Můj účet

Jak na čištění a impregnaci Alcantary

S rostoucí oblibou a rozšířením Alcantary v automobilech se čím dál častěji setkáváme s dotazy jak čistit, připadně impregnovat sedačky právě z Alcantary. Často vás také zajímá, zda je na čištění vhodné použít přípravky na čištění kůže. Zmíněné dotazy nás motivovaly k napsání článku na dané téma, ve kterém si objasníme vše okolo Alcantary a podělíme se s našimi zkušenostmi s čištěním a údržbou tohoto materiálu. 

Co je vlastně Alcantara?

Pod pojmem Alcantara si možná kvůli jejímu vzhledu spousta z nás představí kůži nebo semiš. Alcantara však nemá s kůží vůbec nic společného, jedná se totiž o textilii. Pokud byste pátrali po přesném složení, dozvíte se, že základním polotovarem pro výrobu Alcantary je rouno z velmi jemných textilních vláken, která jsou zpevněna technologií vpichování. Tedy vzájemným provazováním svazků vláken pomocí speciálních jehel s ostny. Poté následuje laminování rouna, jehož výsledkem je materiál složený ze 70% z polyesterových vláken a zbylých 30% tvoří polyuretan. Poslední fází výroby je broušení a barvení této textilie a na světě je Alcantara. Tedy materiál, který svým složením opravdu nic nesdílí s kůží a i proto je nezbytné o něj pečovat odlišným způsobem. Své jméno Alcantara pro zajímavost zdědila po názvu italské firmy, která se její výrobou celosvětově proslavila. 

Důležité vlastnosti, výhody i nevýhody Alcantary

Použití Alcantary se rychle rozšířilo a to zejména v automobilovém průmyslu. Jedná se o krásný a luxusně vypadající materiál a to samozřejmě nejen na sedačkách. Když se nám na dílně objeví, byť jen Oktávka v Laurinu, se stropnicí z Alcantary, má to své nezpochybnitelné kouzlo. U dražších automobilek je pak Alcantara vyšším standardem i pro potažení palubovky a dalších dílů interiéru. A jaké další výhody nabízí? Alcantara kromě vzhledu podobnému semišové kůži vyniká i vysokou prodyšností, ohebností, prakticky se vůbec nemačká a pokud jste již sedačky z Alcantary měli, možná jste si všimli, že se poměrně málo špiní. Oproti kůži se také v zimě ráno nemusíte bát, že po sednutí k sedačce přimrznete a v létě se k ní pro změnu nepřilepíte. Ve finále jsou sedačky z Alcantary i levnější, než ty celokožené. Mezi výhody patří i snadná údržba a nízká míra opotřebení. Aby však poslední zmíněné platilo, je potřeba o Alcantaru správně pečovat. Mezi hlavní nevýhody totiž patří velká náchylnost ke žmolkování. To vzniká především opotřebením a nebo právě nesprávným čištěním. Jak se toho vyvarovat a udržet povrch z Alcantary dlouho jako nový se dozvíte vzápětí.

Jak tedy Alcantaru šetrně čistit?

Při čištění Alcantary je obecně nezbytné používat šetrný čistič určený na textil a velkou pozornost byste měli věnovat i pomůckám pro její čištění. Agresivní nebo málo kvalitní čistič v kombinaci s hrubším kartáčem může jemná vlákna Alcantary narušit, což vede k jejich tvrdnutí a později k rychlejší náchylnosti ke žmolkování. Na čištění nedoporučujeme používat ani čističe určené na kožené povrchy, které jsou pro Alcantaru obvykle příliš agresivní. Zcela nevhodné je pak čištění tepovačem a párou. Nám se na čištění Alcantary velmi osvědčil Carbon Collective Reset, chybu však nicméně neuděláte s žádným šetrným čističem určeným na textil i od dalších renomovaných výrobců, jako je například Dodo Juice, Auto Finesse, apod. Reset od anglického Carbonu nicméně funguje na výbornou. Ještě se nám nestalo, že by svou práci na Alcantaře neodvedl na sto procent a to i v případě silného znečištění. Po čištění nezanechává žádné šmouhy ani zbytky a k tomu disponuje v dnešní době žádaným antibakteriálním složením. Použít jej můžete nejen na Alcantaru, ale i na textil, plasty a další povrchy v interiéru, takže nákupem určitě neprohloupíte. A jak tedy Alcantaru čistit? Dle míry znečištění si kromě čističe připravte jemnou bezokrajovou mikrovláknovou utěrku, případně štětec s velmi jemnými štětinami a v těch horších případech kartáč. Samozřejmě ideálně co nejjemnější. Přesný postup čištění jsme sepsali do několika bodů:

  • Pro začátek sedačky důkladně vysajte, abyste při čištění nečistotami Alcantaru nepoškodili.
  • Zároveň doporučujeme použít násadu se štětinami, tvrdý plast běžné násady dokáže při neopatrnosti napáchat také škody.
  • Doporučujeme nestříkat čistič přímo na povrch, ale spíše na zvolenou pomůcku.
  • Nejprve tedy nastříkejte čistič Carbon Collective Reset na jemnou mikrovláknovou utěrku a znečistěný povrch opatrně otřete.
  • Poté suchou stranou utěrky, případně druhou utěrkou, alcantaru vysušte.  
  • V případě potřeby můžete postup opakovat nebo použijte velmi jemný štěteček, například taktéž od Carbonu.
  • Nastříkejte čistič na štěteček, krouživými pohyby povrch vyčistěte a následně vysušte utěrkou.
  • Jestli ani to nepomohlo, jako poslední možnost volíme kartáček a stejný postup. Skvělý je například Hairy Palm od Dodo Juice s přírodními štětinami.
  • Jelikož Alcanatara velmi málo saje a vlhkost se drží spíše na povrchu, doporučujeme nakonec použít vysavač a odsát vlhkost.

Impregnace Alcantary pomůže s udržením čistoty

Alcantara je textilie, takže je možné ji samozřejmě impregnovat. Impregnací dosáhnete odpudivosti povrchu vůči veškerým kapalinám a nečistotám, dalším benefitem je i zabránění přenosu barvy z oblečení. Pokud tedy vozíte děti a zvířecí mazlíčky, nebo často rádi v autě pojídáte a popíjíte, impregnací si zajistíte snadnější následnou údržbu i o něco delší životnost. Jelikož však Alcantara není tak nasákavá jako klasický textil a ani se nešpiní tak rychle jako kůže, efekt impregnace je o něco nižší, než u zmíněných povrchů. Přípravků na impregnaci textilu je na trhu mnoho, některé fungují skvěle, jiné zase se slabším výsledkem. My zmíníme opět přípravek od Carbonu, konkrétně Carbon Collective Repel. Ten sice patří k těm dražším produktům na ochranu textilu, za dané peníze ovšem získáte jednu z nejkvalitnějších impregnací, která vytvoří na Alcantaře, i díky složení s oxidem křemičitým, doslova bariéru před kapalinami a nečistotami. A můžete počítat i s účinností snadno přesahující jeden rok, což je jedna z hlavních předností oproti levnějším alternativám. Postup aplikace je jednoduchý - stačí rovnoměrně nastříkat na povrch a nechat jednu až dvě hodiny zaschnout. Zakoupit u nás můžete i cenově zvýhodněnou sadu na čištění Alcantary, která obsahuje všechny výše uvedené produkty, tedy čistič, impregnaci, i mikrovláknovou utěrku a jemný štětec. Více toho již pro údržbu Alcantary potřebovat nebudete.

A co dělat, když je už na správnou údržbu pozdě?

Hned na úvod špatná zpráva, vyžmolkovanou Alcantaru už bohužel zachránit nelze. Tato nevzhledná vlastnost Alcantary se dříve nebo později objeví buď z důvodu nevhodného čištění, nebo opotřebením z důsledku tření a mechanického namáhání. Jakmile se jemná vlákna Alcantary čištěním nebo pravidelným používáním poškodí, pak už existují pouze dvě možnosti nápravy. Prvním a poměrně snadným řešením je elektrický odstraňovač žmolků. Po zadání v Googlu jich na vás vyskočí hned několik od mnoha výrobců. Jedná se o bezpečný způsob jak žmolky nejen z Alcantary, ale i samozřejmě z ostatních textilních povrchů pohodlně odstranit. Druhou a méně bezpečnou možností je žiletka, kterou žmolky odříznete. Tohle však doporučujeme pouze jedincům s ultra pevnými nervy. Nejlepším řešením tedy zůstává náležitá péče o Alcantaru, kterou zvládne s výše uvedenými produkdy opravdu každý.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Deset tipů jak připravit auto na zimu
Zima se opět blíží a letos bude pravděpodobně hodně mrazivá! I proto doporučujeme s předstihem připravit exteriér i interiér vašeho plechového miláčka na dlouhé zimní měsíce.
Celý článek
Jak na dekontaminaci laku snadno ve 3 krocích
Dekontaminace laku patří k důležitým bodům přípravy laku před aplikací vosku, sealantu nebo keramické ochrany. Jak ji s úspěchem zvládnout se dozvíte v našem článku.
Celý článek
Jak dezinfikovat klimatizaci?
Jaro je tu a s ním přichází ideální čas na dezinfekci klimatizace. Ta odstraní nepříjemný zápach i bakterie usazené ve ventilaci. Návod jak na to, najdete v našem článku.
Celý článek
Typy mikrovláknových utěrek a jejich použití
Mikrovláknové utěrky jsou nezbytnou pomůckou při péči o auta a jejich kvalita i správné použití může ovlivnit výsledek práce. Více o utěrkách a jejich použití v našem článku.
Celý článek
Jak na správné a šetrné mytí vozidla
Správný postup při mytí auta je důležitý pro čistý a lesklý lak bez škrábanců a v našem článku si ukážeme jak auto šetrně umýt, usušit a vyladit k dokonalosti.
Celý článek

Komentáře k článku