Můj účet

Jak vybrat a správně používat mikrovláknové utěrky

Mikrovláknové utěrky jsou nezbytnou pomůckou každého detailera a ačkoliv se může na první pohled zdát jejich význam pro celkovou údržbu auta nedůležitý, je tomu přesně naopak. Kvalita a technologie výroby mikrovláken se pozitivně či negativně odráží na výsledku práce a i když používáte špičkové přípravky a dodržujete správné postupy, může nekvalitní mikrovláknová utěrka perfektní výsledek významně ovlivnit. V našem článku se dozvíte vše podstatné o mikrovláknových utěrkách, jejich typy, způsoby použití i následnou péči pro delší životnost. 

Několik základních faktů o mikrovláknech

Mikrovlákno je syntetické, tedy uměle vyrobené vlákno, které se skládá z tisíců hustě propletených mikroskopických pramenů. Vyrábí se nejčastěji z polyesteru, polyamidu, nebo kombinací těchto syntetických materiálů. Oproti klasickým přírodním vláknům, jako je například bavlna, vynikají mikrovlákna svou nesrovnatelně vyšší jemností, pevností a odolností. Mezi další výhody patří dlouhodobá stálost barev, dlouhá životnost i při opakovaném praní a schopnost vysoké absorbce vody. Díky své hustotě se v mikrovláknech nedaří pylu a roztočům a nejsou ani zdrojem alergenů. Nejen díky zmíněným vlastnostem se prakticky jedná o tkaninu budoucnosti, alespoň co se týče průmyslového využití.

Proč používat kvalitní mikrovláknové utěrky

Pokud se zabýváte detailingem na profesionální úrovni, nebo jen prostě máte rádi svoje auto, je nezbytné zaměřit se na kvalitní mikrovláknové utěrky trhem ověřených výrobců. Ti pocházejí prakticky výhradně z Jižní Koreje a i proto si některé tradiční značky autokosmetiky nechávají často vyrábět utěrky a ručníky právě v Jižní Koreji. Mezi absolutní světovou špičku patří zdejší výrobce Purestar, který se úzce specializuje na výrobu mikrovláknových utěrek, sušících ručníků a dalších výrobků z mikrovláken. Možná si kladete otázku, proč kupovat pro údržbu auta "drahou" mikrovláknovou utěrku, když máte již doma levnou utěrku z hobbymarketu nebo od jiných výrobců autokosmetiky. Rozdílů však najdete hned několik. Pokud bychom se podívali pod mikroskop, zjistíme, že struktura mikrovláken obyčejné utěrky je diametrálně odlišná od mikrovláken Purestar. A to nejen v samotné kvalitě, hustotě nebo jemnosti mikrovláken, které jsou dané špičkovou technologií výroby a složením kombinací polyesteru a polyamidu v magickém poměru 70:30. Výsledkem jsou neskutečně jemná a plyšová mikrovlákna, která jsou extrémně šetrná i k nejchoulostivějším lakům. Utěrky Purestar vynikají i extrémní savostí a dlouhodobou odolností. Běžná utěrka po několika vypráních ztvrdne, žmolkovatí a pro další používání je vhodná maximálně na podlahu garáže, protože může lak auta poškrábat. Kvalitní mikrovlákno od Purestar je několikanásobně odolnější a utěrky můžete prát tak často, jak se vám bude hodit. Nákup kvalitní mikrovláknové utěrky se tedy v dlouhodobém hledisku vyplatí i finančně.

Gramáž, bezokrajový design a určení mikrovláknových utěrek

Při výběru mikrovláknové utěrky je důležitá nejen jejich kvalita, ale i design, gramáž a zejména jejich určení. V prvé řadě bychom doporučili používat výhradně utěrky s bezokrajovým designem a laserem řezanými hranami. Ačkoliv se někteří výrobci chvástají jemnými a šetrnými okraji, opak často bývá pravdou. Utěrka s klasickými okraji s našitým lemem výrazně zvyšuje riziko poškrábání laku a například pro slešťování vosku nebo zbytků leštěnek je spíše nevhodná. Totéž platí pro utěrky s vyšitými nebo jiným způsobem zobrazenými logy výrobců a pozor si dejte i na utěrky s cedulkami. Na kvalitní a zejména šetrnou utěrku jednoduše nic nepatří. Dalším specifickým parametrem mikrovláken je jejich gramáž. Ta je vyjádřená v gramech na metr čtvereční, setkat se můžete i s označením "gsm". Zde platí, že čím vyšší gramáž, tím je utěrka objemnější, načechranější a je schopná vyšší absorpce nejen vody, ale například zbytků vosku, sealantu nebo leštěnky. Vyšší gramáž však nepředstavuje vyšší kvalitu utěrky a neplatí úměra, že čím vyšší gramáž, tím lepší utěrka. Obecně však platí, že utěrky s vysokou gramáží jsou nejdražší, což je dáno zejména hustotou a objemem mikrovláken. Vysokou gramáž oceníte například při slešťování vosku, práci s detailerem, nebo při sušení laku. Kromě gramáže a designu je tedy neméně důležitý parametr určení mikrovláknové utěrky, čímž se dostáváme do dálší části tohoto článku. 

Mikrovláknové utěrky pro sleštění vosku, sealantu nebo leštěnek

Jak jsme již zmínili na konci předcházející kapitoly, pro různé oblasti použití doporučujeme používat mikrovláknové utěrky k tomu určené. Mezi nejčastější použití mikrovláknové utěrky patří slešťování vosku, sealantu nebo zbytků leštěnek, glaze a dalších přípravků. Kvalitní a velmi jemné mikrovlákno s bezokrajovým designem již považujeme za samozřejmost. Jedná se o finální péči o lak, který je již často i důkladně rozleštěný a proto je jeho opětovné a byť jen drobné poškrábání zcela nežádoucí. V tomto případě je však velmi důležitá i vysoká gramáž a v ideálním případě spíše kratší a velmi husté mikrovlákno. Je důležité, aby utěrka byla schopná absorbovat například všechen slešťovaný vosk a dále jej neroztírala po laku. Pro takové účely doporučujeme špičkovou utěrku Purestar Premium Buffing Towel s extrémní gramáží 1200 g/m² a tloušťkou přes 3 cm pro vysoce efektivní a bezpečnou práci i na těch nejchoulostivějších lacích. Jedná se o jednu z nejkvalitnějších utěrek na světě, se kterou si můžete být jistí perfektními výsledky práce. Ideální utěrkou pro většinu detailerů však může být také utěrka Purestar Grass Buffing Towel se stále vysokou gramáží 800 g/m² a tím pádem i přívětivější cenovkou. Maximální možná kvalita, ultra jemná, plyšová mikrovlákna a vysoká schopnost absorbce veškerých přípravků jsou samozřejmostí u obou těchto špičkových utěrek. Své uplatnění například najdou i pro dosušení méně dostupných oblastí vozidla po jeho mytí a sušení. Novinkou pro sezonu 2020 je hi-end utěrka Purestar Superior Buffing Towel s aktuálně nejmodernějšími mikrovlákny "Micro Twist Fiber". Ta disponuje kromě vysoké gramáže 1000 g/m² extra krátkými a pevnými mikrovlákny, které vynikají svou stálostí a absencí rizika vypadávání hraničící s jistotou. Díky svému složení je utěrka vhodná pro univerzální použití a mimo jiné i pro sleštění keramické ochrany laku, která vyžaduje specifické vlastnosti utěrek. 

Mikrovláknové utěrky pro sleštění keramické ochrany laku

Keramická ochrana, lidově keramika, je v současnosti nejúčinnější a nejodolnější způsob ochrany laku. Poskytuje vysoký lesk, špičkové hydrofobní vlastnosti, ochranu proti chemikáliím i drobným škrábancům a to vše po dobu i několika let. Vzhledem k tomu, že keramická ochrana se aplikuje oproti vosku nebo sealantu ve velmi tenké vrstvě a je navíc velmi náročná na dokonale připravený podklad i správné nanesení a sleštění, doporučujeme používat utěrky s nižší gramáží a velmi krátkým vláknem. I kvůli vyšší tvrdosti keramické ochrany doporučujeme mikrovláknové utěrky s uzavřenou smyčkou, které jsou nejodolnější a jejich dalším benefitem je prakticky nulové vypadávání vláken a jejich pelichání. S touto technologií výroby nabízíme například mikrovláknovou utěrku Purestar Speed Polish Multi Towel, která disponuje gramáží 320 g/m² a můžete ji zakoupit celkem v osmi barevných provedeních. Utěrku můžete využít i pro univerzální použití na všechny povrchy a různé druhy práce. Použít můžete také výše uvedenou utěrku Purestar Superior Buffing Towel, která je vyrobena z krátkých a pevných mikrovláken a vybrat si můžete z několika exkluzivních neonových barev. Nejen to dělá utěrku jedinečnou.

Mikrovláknové utěrky pro práci s detailerem

V poslední době rapidně roste popularita detailerů a to nejen pro jejich schopnost poskytnout laku vysoký lesk a finálně jej doladit například po mytí. Moderní detailery lze použít i jako samostatnou ochranu laku s odolností ještě v nedávné době nepředstavitelných až šesti měsíců. Detailery lze však díký svým čistícím a lubrikačním schopnostem použít i na odstranění trusu a mrtvého hmyzu a dokonce i na mytí auta bez vody. Vše zmíněné je podmíněno i použitím vhodné mikrovláknové utěrky s vyšší gramáží a především s delšími vlákny, načechranými mikrovlákny. Přesně takovou je naše nejprodávanější utěrka Purestar Plush Buffing Towel. Ihned si zamilujete její neskutečnou jemnost, díky které ji nebudete chtít odložit z ruky. Detailer dokonale rozetře po laku, nezanechává žádné šmouhy a nepouští vlákna. Stejně hravě si poradí i při odstranění ptačího trusu, mírného znečištění nebo mytí bez vody. Utěrka do svých dlouhých vláken absorbuje nečistoty a neroznáší je nadále po laku. Pokud hledáte vyloženě univerzální utěrku pro výše uvedené úkony, pak doporučíme dvoustrannou mikrovláknovou utěrku Purestar Ultimate Violet Buffing Towel, která má z jedné strany dlouhá a velmi jemná vlákna například pro práci s detailerem a z druhé straný krátká vlákna pro sleštění vosku, leštěnky nebo čištění plastů. 

Mikrovláknové utěrky pro čištění skel

Perfektně vyčištěná okna auta závisí nejen na použití kvalitního čističe skel, neméně důležité je také pracovat s mikrovláknovou utěrkou určenou speciálně na čištění. V opačném případě s nějvětší pravděpodobností nedosáhnete uspokojivých výsledků. Mikrovláknové utěrky na skla jsou vyrobeny odlišnou technologií s důrazem na dokonale čistá okna beze šmouh. V posledních letech jsou nejpopulárnější tzv. waflovité utěrky se speciálním vzorem, který je vhodný právě pro čištění skel. Doba však pokročila a v současnosti již hrají prim odlišné technologie. Utěrka na skla Purestar High Density Glass Towel je moderní utěrkou s extrémně vysokou hustotou mikrovláken, které sklo dokonale vyčistí a rychle jej zanechá zcela beze šmouh a dalších nečistot. Mezi její výhody patří i nulový pouštění vláken, což zaručuje perfektní výhled z vozu. Pamatujte však, že předpokladem pro čistá okna je vždy perfektně čistá utěrka. Proto doporučujeme používat vždy dvě utěrky, jednu na čištění a druhou na finální vyleštění. Utěrku můžete použít i na čištění displejů dalších skel nebo čirých plastů. Pro více znečištěná okna, nebo pokud vlastníte větší vozidlo, doporučujeme jako alternativu utěrku Purestar Edge Glass Towel, která disponuje vyšší gramáží a schopnosti absorbce vody. Čištění a zejména sušení skel je pro ni hračka a rozměry 40 x 60 cm s přehledem vystačí i na auta větších rozměrů. Pro dokonale čístá skla však doporučujeme vždy používat dvě čisté utěrky. 

Mikrovláknové utěrky pro čištění interiéru

Interiéry vozidel mohou obsahovat choulostivé materiály, jako je například klavírní lak, nebo plasty s vysokým leskem. Ty jsou velmi náchylné na poškrabání a proto je nutné při čištění používat velmi jemnou mikrovláknovou utěrku s šetrnými vlákny. Pro takové účely doporučujeme již výše zmíněnou utěrku Purestar Plush Buffing Towel, která bezpečně odstraní prach a další nečistoty z palubní desky i ostatních povrchů v interiéru. Její extra jemná a plyšová mikrovlákna jsou maximálně šetrná ke všem povrchům a díky jejich délce se dostanete i na méně dostupná místa. Tuto utěrku doporučujeme stále vozit v přihrádce spolujezdce a kdykoliv v případě potřeby vyčistit interiér. Pokud se o něj pravidelně staráte a používate kvalitní přípravky na plasty s antistatickými vlastnostmi, vystačíte si na pravidelné čištění interiéru pouze s pomocí této skvělé utěrky. Co se týče čištění běžných plastů interiéru, jako jsou prahy, čalounění dveří, apod, můžete použít samozřejmě i základní mikrovláknovou utěrku typu Purestar Speed Polish Multi Towel spolu s kvalitním čističem.

Univerzální mikrovláknové utěrky

V nabídce máme i spoustu vyloženě univerzálních mikrovláknových utěrek, které můžete využít téměř na všechy práce na vašem autě. Mezi ty nejpopulárnější patří dvoustranné utěrka Purestar Ultimate Violet Buffing Towel a její ekonomičtější varianta s nižší gramáží Purestar Two Face Buffing Towel. Obě utěrky vynikají velmi jemnými mikrovlákny a zejména oboustranným designem. Jednou stranou s delšími vlákny můžete pracovat s detailery nebo v interiéru a druhou stranou sleštit vosk nebo čistit plasty. Své uplatnění najdou i v případě, že potřebujete více utěrek najednou - při leštění auta odstraníte jednou stranou zbytky leštěnky a následně při voskování sleštíte zbytky vosku. Velmi oblíbené je i zvýhodněné balení 7 základních mikrovláknových utěrek Purestar Speed Polish Towel Rainbow v různých barvách. Jejich využití je díky tradičně jemným mikrovláknům taktéž velmi univerzální.  

Jak o mikrovláknové utěrky správně pečovat

Aby si mikrovláknové utěrky udržely po dlouhou dobu své vlastnosti, odolnost a zejména jemnost, je nutné o ně i náležitě pečovat. Především je doporučujeme prát speciálním pracím prostředkem na mikrovláknové utěrky, který díky svému složení dodá utěrkám vše potřebné pro jejich dlouhou životnost. Můžeme ubezpečit, že se nejedná o marketingových tah, ale o produkt, který opravdu funguje a jeho používání pro maximální životnost utěrek doporučujeme. Utěrky perte v pračce ideálně po každém použití, protože zbytky vosků, sealantů a další autokosmetiky mikrovlákna poškozují. To platí i pro používání klasické aviváže, kterou při praní vynechejte. Perte tedy na 30 stupňů a bez aviváže. Mikrovláknům také neprospívá sušení v sušičce a je lepší utěrky nechat uschnout samovolně například na věšáku v místnosti. Vyhněte se prašnému prostředí, protože prach a další drobné nečistoty mohou například poškodit lak při opětovném použití. I proto nejen utěrky, ale i sušící ručníky vždy skladujte v suchém a neprašném prostředí a ideálně samozřejmě v obalu. Všechny utěrky Purestar jsou dodávány v obalu, který doporučujeme uchovat pro skladování. Pokud máte utěrek více, doporučujeme detailingovou brašnu Purestar Towel Bag, která je přímo určená pro skladování utěrek, ručníků a dalších pomůcek. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Související produkty

Dodo Juice Furry Liquid - Specialist Microfibre Detergent (500 ml)Prací prostředek na mikrovláknové utěrky Dodo Juice Furry Liquid - Specialist Microfibre Detergent (500 ml)TipRychlý náhled (94 hodnocení)prací prostředek na mikrovláknové utěrky a sušicí ručníky, 500 ml439 KčSklademPurestar Superior Buffing Towel Neon OrangeMikrovláknová utěrka Purestar Superior Buffing Towel Neon OrangeTipRychlý náhled (2 hodnocení)špičková mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, neonová oranžová barva249 KčSklademPurestar Superior Buffing Towel Neon GreenMikrovláknová utěrka Purestar Superior Buffing Towel Neon GreenTipRychlý náhled (1 hodnocení)špičková mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, neonová zelená barva249 KčSklademPurestar Superior Buffing Towel Neon PinkMikrovláknová utěrka Purestar Superior Buffing Towel Neon PinkTipRychlý náhledšpičková mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, neonová růžová barva249 KčSklademPurestar Superior Buffing Towel Neon PeachMikrovláknová utěrka Purestar Superior Buffing Towel Neon PeachTipRychlý náhled (2 hodnocení)špičková mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, neonová broskvová barva249 KčSklademPurestar Superior Buffing Towel Neon YellowMikrovláknová utěrka Purestar Superior Buffing Towel Neon YellowTipRychlý náhled (1 hodnocení)špičková mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, neonová žlutá barva249 KčSklademPurestar Two Face Buffing Towel YellowMikrovláknová utěrka Purestar Two Face Buffing Towel YellowTipRychlý náhled (4 hodnocení)dvoustranná mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 320 gsm, žlutá barva109 KčDočasně nedostupnéPurestar Two Face Buffing Towel Yellow/MintMikrovláknová utěrka Purestar Two Face Buffing Towel Yellow/MintTipRychlý náhled (18 hodnocení)dvoustranná mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 320 gsm, žlutá/mentolová barva, 2 ks v balení199 KčSklademPurestar Ultimate Violet Buffing TowelMikrovláknová utěrka Purestar Ultimate Violet Buffing TowelTipRychlý náhled (68 hodnocení)dvoustranná mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 450 gsm, fialová barva149 KčSklademPurestar Grass Buffing TowelMikrovláknová utěrka Purestar Grass Buffing TowelTipRychlý náhled (31 hodnocení)mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 800 gsm, zelená barva219 KčSklademPurestar Premium Buffing Towel GrayMikrovláknová utěrka Purestar Premium Buffing Towel GrayTipRychlý náhled (104 hodnocení)prémiová mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 1200 gsm, šedá barva269 KčSklademPurestar Premium Buffing Towel BlueMikrovláknová utěrka Purestar Premium Buffing Towel BlueTipRychlý náhled (60 hodnocení)prémiová mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 1200 gsm, modrá barva269 KčSklademPurestar Plush Buffing TowelMikrovláknová utěrka Purestar Plush Buffing TowelTipRychlý náhled (194 hodnocení)špičková mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 580 gsm, šedá barva179 KčSklademPurestar Superior Buffing Towel GrayMikrovláknová utěrka Purestar Superior Buffing Towel Gray-48 %TipAkceRychlý náhled (18 hodnocení)špičková mikrovláknová utěrka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, šedá barva129 Kč249 KčSkladem

Podobné články

Jak rychle rozmrazit čelní okno auta?
Zima je opět tady a s ní i zamrzlá skla našich aut. Jak námrazu rychle a bezpečně odstranit bez zdlouhavého škrabání si ukážeme v našem článku.
Celý článek
Deset tipů jak připravit auto na zimu
Zima se opět blíží a letos bude pravděpodobně hodně mrazivá! I proto doporučujeme s předstihem připravit exteriér i interiér vašeho plechového miláčka na dlouhé zimní měsíce.
Celý článek
Návod jak aplikovat tekuté stěrače na okno
Tekuté stěrače silně odpuzují vodu i nečistoty, pomáhají udržovat okna čistá a umožní v dešti jízdu bez zapnutých stěračů. V článku se dozvíte jak přípravek správně aplikovat.
Celý článek
Voskujeme s produkty od Infinity Wax
S podzimem nastává ideální doba pro ochranu laku a my si v našem článku ukážeme postup aplikace špičkového vosku Infinity Wax Primo i kompletní přípravu před voskováním.
Celý článek
Jak na správné a šetrné mytí vozidla
Správný postup při mytí auta je důležitý pro čistý a lesklý lak bez škrábanců a v našem článku si ukážeme jak auto šetrně umýt, usušit a vyladit k dokonalosti.
Celý článek
Jakou zvolit nejvhodnější ochranu laku na zimu?
Zima se blíží a před vámi je možná rozhodnutí jakou ochranu laku na zimu zakoupit. V našem článku si rozebereme, proč lak v zimě chránit i jaké produkty jsou nejvhodnější.
Celý článek
Jak rychle a bezpečně odstranit ptačí trus z laku
Ptačí trus je velmi nebezpečný pro lak auta, který je schopen nenávratně poškodit. Proto je nezbytně nutné trus rychle odstranit a my si v článku ukážeme jak na to.
Celý článek
Vosk, sealant nebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje více možností jak chránit lak auta a každá má svá specifika, výhody i nevýhody. V našem článku se dozvíte jak nejlépe chránit lak vašeho auta.
Celý článek
Jak navoskovat auto
Napsali jsme kompletní návod jak navoskovat lak automobilu, včetně mytí, dekontaminace laku a přípravy před voskováním.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na kola
Chcete maximálně chránit hliníková kola vašeho auta? Keramická ochrana odpuzuje nečistoty, vodu a chrání i proti drobným škrábancům. Více se dočtete v našem článku.
Celý článek
Aplikace keramické ochrany na plasty automobilu
Dlouhodobá ochrana až na dva roky, obnovení původní barvy plastů, ochrana proti vyblednutí, před UV zářením a nečistotami a především snadná údržba. To jsou hlavní výhody keramické ochrany na plasty.
Celý článek

Komentáře k článku

1|Josef Válek , 09.09.2023, 17:33
Dobrý den, prosím vás jakou uterku a šampon mi doporučíte na mytí auta? Mám na něm folie a keramiku. Děkuji Válek
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 13.09.2023 15:29
Dobrý den Vážený zákazníku. Na mytí vozidla vám doporučím sadu kosmetiky Tershine a Purestar.