79 KčSklademPurestar Wonder Glass Towel GrayMikrovláknová utěrka na skla Purestar Wonder Glass Towel GrayTipRychlý náhled (40 hodnocení)mikrovláknová utěrka na skla, 40 x 40 cm, gramáž 200 gsm, šedá barva159 KčSklademCarbon Collective Application KitAplikační set na keramický povlak Carbon Collective Application KitTipAktualizovánoRychlý náhled (34 hodnocení)aplikační blok s aplikačním hadříkem 10 x 10 cm (balení 5 ks)199 KčSklademAqua SuedeMikrovlákno Aqua SuedeRychlý náhled (4 hodnocení)10 x 10 cm, 1 ks15 Kč1 až 4 týdnyAqua ApplicatorAqua ApplicatorRychlý náhled (4 hodnocení)aplikátor pro nanášení keramických povlaků69 KčSklademCarPro Spotless 2.0 (500 ml)Odstraňovač skvrn od tvrdé vody CarPro Spotless 2.0 (500 ml)Rychlý náhled (1 hodnocení)inovovaný odstraňovač skvrn od tvrdé vody - vhodný pro automobily ošetřené keramickým nanopovlakem, 500 ml309 KčDočasně nedostupnéDodo Juice Spirited Away (500 ml)Směs do ostřikovačů Dodo Juice Spirited Away (500 ml)Rychlý náhled (56 hodnocení)celoroční směs do ostřikovačů, koncentrát, 500 ml369 KčSkladem

Podobné články

Ochrana kožených sedaček v novém autě
Už se nemusíte obávat světlé kůže! Máme pro Vás účinné a snadné řešení, jak ochránit kůži v novém autě pomocí keramické ochrany na kůži od CarPro. Ukážeme Vám, jak na to!
Celý článek
Jak pečovat o sedačky z Alcantary
S rostoucí oblibou a rozšířením Alcantary v automobilech se čím dál častěji setkáváme s dotazy jak čistit a pečovat o sedačky z Alcantary. Vše důležité se dozvíte v našem článku.
Celý článek
Jak na dekontaminaci laku snadno ve 3 krocích
Dekontaminace laku patří k důležitým bodům přípravy laku před aplikací vosku, sealantu nebo keramické ochrany. Jak ji s úspěchem zvládnout se dozvíte v našem článku.
Celý článek
Typy mikrovláknových utěrek a jejich použití
Mikrovláknové utěrky jsou nezbytnou pomůckou při péči o auta a jejich kvalita i správné použití může ovlivnit výsledek práce. Více o utěrkách a jejich použití v našem článku.
Celý článek

Komentáře k článku