Můj účet

Dlouho očekávané zesilovače Audison Forza pod lupou

Koncem loňského roku italská Elettromedia, pod kterou spadají populární výrobci Audison, Hertz a Connection, oznámila příchod dlouho očekávaných zesilovačů Audison modelové řady Forza. Toto označení jste již mohli zaregistrovat v minulosti u výkonnější verze zesilovačů řady Prima, nyní se však Forza (v češtině "Síla") představuje jako samostatná řada zesilovačů, která přináší několik modelů, spoustu nových funkcí i zcela nový software DSP procesoru. Vše podstatné si shrneme na následujícíh řádcích a předem říkáme - dlouhé čekání stálo za to!

Představení produktů řady Audison Forza

Modelová řada Audison Forza zahrnuje momentálně osm zesilovačů, z toho pět s integrovaným DSP procesorem nové generace. A další jsou již ve vývoji. Nové modely jsou uváděny postupně, což je dáno pravděpodobně přesunutím výroby z jihovýchodní Asie do své domoviny v Itálii, konkrétně do městečka Castelfidardo nedaleko sídla Elettromedie. Všechny produkty se tak nově pyšní označením "Made in Italy" a to od samotné myšlenky, přes projektování až po výrobu a kompletaci. Tento krok zajisté přinese ještě vyšší kvalitu zesilovačů Audison. Momentálně tedy nabídka čítá osm zesilovačů od jednokanálového monobloku až po dvanáctkanálový zesilovač, který již získal ocenění prestižní organizace EISA jako "Best Product" v kategorii prémiových zesilovačů. A důvodů k tomu měli specialisté ze společnosti EISA hned několik. Všechny nové zesilovače Forza se mohou pochlubit vyšším výkonem, dynamičtějším a detailnějším zvukem, propracovaným programem DSP procesoru a spoustou zajímavých funkcí pro snadnou integraci na složité moderní tovární systémy - konkrétně možnost deekvalizace, korekci časových zpoždění na vstupu i korekci fáze. Především poslední jmenované vychytávky představují obrovskou výhodu oproti konkurenčním řešením. Nyní se však pojďmě zaměřit na design a konstrukci nových zesilovačů, na které se můžete podívat níže:

  • Audison AF M12.14 bit - 12kanálový zesilovač s DSP procesorem, 12 x 60 / 6 x 180 W RMS (4 Ω), 12 x 90 W RMS (2 Ω)
  • Audison AF M8.14 bit - 8kanálový zesilovač s DSP procesorem, 8 x 90 / 4 x 280 W RMS (4 Ω), 8 x 140 W RMS na 2 Ω
  • Audison AF M5.11 bit - 5kanálový zesilovač s DSP procesorem, 4 x 100 + 1 x 400 W RMS (4 Ω), 4 x 150 + 1 x 600 W RMS (2 Ω)
  • Audison AF C8.14 bit - 8kanálový zesilovač s DSP procesorem, 8 x 65 / 4 x 200 W RMS (4 Ω), 8 x 100 W RMS na 2 Ω
  • Audison AF C4.10 bit - 4kanálový zesilovač s DSP procesorem, 4 x 90 / 2 x 300 W RMS (4 Ω), 4 x 150 W RMS na 2 Ω
  • Audison AF M6D - 6kanálový zesilovač pro externí DSP procesor, 6 x 135 / 3 x 440 W RMS na 4 Ω / 6 x 220 W RMS na 2 Ω
  • Audison AF M4D - 4kanálový zesilovač pro externí DSP procesor, 4 x 160 / 2 x 520 W RMS na 4 Ω / 4 x 260 W RMS na 2 Ω
  • Audison AF M1D - 1kanálový zesilovač pro externíá DSP procesor, 1 x 600 / 1000 / 1200 W RMS na 4 / 2 / 1 Ω

První seznámení a obsah balení

Pro bližší představení zesilovačů řady Forza jsme vybrali pětkanálový zesilovač Audison AF M5.11 Bit, kterému se budeme detailněji věnovat v další části tohoto článku. Nezvolili jsme ho náhodou. Zesilovač jsme již několikrát na naší dílně instalovali a seznámili jsme se s jeho veškerými funkcemi a samozřejmě i zvukem. O tom však později, nyní se věnujme designu. Zesilovače Forza se pyšní velmi kompaktními rozměry díky nejnovejší technologii třídy ADT, v případě pětkanálové varianty se jedná o 240 x 47 x 156 mm. Doplníme, že zesilovač se chlubí výkonem 4 x 100 + 1 x 400 W RMS při 4 Ohmech, což je na dané rozměry vskutku zajímavý počin. Podobně skromné rozměry si udržují i ostatní zesilovače Forza. Šasi je vyrobené z litého hliníku a všechny připojovací konektory jsou umístěny podél přední hrany zesilovače, na kterém nenajdete žádné další ovládací prvky. Na boční straně můžete vidět dvě 30A pojistky a na té druhé odnímatelný panel pro volitelné moduly, kterými je možné rozšířit některé funkce zesilovače. Design je moderní, jednoduchý a na čelní straně je umístěno pouze logo Audison, označení modelu, logo řady Forza a certifikaci Hi-Res Audio. V balení najdete zvolený zesilovač, celkem šest kabelů s konektory Molex, USB kabel, pojistky, šrouby, imbus klíč, identifikační kartu s rozšířenou zárukou a samozřejmě návod. Zajímavostí je, že jsou použité uzamykací konektory Molex, aby bylo vždy zajištěno spolehlivé připojení. Kabely mají navíc před konektory objímky, které zabraňují kroucení a zajišťují přesnější vedení kabelů do konektoru. Vychytávka z kategorie maličkostí, která však potěší.

Uspořádání konektorů

Hlavní panel zesilovače je poměrně rušné místo a najdeme na něm vše důležité. Levé straně vévodí svorkovnice pro napájení zesilovače, která pojme napájecí a kostříci kabel do průřezu 4 AWG, tedy 21,2 mm². Hned vedle najdeme malý konektor Molex se 2 vodiči pro vzdálené zapnutí a vypnutí signálu, plus 2 vodiče pro funkce programovatelné v softwaru bitDrive. Následují reproduktorové výstupy s párem 18 AWG (0,82 mm²) vodičů pro každý ze čtyř hlavních výstupů a 14 AWG (2,08 mm²) vodičovými výstupy pro připojení subwooferu. V druhé části hlavního panelu můžete vidět dvě řady konektorů. Ta první čítá přepínač pro funkci automatického zapnutí a vypnutí (ART), micro-USB port pro připojení laptopu a nastavení programu bit Drive, konektor ADC navržený pro Bluetooth modul Audison B-CON, konektor pro volitelný integrační modul iDatalink Maestro AR, konektor DSP pro připojení k jednomu nebo více zesilovačům Forza bez integrovaného DSP procesoru, optický S/PDIF vstup, který zvládne 24bitové 192kHz stereo audio signály a konečně vstup pro dálkové ovládání, například Audison DRC AC. Ve spodní řadě pak najdete osm vysokoúrovňových reproduktorových vstupů, které pracují se vstupním signálem až 22 V RMS a zahrnují  obvody Audison Universal Speaker Simulator, jenž poskytují vhodnou zátěž pro zdrojový zesilovač. Následuje 8 analogových RCA vstupů, z nichž každý může přijímat až 6 voltů RMS signálu. Vstupy je možné i rozšířit pomocí volitelných karet jako je Audison F4IN, která přidá další 4 vysokoúrovňové vstupy nebo Audison F2O pro rozšíření o koaxiální nebo druhý optický vstup.

A co se nachází uvnitř zesilovače?

Když odstraněníme spodní část zesilovače, zobrazí se zadní strana hlavní obvodové desky. Jelikož zesilovač disponuje obrovským množstvím funkcí, není divu, že je deska dvoustranná a v jednom z rohů ji doplňuje sekundární deska pro digitální zpracování signálu. Po odstranění obvodové desky z hliníkového chladiče je krásně vidět, jaké úsilí Audison věnoval chlazení zesilovače. Několik hliníkových výstupků vyčnívá z odlitku, aby odvádělo teplo pryč od napájecího zdroje a výstupních spínacích zařízení. Deska je k těmto povrchům bezpečně upnuta a je použita i tepelně vodivá páska, která pomáhá udržovat komponenty v chladu. Spodní panel zesilovače obsahuje pružinové tlakové podložky pro zlepšení přenosu tepla a zabránění nepatřičných zvuků.

Obvodová deska je skvěle organizovaná a plná vysoce kvalitních součástek. Obecně se jedná o velmi složitý zesilovač, jehož zpracování vzbuzuje respekt k inženýrům Audisonu. Co se týče použitých komponentů, tak Forza využívá na vstupní straně osm 1000mikrofaradových, 35voltových uzávěrů a velkou indukční cívku s keramickým jádrem, aby se spínací šum nevracel zpět podél napájecích kabelů. Výstup zdroje má osm 1000mikrofaradových 50voltových uzávěrů pro skladování energie. Výstupní spínací zařízení jsou všechny MOSFET. Kanály 1-4 používají čtyřkanálový ovladač IRS2093M třídy D a kanál 5 dvoukanálový ovladač IRS2052M. Výstupy jsou DirectFET IRF6645 a IRF6668. Digitální část působí stejně impozantně díky zvoleným komponentům v podání 16kanálového DAC ADAU1966, tří 4kanálových ADAU1978 ADC a samotného audio procesoru ADAU1467 a mikrokontroléru z rodiny STM32 pro zpracování, směrování a zpracování audio signálu. V analogové části vládnou velmi kvalitní operační zesilovače OPA1679.

Za zmínku stojí i duální napájecí zdroj. Forza disponuje regulovatelným zdrojem vysokého proudu, který napájí obvody audio výstupu. Pro toto napájení je výstupní napětí úměrné napájecímu napětí. Druhý napájecí zdroj napájí desku DSP a její podpůrnou elektroniku. Toto nízkonapěťové napájení je přísně regulováno, takže se zesilovač nevypne a DSP nebo CPU se nezaseknou, pokud napájecí napětí klesne během aktivace systému "Start / Stop". Také zvuková cesta má několik jedinečných konstrukčních prvků. Řídicí integrované obvody třídy D použité v tomto zesilovači jsou podobné těm, které se používají ve špičkových zesilovačích nejvyšší kvality. Audison navíc volí vlastní řešení, místo toho, aby se řídil referenčním návrhem výrobců jednotlivých komponentů. V Audisonu například výrazně zvýšili spínací frekvenci, což přesouvá spínací hluk mimo slyšitelný rozsah a navíc používají na výstupech filtr čtvrtého řádu namísto typického filtru druhého řádu doporučený výrobcem. Je to příjemné zjištění, že se v Audisonu snaží vylepšovat i komponenty svých dodavatelů, aby optimalizovali a zlepšili vlastní produkty.

Nová generace programu DSP procesoru Bit Drive

Moderní automobily jsou čím dál víc složitější a integrace aftermarket audio systémů často bývá velice náročná. Téměř každý vůz je tak skutečnou výzvou a v Audisonu to dobře vědí. I proto se v Itálii právě na integraci na tovární systémy v posledních letech zaměřují s maximální prioritou. Nové zesilovače Forza tak získaly spoustu velmi důležitých funkcí pro zpracování signálu na vstupní straně, které usnadní instalaci nového ozvučení. Po dlouhé době vývoje byl společně se zesilovači Forza představen i nový program DSP procesoru bit Drive, který bude v budoucnu společným programem i pro další zesilovače a především nové i stávající DSP procesory Audison. Dojde tedy ke sjednocení všech produktů využivajících DSP procesor, což rozhodně vítáme. A co tedy bit Drive přináší? Na první pohled zaujme především nové grafické zpracování programu, které působí velmi moderně a především intuitivně. Téměř každá funkce je navíc popsána v nápovědě, což je skvělé zejména pro méně zkušené uživatele. Ti zkušenější ocení především následující nové funkce:

Korekce OEM signálu

Jednou z hlavních novinek je kompletní přepracování OEM analytických a korekčních nástrojů, které uspokojuje touhu po jednoduchosti začínajících instalačních techniků, ale poskytuje profesionální nastavení požadované těmi nejpokročilejšími techniky. Kromě vylepšeného algoritmu deekvalizace shromážděného signálu de-EQ známého již z předchozí Primy, dokážou nové procesory kompenzovat zpoždění (de-Time) a obrácenou polaritu (de-Phase) signálů. Forza tak dokáže vyřešit tovární nastavení zvuku, které následně brání jeho vylepšení.

Vylepšené možnosti ladění

V Audisonu zapracovali prakticky na všech nedostatcích předchozího programu DSP procesoru a nově nabízí hned tři ekvalizéry. První je tedy na vstupu, následuje plně parametrický ekvalizér s celkem 15 pásmy pro každý kanál a dotřetice doplňkový "Fine Tune" ekvalizér, kterým je možné zvuk finálně doladit. Právě parametrický ekvalizér, který koriguje frekvenční charakteristiku zvlášť v každém výstupním kanálu, byl oproti minulé verzi výrazně vylepšený. Nově je možné přiřadit každému kanálu barvu a zobrazit buď všechny nebo jen některé výstupní kanály. Všechny parametry je nyní možné zadávat také ručně, což umožňuje výrazně přesnější a rychlejší práci, i když možnost posuvníku samozřejmě zůstává. V crossoverové části je k dispozici celkem pět typů filtrů, konkrétně Butterworth, Linkwitz, Bessel, Chebyshev a Quasi Linear Filter. Nechybí však ani fázový filtr a především all-pass filtr.

Real Time Analyzer

Nově Audison nabízí integrovaný akustický analyzátor v reálném čase, který lze obsluhovat z téměř jakéhokoli USB mikrofonu připojeného k vašemu notebooku. Tento důležitý nástroj pomáhá instalačním technikům měřit akustickou odezvu audio systému a může být základní součástí testování komplexního továrního zvukového systému. RTA může také analyzovat elektrický signál ze zdrojové jednotky nebo zesilovače. Graf odezvy obsahuje možnost zobrazit cílovou křivku na obrazovce, aby byla manuální kalibrace pro technika co možná nejjednodušší. V současné době jsou v sadě bit Drive zahrnuty tři cílové křivky, ale další se vyvíjejí a pracuje se také na editoru křivek. 

A jak je na tom nová Forza zvukově?

Za poslední týdny jsme nainstalovali již téměř deset zesilovačů Forza v různých variantách a pokaždé s odlišnými reproduktory. Měli jsme tedy dostatek prostoru nejen k ladění, ale i poslechu. Přiznáme se, že jsme očekávali něco podobného jako v případě předchozí generace, k našemu překvapení je však opak pravdou. Tím nechceme říci, že by původní Forza nebyla zvukově povedená, nicméně jednalo se o klasický digitální zesilovač s jemným, klidným zvukem a průměrným výkonem. U nových zesilovačů Forza se ihned projevuje zvýšený výkonový potenciál, který má velký vliv i na makrodynamiku zesilovače. A nejde pouze o vysoký výkon, ale i o kontrolu středobasových reproduktorů a subwooferu, která je přímo excelentní. U taneční hudby s důrazem na basy zvuk působí sebejistě a s rostoucí hlasitostí se nerozvolňuje a zachovává si svou hutnost. Potěšilo nás, že i při velmi potichém poslechu zvuk nepostrádá dynamiku. Taktéž u rockové a metalové hudby se můžete spolehnout na rychlé a energické kopáky bez jakéhokoliv zkreslení. Nadchla nás také kvalita vysokých frekvencí, kdy ani při vysokých hlasitostech nedochází ke zkreslení, nástroje jsou perfektně srozumitelné a plné jemných detailů. Zesilovač zvládá s grácií i instrumentální hudbu, dokonce bychom řekli, že to je jeho silná stránka. Líbí se nám "hřejivý", bohatý přednes bez pocitu "suchosti", což bývá jeden z problémů digitálních zesilovačů. Je vidět, kam se technologie posouvají a Forza se již svým zvukem dokáže přiblížit analogovým zesilovačům vyšší třídy. Za zvukem Forzy samozřejmě stojí i nový DSP procesor a zpracování signálu. Jestliže Elettromedia dlouho ždímala veškerou šťávu z dobrého, ale již zastaralého Cirrus Logic (máme na mysli předchozí Primu), nyní přešla na hromadu čipů od Analog Devices, který poskytuje mnohem více možností zpracování signálu . A to ovlivnilo zvuk tím nejpozitivnějším způsobem - má znatelně více energie a celkově „života“. Bonusem tohoto přístupu je certifikace High Resolution Audio, protože signál je zpracováván se vzorkovací frekvencí 96 kHz. 

Závěrečné zhodnocení

U nové řady Forza je znát v podstatě ve všech směrech obrovská práce a pokrok Elettromedie. Dokážeme si představit, jak dlouho byly nové zesilovače Forza vyvíjeny, protože jim nechybí takřka nic. Pořádná porce výkonu, vynikající zvuk blížící se stále nedostižným analogovým zesilovačům, vysoká účinnost, spousta inteligentních funkcí pro zpracování vstupního signálu, propracovaný program DSP procesoru a to všechno v tak kompaktním a designově povedeném balení. K tomu musíme zopakovat důležitost funkcí uzpůsobených pro stále složitější integraci na tovární audio systémy, které jsou v dnešní době velice důležitým a u některých vozidel dokonce nezbytným pomocníkem pro úspěšnou instalaci. I proto zesilovačům Forza věštíme skvělou budoucnost, protože nás opravdu nadchly a předčily naše očekávání. Smekáme tedy před Audisonem a celým týmem Elettromedie a těšíme se na další produkty z jejich dílny, které jsou naplánované na tento rok. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Nejzajímavější autohifi novinky v roce 2022
Rok 2022 se pomalu blíží ke konci a my jsme se ohlédli za nejzajímavějšími novými produkty ze světa autohifi, které výrobci letos představili. A že jich nebylo málo!
Celý článek
Kvalitní ozvučení s DSP procesorem za dostupnou cenu
Ozvučení s DSP procesorem nemusí být výsadou pouze drahých instalací se špičkovými produkty. V článku si ukážeme, že dosáhnout vysoce kvalitního zvuku lze i za dostupnou cenu.
Celý článek
Jak zlepšit tovární ozvučení auta?
Základní i pokročilé možnosti zlepšení továrního ozvučení včetně hledání cest k dosažení automobilového high-endu se pokusíme shrnout v našem článku.
Celý článek
Jak si správně vybrat zesilovač do auta
Zesilovač umožní vyšší výkon vašich reproduktorů, kvalitnější zvuk nebo instalaci subwooferu. Vše od správného výběru po všechny funkce zesilovačů si rozebereme v našem článku.
Celý článek
Představujeme novinku Hertz DPK 165.3
V našem novém článku se zaměříme na komponentní reproduktory Hertz DPK 165.3, které zaujímají místo mezi řadou Dieci a Cento. Pojďme se na ně podívat podrobněji.
Celý článek
Jak na subwoofer bez omezení prostoru v kufru
Chybí vám v autě výraznější basová složka, ale nechcete přijít o žádný prostor v zavazadlovém prostoru? V našem článku se dozvíte několik možností jak toho dosáhnout.
Celý článek

Komentáře k článku