Můj účet

Můžu zapojit subwoofer pouze na samotné autorádio?

Dnešní moderní autorádia disponují interním zesilovačem o výkonu 4 x 50 W Max. (18 - 25 W RMS dle výrobce) a tento integrovaný zesilovač není můstkovatelný. Výjimku tvoří autorádia Pioneer, která disponují funkcí "Direct Sub Drive." Tato funkce umožňuje zapojení 2 Ohmového subwooferu na výstup pro zadní reproduktory, kdy na můstek získáte 70 W RMS, což postačuje na vybuzení slabšího subwooferu o výkonu do 100 W RMS. Ani originální autorádia nemají možnost přímého připojení subwooferu, bez zesilovače.
 
Dnes se hodně zákazníků domnívá, že výstup na subwoofer je to samé jako výstup na externí zesilovač. Výstup na externí zesilovač je pouze signálové propojení přes RCA signálové kabely, kde není klasické napájení a není tedy možné na tyto RCA konektory subwoofer napřímo zapojit, není to napájecí cesta.
 
Pokud chcete subwoofer na autorádio zapojit tak jak by se to mělo, je potřeba koupit externí zesilovač, který vám subwoofer vybudí. Nepřehlédněte možnost zakoupení velmi výhodných akčních setů subwoofer v boxu + zesilovač. Řešením je také pořízení aktivního subwooferu.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Nevíte, jak vybrat ten správný subwoofer? Poradíme Vám.
Sepsali jsme tipy při nákupu subwooferu do auta. Také poradíme s jeho zapojením.
Celý článek
Jak a kam zapojím externí zesilovač či aktivní subwoofer?
Rady a návody s připojením zesilovače nebo aktivního subwooferu.
Celý článek
Má originální autorádio RCA výstupy na zesilovač?
Zodpovězení otázek týkajících se možnosti připojení zesilovače na originální autorádio.
Celý článek
Nevíte, jak vybrat to správné autorádio? Poradíme Vám.
Plánujete nákup autorádia? Poradíme Vám, na co si dát pozor a jak úspěšně zvládnout zapojení autorádia.
Celý článek
Jak správně tahat kabeláž k zesilovači
Rady od techniků jak a kudy správně tahat kabeláž k zesilovači.
Celý článek

Komentáře k článku

2|Robert Neugebauer , 04.08.2023, 09:12
Ahaaa. Už tomu rozumím. Jakože zákazníci vidí výstup na externí zesilovač a chtějí na to napojit přímo SW bez zesilovače...už tomu rozumím. A je to i o tom, že výstup pro SW je jiný, než výstup pro reproduktor, což se také nemůže zaměňovat, protože výstup pro SW \"vysílá\" pouze signál \"pro basy\" a výstup pro repro \"vysílá\" celé zvukové spektrum, chápu-li to správně.
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 04.08.2023 09:48
Dobrý den, přesně tak :-)
1|Robert Neugebauer , 04.08.2023, 07:08
Dobrý den, nějak nerozumím větě \"Dnes se hodně zákazníků domnívá, že výstup na subwoofer je to samé jako výstup na externí zesilovač.\" A pak se níže píše, že jen na výstup potřeba nainstalovat externí zesilovač...tak výstup na subwoofer je přeci výstup na externí zesilovač, nebo to špatně chápu?Děkuji
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 04.08.2023 08:51
Dobrý den Vážený zákazníku. Na nízko úrovňový výstup z rádia je vždy nutné zapojit zesilovač. A je jedno zda pro SW a nebo reproduktory. Výstup na SW lze zapojit jen na SW. V rádiu jej pak můžete nastavovat.