Můj účet

Představujeme OEM reproduktory Morel do BMW

Izraelského výrobce Morel, který se úzce specializuje na high-end ozvučení domácností a vozidel, již pravděpodobně nemusíme dlouze představovat. Reproduktory Morel jsou známé svou vysokou kvalitou zvuku a jen málo výrobců se jim dokáže přiblížit nebo dokonce konkurovat. Začátkem tohoto roku byl sortiment značky rozšířen o specifické reproduktory do vozidel BMW a jak se dalo očekávat, nejedná se o běžné OEM reproduktory do BMW, které nabízí spousta výrobců. Morel spolu s novými produkty přináší náročným majitelům automobilky BMW nekompromisní zvuk a to samozřejmě v duchu plug & play. Více informací se dozvíte v naší aktualitě.

Dvě modelové řady pro náročné posluchače

Donedávna se náročnější majitelé vozů BMW, kteří nechtěli investovat více než 200 tisíc Korun do audio systému Bowers & Wilkins, museli "smířit" s příplatkovým systémem Harman Kardon nebo se objednat na standardní upgrade jednoho z aftermarket výrobců. Tento stav se rozhodli změnit v Morelu a nově přináší majitelům automobilů BMW zvuk, který doposud nebylo možné v těchto vozidlech zažít, tedy alespoň u žádaných OEM systémů. V nabídce najdete hned dvě varianty ozvučení - Performance a Reference, které se liší zvukem, výkonem a samozřejmě i cenou. Již nižší řada Performance po zvukové stránce výrazně předčí prakticky všechny konkurenční alternativy na trhu a doslova lahůdkou je pak řada Reference. Ta přináší audiofilní zvuk, jenž uspokojí i ty nejnáročnější posluchače. Tím největším lákadlem je však i v rámci tak kvalitních reproduktorů možnost výměny továrního audio systému v duchu plug & play, tedy bez jakéhokoliv zásahu do původní elektroinstalace. Není nutné nic stříhat, pájet, nebo tahat novou kabeláž a díky specifickým komponentům se stejným designem a konektivitou, jako v případě továrních reproduktorů, je instalace snadná a rychlá. 

Reproduktory do BMW Morel Performance

Modelová řada Performance představuje vstup do typického "moreláckého" zvuku. Použité materiály a technologie značky Morel se projevují na kvalitnější zvukové prezentaci, jenž ocení zejména náročnější posluchači. Dvoupásmový komponentní systém IP-BMW42 byl navržen pro milovníky hudby, kteří chtějí vylepšit svůj originální reproduktorový systém BMW o dynamický zvuk s vysokou věrností zvuku. Díky DirectFit designu šasi s dodávanými montážními držáky, snadným zacvaknutím výškových reproduktorů a továrním kabelovým připojením, je snadné reproduktory instalovat do všech modelů značky BMW bez jakýchkoliv úprav. To, co však skutečně odlišuje reproduktory, je ručně vyrobený výškový reproduktor MT100 založený na legendárním zvuku Morel. Výkonný motor s neodymovými magnety a hedvábná kalota mu dávají výjimečné rozlišení a širokou zvukovou scénu, čímž nastavuje nový standard v plug-and-play systémech. V nabídce řady Performance najdete i výkonné subwoofery, které dosahují takové kvality zvuku, že jsou společné i s vyšší řadou Reference. K dispozici jsou také koaxiální reproduktory s integrovanými hedvábnými výškovými reproduktory o průměru 22 mm a centrální reproduktor ve dvou variantách. Reproduktory řady Performance jsou vhodné i pro připojení na tovární zesilovač a již pouhá výměna původních reproduktorů přinese výrazné zlepšení zvuku. Všechny své přednosti však reproduktory předvedou na kvalitnějším aftermarket zesilovači. Na produkty z řady Performance se můžete podívat níže:

  • Morel IP-BMW42 - komponentní reproduktory, Ø 100 mm, 28 mm výškový reproduktor, 50 W RMS, 89 dB, 4 Ω.
  • Morel IP-BMW4C - koaxiální reproduktory, Ø 100 mm, integrovaný 22 mm výškový reproduktor, 40 W RMS, 89 dB, 4 Ω.
  • Morel IP-BMWSUB82 - subwoofer pod sedačky, Ø 200 mm, 180 W RMS, 84 dB, 2 Ω.
  • Morel IP-BMW42-CTR - centrální komponentní reproduktor, 28 mm výškový reproduktor, Ø 100 mm, 50 W RMS, 89 dB, 4 Ω.
  • Morel IP-BMW4C-CTR - centrální koaxiální reproduktor, Ø 100 mm, integrovaný 22 mm výškový reproduktor, 40 W RMS, 89 dB, 4 Ω.

Reproduktory do BMW Morel Reference

Reproduktory řady Reference nabízí již špičkovou kvalitu zvuku i pro ty nejnáročnější posluchače. Okouzlí vás výškové reproduktory s typicky věrným "sweet and warm" zvukem, kterým se Morel proslavil po celém světě, ale i přesné a na svůj skromný průměr nečekaně dynamické středové reproduktory. Vytříbené technologie a ušlechtilé materiály umožnily vznik komponentního systému, který milovníky hudby pohltí úrovní tonální čistoty a množstvím detailů. V nabídce najdete i exkluzivní koaxiální reproduktory do zadních dveří, které si nic nezadají s těmi komponentními. Jejich součástí je totiž stejný výškový reproduktor o průměru 28 mm, jenž byl integrován do šasi středového reproduktoru. V Morelu jsou zkrátka schopni všeho, aby dosáhli nekompromisní kvality zvuku. Spodní pásmo doplňují špičkové basové reproduktory Morel, které jsou společné pro varianty Performance i Reference. A taktéž v případě centrálního reproduktoru existují na výběr dvě varianty v podobě komponentního a koaxiálního systému centrálních reproduktorů. Co je ale nejzajímavější, tak i takto kvalitní reproduktory jsou uzpůsobené pro plug & play instalaci - jak výškové, tak středové a basové reproduktory disponují totožnými rozměry, tvarem i konektory jako v případě továrních reproduktorů a jejich instalace je jak snadná, tak rychlá a bez narušení původní elektroinstalace. Vzhledem k výkonové náročnosti reproduktorů Morel řady Reference je již nezbytné zvolit zesilovač vyšší třídy a pro opravdu špičkový zvuk se nevyhnete instalaci DSP procesoru. Jestli z našeho textu cítíte určité nadšení, tak se nemýlíte. Tyto reproduktory nás zaujaly takovým způsobem, že se těšíme na každou další instalaci na naší dílně. A již brzy si je budete moci poslechnout i v našem firemním automobilu. 

  • Morel IR-BMW42 - komponentní reproduktory, Ø 100 mm, 28 mm výškový reproduktor, 100 W RMS, 92 dB, 4 Ω.
  • Morel IR-BMW4INT - koaxiální reproduktory, Ø 100 mm, integrovaný 28 mm výškový reproduktor, 80 W RMS, 90 dB, 4 Ω.
  • Morel IP-BMWSUB82 - subwoofer pod sedačky, Ø 200 mm, 180 W RMS, 84 dB, 2 Ω.
  • Morel IR-BMW42-CTR - centrální komponentní reproduktor, 28 mm výškový reproduktor, Ø 100 mm, 100 W RMS, 92 dB, 4 Ω.
  • Morel IR-BMW4INT-CTR - centrální koaxiální reproduktor, Ø 100 mm, integrovaný 28 mm výškový reproduktor, 80 W RMS, 90 dB, 4 Ω.

Více než OEM reproduktory díky unikátním technologiím Morel

V nových reproduktorech Morel do vozidel BMW najdete hned několik technologií, které jsou společné i s klasickými high-end reproduktory značky Morel. I to napovídá, že se nejedná o klasické OEM reproduktory do BMW, které známe od ostatních výrobců, ale o plnohodnotné reproduktory Morel s typickým zvukem tohoto výrobce. Zmíníme například technologií EVC™ reproduktorů řady Reference, která využívá až třikrát větší kmitací cívky než v případě konvenčních reproduktorů ostatních výrobců. To umožňuje lepší odvod tepla, manipulaci s výkonem a linearitu. Konstrukce EVC™ posouvá systém magnetického motoru do kmitací cívky, čímž eliminuje bludný magnetický tok efektivním nasměrováním veškeré magnetické energie do kmitací cívky. Architektura EVC je o více než 90 % účinnější než běžný design, magneticky stíněná a taktéž vysoce kompaktní. Výškový reproduktor řady Reference využívá ručně vyráběnou hedvábnou kalotu Acuflex™, která vyniká excelentním samotlumením, tuhostí a především ideálně plochou frekvenční odezvou. I tu známe z nejvyšších modelových řad reproduktorů Morel a to včetně designových mřížek Lotus se specifickým vzorem otvorů v různých tvarech a průměrech a jako celek utváří působivý a luxusní design. Co je ovšem zajímavé, tak všechny ty tvary jsou navržené tak, aby se minimalizoval efekt „rohu“. Jedná se o vysokofrekvenční špičku způsobenou rezonanční frekvencí u mřížek se stejně velikými otvory, které známe prakticky u všech reproduktorů. Čili nikoliv pouze design, ale i funkce, která pozitivně ovlivňuje zvuk. Unikátní je i hybridní systém magnetů složený z feritu a neodymu pro bezchybný a vysoký výkon i v tak malém měniči. Tyto technologie podtrhuje ultralehká DPC (Damped Polymer Cone) membrána společná pro obě řady reproduktorů, která nabízí výjimečnou kvalitu zvuku bez zabarvení a příkladné samotlumením. Jen díky těmto technologiím a know-how společnosti Morel bylo možné vytvořit tyto výjimečné reproduktory do automobilů BMW.

"Chytré" balení se všemi potřebnými redukcemi a příslušenstvím

Podívejme se podrobněji i na balení reproduktorů. Stejně jako u ostatních vyšších řad značky Morel vévodí balení zlatá barva, která je prakticky všude. Fotografie reproduktorů umístěných v tekutém zlatě, zlaté lesklé logo Morel, připomenutí 45. výročí od založení značky samozřejmě taky ve zlaté barvě a označení modelu taktéž. Po otevření krabice ještě musíte překonat krycí panel v semišové úpravě se sloganem "unleash the music" a pak už uvidíte krásně zpracované reproduktory a příslušenství. U ostaních výrobců reproduktorů do automobilů BMW je zvykem, že mají v nabídce hned několik druhů reproduktorů s rozdílným uchycením, protože u různých modelů této bavorské automobilky jsou instalovány různé reproduktory. Morel na to však jde jinak a typicky po svém. V balení totiž najdete univerzální reproduktor o průměru 100 mm, ke kterému jsou přibaleny tři druhy redukcí pro všechny modely automobilů BMW. Stačí vhodnou redukci našroubovat na reproduktor a můžete reproduktory nainstalovat. V případě komponentní sady jsou v balení také výškové reproduktory, které taktéž stačí zacvaknout do ůvodního umístění. K nim je k dispozici i plastová redukce, kterou využijete do zadní části některých modelů BMW. Dále v balení najdete frekvenční výhybky integrované na kabelu pro každý reproduktor zvlášť, což zajistí snadnou instalaci. Zajímavým doplňkem zejména pro ty, kteří si chtějí vyměnit reproduktory sami, je sada plastových nástrojů na demontáž obložení dveří. Samozřejmostí je pak návod a designová karta pro uplatnění záruky.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Brax - high-end "Made in Germany"
Společně se značkou Helix jsme na eshop doplnili i high-end produkty Brax z dílny německého výrobce Audiotec Fischer. Více informací v naší aktualitě.
Celý článek
Nové zesilovače Audison Forza pod lupou
Italský Audison koncem minulého roku představil dlouho očekáváné zesilovače Forza a přepracovaný program DSP procesoru bit Drive. Vše důležité se dočtete v naší recenzi!
Celý článek
Horké novinky z Itálie od Hertz a Audison
Spousta zajímavých a oceňovaných novinek od populárních výrobců Hertz a Audison i snížení cen napříč sortimentem. To jsou hlavní lákavá témata naší aktuality.
Celý článek
Nejzajímavější autohifi novinky v roce 2022
Rok 2022 se pomalu blíží ke konci a my jsme se ohlédli za nejzajímavějšími novými produkty ze světa autohifi, které výrobci letos představili. A že jich nebylo málo!
Celý článek
Představujeme produkty značky AudioControl
Nově u nás můžete zakoupit sortiment amerického výrobce AudioControl, který se specializuje na procesory, zesilovače, integraci na tovární systémy a zpracování zvuku.
Celý článek
Harmonic Harmony - high-end z Indonésie
Špičkové signálové kabely nejvyšší kvality a další produkty pro audiofilní zvuk v automobilu. Představujeme Harmonic Harmony.
Celý článek
JL Audio nově na Ahifi!
První novou značkou, kterou v roce 2022 zařazujeme do naší nabídky, je JL Audio. V nabídce najdete nejen subwoofery té nejvyšší kvality, ale i zesilovače a další produkty pro ozvučení auta.
Celý článek
Nové high-end reproduktory Morel v detailu
Po dlouhé době čekání jsme konečně naskladnili všechny novinky izraelského výrobce high-end ozvučení a sepsali jsme první dojmy o nejzajímavějších modelech.
Celý článek

Komentáře k článku

1|Alfonsas , 19.06.2023, 12:48
Hello,I found in your webshop morel IR-BMW42-CTR. But i cant find any information (including official morel website) what is difference between IR-BMW42 and IR-BMW42-CTR?
Odpověď: Robert Čech - AHIFI.CZ, 20.06.2023 09:00
Hello, IR-BMW42-CTR is used for dashboard. This is the center speaker.