Můj účet

Audible Physics, aneb sound quality lahůdka z Indonésie

Poslední dobou se snažíme méně zaměřovat na tradiční komerční značky ze světa car audio a o to více si všímáme méně známých, nicméně v zahraničí velmi uznávaných výrobců. A to především takových, kteří se zaměřují na segment tzv. sound quality. Audible Physics je jedním z těch výrobců, jejichž cílem je dosažení maximální kvality zvuku, čemuž podmiňují naprosto vše. I proto jsme velmi rádi, že se nám povedlo dostat Audible Physics do Česka až z daleké Indonésie. Než produkty Audible Physics uvidíte a uslyšíte v našich instalacích, pojďme si o nich nejprve něco málo napsat. 

O Audible Physics 

Pokud si název Audible Physics přeložíte do češtiny, dostanete se k samotné podstatě tohoto indonéského výrobce. Pojem zvuková, nebo chcete-li slyšitelná fyzika, reprezentuje snahu o dosažení analitycky přesného a přirozeného podání zvuku a to na základě rozsáhlého výzkumu a vývoje vlastních materiálů. Za vším stojí celosvětově uznávaný konstruktér reproduktorů Rishi Gurbani, jehož vášeň k hudbě je to, co pohání Audible Physics k vývoji a produkci téměř dokonale znějících reproduktorových měničů. Rishi navazuje na svého otce, který se stejnému oboru věnoval celý svůj život, a od roku 2004 se soustředí především na produkci reproduktorů pro výrobce, kteří se zabývají nejen ozvučením vozidel, ale i domácností. Bohužel nemůžeme zveřejnit žádné informace, ale sami jsme byli velmi překvapeni s jakými předními značkami z audio průmyslu a dokonce i s prémiovými automobilkami Rishi spolupracuje a dodává jim jak samotné membrány, tak kompletní reproduktory. Potvrdila se nám tedy myšlenka, že mnoho výrobců svým reproduktorům dodá pouze určitý design a vše ostatní jim někdo vyrobí. Úspěch Audible Physics spočívá zejména v obrovských zkušenostech a ve využití fyzikálních aspektů k podpoře vývoje a výroby reproduktorových měničů. Důležitá je i schopnost navrhnout pro každou zakázku specifické měniče, které překonají očekávání zákazníků a zároveň splní rozpočtová a a další projektová omezení. V roce 2007 se v Audible Physics přestali orientovat pouze na dodávání reproduktorů ostatním výrobcům a představili vlastní portfolio reproduktorů v několika modelových řadách. Od té doby Audible Physics vyvíjí špičkové reproduktory také pod vlastní značkou, u kterých se můžete spolehnout na bezprecedentní kvalitu zvuku díky mnohaletým zkušenostem, používání těch nejkvalitnějších a často exotických materiálů ze všech konců světa a především vývoji vlastních materiálů pro výrobu membrán reproduktorů.

Prvotřídní konstrukce a design, výjimečné materiály i vlastní technologie 

Všechny produkty Audible Physics jsou od počáteční myšlenky vyvíjeny tak, aby poskytly co možná nejkvalitnější zvuk, dlouhou životnost a vždy něco navíc oproti konkurenci. Strůjcem úspěchu je samotný zakladatel a kostruktér značky Rishi Gurbani, který své obrovské zkušenosti a touhu po dokonalém zvuku přetavil v prudukty nezaměnitelné kvality. Rishi se nikdy nespokojí s běžnými materiály a technologiemi a stále se snaží svůj obor zdokonalovat. I z toho důvodu při návrhu a konstrukci reproduktorů v Audible Physics používají ty nejkvalitnější materiály z celého světa místo toho, aby použili běžné a ověřené materiály. Zmíníme například materiál MSP (Magnesium Silicate Polymer), jenž byl vyvinut a vyroben v USA. Cívky a další měděnné komponenty jsou vyrobeny z nejkvalitnější mědi dovážené z Japonska a Ruska, které vynikají svou výjimečnou vodivostí a odolností. A důležité textilní materiály jsou pro změnu dovážené z Anglie. Hlavním lákadlem je však vlastní patentovaný materiál Matrix Alloy Dome ze slitiny hořčíku a hliníku, který najdete u vybraných membrán středobasu a výškových reproduktorů. Světovým unikátem je i neobvyklé technologické řešení v podobě ze středu vyosené membrány, jenž výrazně pomáhá zlepšit celkovou frekvenční odezvu reproduktorů, která by nebyla v případě použití klasické membrány myslitelná. Z produktů Audible Physics je zkrátka cítit důraz na kvalitu bez zvukových kompromisů a to na úkor sériové výroby nebo podpůrného marketingu. I díky tomu má Audible Physics velkou fanouškovskou základnu na mezinárodních "sound quality" soutěžích jako je například Emma. Skvělé zvukové vlastnosti a prakticky dokonalá křivka frekvenční odezvy reproduktorů jsou tím nejlepším základem pro úspěch na těchto náročných soutěžích, které mají v Asii obrovské renomé. V zemích jako domácí Indonésie, Thajsko, Indie, Malajsie, Singapur nebo Korea a Japonsko se těší ozvučení vozidel vysoké popularitě a troufáme si tvrdit, že obecně je i na vyšší úrovni, než v Evropě. Ve finále místních soutěží Emma se produkty Audible Physics objevují velmi často a co je nejdůležitější tak obvykle na stupních vítězů. Poslech ozvučení v takových automobilech je opravdovým zážitkem, který se vyrovná high-endovým domácím systémům. 

Portfolio produktů

V sortimentu Audible Physics najdete reproduktory pro všechny cílové kategorie, od těch základních až po high-endové. Ať už jste tedy audiofil, zvukař, nebo máte jen rádi kvalitní poslech hudby v autě, u Audible Physics najdete reproduktory vhodné pro vaše potřeby. Audible Physics momentálně rozděluje své produkty na dvě základní řady - Car Audio Line a Studio Reference Line. K tomu najdete v nabídce nikoliv další řadu, ale samostatnou značku RG Sound Labs. Všechny tři produktové line se od sebe liší především zvukem, ale také zaměřením a designem. Společným znakem všech produktů Audible Physics je nejen vysoká kvalita, ale zároveň reálné parametry, které se mohou zdát oproti běžným výrobcům až extrémně nízké. V Audible Physics totiž stanovují hodnoty na základě skutečného výkonu v režimu plného rozsahu a citlivostí 1W/1m. V případě využití dodávaných frekvenčních výhybek, případně výhybek v zesilovači a DSP procesoru, se uvedené výkony v oficiálních parametrech násobí třikrát až pětkrát. Jinými slovy všemu vládnoucí marketing je u Audible Physics až na tom posledním místě. A to je určitě správná cesta.

Car Audio Line

V této řadě najdete hned několik produktů v různých cenových kategoriích, které jsou určeny výhradně pro ozvučení automobilů. Jejich společným znakem je membrána středobasu vyrobená z materiálu MSP (Magnesium Silicate Polymer), jenž je známý svou vynikající tuhostí, velmi nízkou hmotností a minimálními vibracemi. Zároveň umožňuje podobně jako stále oblíbený papír přirozenou a nezabarvenou reprodukci zvuku středobasového reproduktoru. Výškové reproduktory jsou pak vyrobeny z vlastního patentovaného materiálu, Matrix Alloy Dome ze slitiny hořčíku a hliníku, která umožní zažít špičkový zvuk Audible Physics. U všech reproduktorů najdete kompaktní frekvenční výhybky pro pohodlnou instalaci. Reproduktory řady Car Audio jsou navržené a naladěné tak, aby poskytovaly přirozený a neutrální zvuk s excelentní čistotou a artikulací, který můžete poslouchat neúnavně celé hodiny.

  • Audible Physics Tandav 6.2 - základní model reproduktorů, který představuje pomyslný vstup do zvukového zážitku Audible Physics. Design i zvuk reproduktorů je připůsoben jednoduché montáži do původního originálního umístění. Tento 2pásmový systém vás na první poslech překvapí svým pokročilým zvukem, který převyšuje danou cenovou kategorii. 
  • Audible Physics Avatar 6.1 - řada Avatar patří k těm nejprodávanějším od Audible Physics, jelikož přináší již typicky vysoce kvalitní zvuk tohoto výrobce s přesnou tonalitou, zřetelně artikulovanými nízkými kmitočty a výjimečnými vokály. A to za stále přijatelnou cenu. Díky vysoké reálné citlivosti a snížené impedanci na 3 Ohmy jsou reproduktory i přes svůj vysoký výkon vhodné také pro slabší zesilovače nebo aftermarket autorádia. 
  • Audible Physics 3DEV - nejvyšší modelová řada od Audible Physics v třípásmovém systému. Pokud očekávate špičkový zvuk bez kompromisů, je 3DEV jasnou volbou. Tento reproduktorový systém zahrnuje 165 mm středobasový měnič, 75 mm středový měnič a 20 mm výškový reproduktor s vysokým rozlišením. Vše odborně a s maximální precizností navrženo tak, aby jednotlivé komponenty spolupracovaly v dokonalé harmonii.
  • Audible Physics 3DEV 2-Way - dvoupásmové komponentní reproduktory, které jsou odvozeny od třípásmového komponentního systému nejvyšší řady 3DEV. Tyto reproduktory využijete tehdy, pokud není možné instalalovat do vašeho automobilu středové reproduktory 3pásmového systému. Velmi nízká rezonanční frekvence výškového reproduktoru a rozšířená odezva středobasových reproduktorů umožní snížit nedostatky klasických 2pásmových reproduktorů. 

Studio Reference Line

Studio Reference Line (SR) je nově navržená řada reproduktorů, která nachází využití nejen ve špičkových automobilových aparaturách, ale i těch domácích, kde nachází uplatnění ve špičkových stereo sestavách, ale i nahrávacích studiích. Jejich zvuk je orientován pro uživatele, kteří si libují v odvážném, dynamickém a neuvěřitelně přesném a detailním zvuku s vysokým výkonem. Ideální pro metal, rock, ale samozřejmě i pro všechny ostatní žánry, kde očekáváte až analiticky přesný zvuk. Jak výškové, tak středové a basové reproduktory jsou vyrobené z patentovaného materiálu Matrix Alloy Dome ze slitiny hořčíku a hliníku, na který v Audible Physics sází u svých nejkvalitnějších audio systémů. V této řadě můžete zakoupit všechny reproduktory samostatně, ale i v komponentních setech.

  • Audible Physics RAM 1 SR - výškové reproduktory o průměru 25 mm s krásným designem a špičkovým zvukem s výjimečnými vysokofrekvenční detaily a extrémně hlubokou zvukovou scénou. Slitinová kalota Matrix zaujme nejen svou měděnnou barvou, alei pozoruhodnou linearitou křivky frekvenční odezvy i téměř dokonalou neutralitou. V balení najdete i netradičně bílé domečky pro povrchovou instalaci.
  • Audible Physics RAM 2 SR - širokopásmové reproduktory navržené pro reprodukci zvuku s pozoruhodnou čistotou a přesností v širokém rozsahu frekvencí od 200 Hz do 20 000 Hz. Byly to právě širokopásmové reproduktory, které proslavily Audible Physics v audiofilním světě svým zvukem. Díky svému elegantnímu a stylovému designu je tento reproduktor dokonalým doplňkem jakéhokoli domácího nebo automobilového audio systému. 
  • Audible Physics RAM 3 SR - středové reproduktory o průměru 75 mm s excelentním zvukem. Ať už posloucháte vokály, akustické nástroje nebo jakýkoli jiný středně náročný zvukový obsah, s Audible Physics RAM 3 SR nemůžete očekávat nic jiného, než než působivě čisté a přesné podání středních kmitočtů. Ideální doplněk všech dvoupásmových systémů.
  • Audible Physics RAM 6 BD - řada RAM SR samozřejmě obsahuje i středobasové reproduktory. RAM 6 BD s Matrix membránou umožňují reprodukci hlubokých a působivých basů při zachování čistých a přesných středních frekvencí. Za zmínku stojí také příkladně plochá frekvenční odezva středobasu, která patří mezi společné poznávací znaky všech reproduktorů Audible Physics. 
  • Audible Physics RAM 6.1 SR - dvoupásmový komponentní systém navržen pro aktivní zapojení, který obsahuje výškové reproduktory RAM 1 SR a středobasy RAM 6 BD. Lze samozřejmě doplnit o středové reproduktory RAM 3 SR, čímž získáte dokonale sladěný systém v plném frekvenčním rozsahu. Vynikající zvuk, dokonalé řemeslné zpracování a výjimečný design.

RG Sound Labs

RG Sound Labs nepředstavuje modelovou řadou, nýbrž samostatnou značku spadající do portfolia Audible Physics. Reproduktory RG Sound Labs s iniciály zakladatele Audible Physics a konstruktéra špičkových reproduktorů Rishi Gurbaniho jsou vytvořeny pro striktní audiofily, pro které je nekompromisní zvuk životním posláním. Tomu odpovídají nejen použité materiály nejvyšší kvality, zakázková ruční výroba s dokonalým řemeslným zpracováním, ale i vlastní patentované technologie. A co dělá reproduktory RG Sound Labs odlišnými? Na první pohled je to design, který kombinuje černou a měděnnou barvu tím nejkrásnějším způsobem. RG Sound Labs však není pouze o designu, ale především o zvuku. Membrána středobasu v měděnné barvě je vyrobena z patentovaného materiálu Matrix Alloy Dome ze slitiny hořčíku a hliníku. Jistě si všimnete neobvyklého řešení v podobě ze středu vyosené membrány, jenž výrazně pomáhá zlepšit celkovou frekvenční odezvu těchto reproduktorů, která by nebyla v případě použití klasické membrány myslitelná. Jedná se o hlavní konkurenční výhodu reproduktorů RG Sound Labs a pravděpodobně také o světový unikát. Kapitolou samou o sobě jsou výškové reproduktory s vytříbeným zvukem a extra nízkou rezonanční frekvencí, které dokáží zahrát téměř cokoliv. Tyto a další výjimečné vlastnosti umožní nejen analytický přesný a přirozený zvuk s neuvěřitelnými detaily, ale i širší a téměř dokonalou lineární frekvenční odezvu reproduktorů. Zkrátka ať už je vaším cílem účast na sound quality soutěžích nebo jen touha po dokonalém zvuku, s reproduktory RG Sound Labs dosáhnete vytyčených cílů. V současné době se nám povedlo naskladnit dva hlavní komponentní systémy RG Sound Labs, nové generace dalších reproduktorů jsou momentálně ve vývoji. 

  • RG Sound Labs 6.1 HD - dvoupásmový komponentní systém pro všechny vyznavače sound quality. Výjimečně v rámci portfolia Audible Physics byly zvoleny hedvábné výškové reproduktory s cílem maximalizovat výhody tohoto materiálu a přinést tradiční zvuk Audible Physics také všem, kteří preferují právě hedvábné výškové reproduktory. Ty se mohou kromě úchvatného zvuku a robustního designu pochlubit i nízkou rezonanční frekvencí s rozšířenou odezvou. Svou kvalitou překvapí i středobas se slitinovou Matrix membránou v měděnné barvě a specialitkou v podobě ze středu vyosené membrány. Vynikající volba pro špičkové ozvučení automobilu.
  • RG Sound Labs 6.1 Pro - nejvyšší model RG Sound Labs a zároveň celého portfolia Audible Physics. Na první pohled vás dostane luxusní design těchto překrásných reproduktorů. Membráně středobasu vévodí oku lahodící kombinace černé a měděnné barvy a totéž platí o rozměrných výškových reproduktorech v nádhernem ocelovém domečku. Za zmínku stojí i litý koš s vysoce výkonným keramickým magnetem v taktéž černo měděnné kombinaci. Membrána je vyrobena z patentovaného materiálu Matrix Alloy Dome ze slitiny hořčíku a hliníku a taktéž zde najdete vyosenou membránu pro zlepšení celkové frekvenční odezvy těchto reproduktorů, která by nebyla v případě použití klasické membrány myslitelná. Tento design pak dokonale ladí po zvukové stránce s exkluzivními výškovými reproduktory taktéž s Matrix Alloy Dome membránou. Ta dosahuje rezonanční frekvence z říše snů, která činí neskutečných 530 Hz. To je hodnota, za kterou se nemusí stydět ani některé středové reproduktory. A to je právě, kromě nenapodobitelně kvalitního zvuku, obrovskou konkurenční výhodou tohoto systému, který je schopen konkurovat i špičkovým třípásmovým systémům s plnohodnotným středovým reproduktorem. Své využití tedy najde všude tam, kde není možné instalovat třípásmové reproduktory, nebo to z nějakého důvodu není žádoucí.
Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Související produkty

Audible Physics 3DEV Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics 3DEVTipRychlý náhled3pásmové komponentní reproduktory, Ø 165 mm, 160 W RMS, 4 Ω, 89 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 73,6 mm29.990 KčSklademAudible Physics 3DEV 2-Way Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics 3DEV 2-WayTipRychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 160 W RMS, 4 Ω, 89 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 73,6 mm19.990 KčSklademAudible Physics Avatar 6.1 Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics Avatar 6.1TipRychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 120 W RMS, 3 Ω, 91 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 66 mm8.990 KčSklademAudible Physics RAM 1 SR Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics RAM 1 SRTipRychlý náhledvýškové reproduktory, Ø kaloty 25 mm, 25 W RMS, 4 Ω, 94 dB (2,83V/1m)4.990 KčSklademAudible Physics RAM 2 SR Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics RAM 2 SRTipRychlý náhledširokopásmové / středové reproduktory, Ø 50 mm, 30 W RMS, 4 Ω, 88 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 44,7 mm7.990 KčSklademAudible Physics RAM 3 SR Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics RAM 3 SRTipRychlý náhledstředové reproduktory, Ø 75 mm, 45 W RMS, 4 Ω, 88,5 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 34 mm8.990 KčSklademAudible Physics RAM 6 BD Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics RAM 6 BDTipRychlý náhledstředobasové reproduktory, Ø 165 mm, 90 W RMS, 4 Ω, 88 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 66 mm6.990 KčSklademAudible Physics RAM 6.1 Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics RAM 6.1TipRychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 150 W RMS, 4 Ω, 88,5 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 78,3 mm14.990 KčSklademAudible Physics RAM 6.1 SR Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics RAM 6.1 SRTipRychlý náhled (1 hodnocení)komponentní reproduktory, Ø 165 mm, 90 W RMS, 4 Ω, 88 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 66 mm11.990 KčSklademAudible Physics RAM 6.3.1 SR Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics RAM 6.3.1 SRTipRychlý náhled3pásmové komponentní reproduktory, Ø 165 mm, 120 W RMS, 4 Ω, 88 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 66 mm20.990 KčSklademAudible Physics Tandav 6.20 Doprava zdarmaReproduktory Audible Physics Tandav 6.20TipRychlý náhled (3 hodnocení)komponentní reproduktory, Ø 165 mm, 90 W RMS, 4 Ω, 89 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 66 mm3.490 KčSklademRG Sound Labs RG 6.1 HD Doprava zdarmaReproduktory RG Sound Labs RG 6.1 HD (By Audible Physics)TipRychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 90 W RMS, 4 Ω, 90 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 69 mm16.990 KčSklademRG Sound Labs RG 6.1 Pro Doprava zdarmaReproduktory RG Sound Labs RG 6.1 Pro (By Audible Physics)TipRychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 150 W RMS, 4 Ω, 89,5 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 72 mm39.990 KčSkladem

Podobné články

Nové OEM reproduktory Morel do BMW
Izraelský výrobce Morel nedávno uvedl na trh špičkové OEM reproduktory do automobilů BMW, které přináší nekompromisní zvuk i pro ty nejnáročnější uživatele.
Celý článek
Brax - high-end "Made in Germany"
Společně se značkou Helix jsme na eshop doplnili i high-end produkty Brax z dílny německého výrobce Audiotec Fischer. Více informací v naší aktualitě.
Celý článek
Jak poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení v autě?
Trendem poslední doby je poslech hudby ve vysokém rozlišení, které přináší studiovou kvalitu zvuku. Vše důležité o Hi-Res souborech a jejich poslechu v automobilu se dozvíte v článku.
Celý článek
Německý Helix nově na Ahifi
Na eshopu i v našich instalacích nyní nově najdete produkty německého výrobce Helix, který se specializuje zejména na DSP procesory a další autohifi produkty. Více v naší aktualitě.
Celý článek
Nové zesilovače Audison Forza pod lupou
Italský Audison koncem minulého roku představil dlouho očekáváné zesilovače Forza a přepracovaný program DSP procesoru bit Drive. Vše důležité se dočtete v naší recenzi!
Celý článek
Jak vybrat high/low převodník signálu?
Pokud uvažujete o instalaci zesilovače na tovární systém, budete potřebovat high/low převodník. Jak převodníky fungují a další informace se dozvíte v článku.
Celý článek
Horké novinky z Itálie od Hertz a Audison
Spousta zajímavých a oceňovaných novinek od populárních výrobců Hertz a Audison i snížení cen napříč sortimentem. To jsou hlavní lákavá témata naší aktuality.
Celý článek

Komentáře k článku