Můj účet

Jak poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení (Hi-Res Audio) v autě?

Poslech hudby ve formátu Hi-Res Audio, chcete-li česky ve vysokém rozlišení, patří mezi trendy poslední doby a má to své opodstatněné důvody. Hudební nahrávka ve vysokém rozlišení zní přesně tak, jak ji interpret nahrál ve studiu a je dokonce výrazně kvalitnější, než jak ji známe z klasických CD disků. Oproti tomu komprimované mp3 soubory, kterých je plný internet i nejrůznější streamovací platformy, slyšitelně ztrácí na kvalitě zvuku a velkém množství detailů. Pokud disponujete sbírkou hudby v Hi-Res formátu, možná vás zajímá, jak tyto soubory přehrát ve vašem automobilu a to ideálně bez ztráty kvality. Vše podstatné o Hi-Res souborech a jejich poslechu se dozvíte v tomto článku.

Co znamená vlastně Hi-Res Audio?

Jak jsme již v úvodu naznačili, Hi-Res Audio přináší bezeztrátovou kvalitu zvuku s použitím vyšší vzorkovací frekvence než v případě CD nebo MP3. Pokud zůstaneme u teorie, tak vyšší vzorkovací frekvence zpracovává více vzorků za sekundu při převodu z původního analogového signálu na digitální. Původní nahrávka ve studiu disponuje vzorkovací frekvencí 192 kHz a 24 bity a vzhledem k vysokému objemu přenesených dat s bitratem 9 216 kb/s je následně zkomprimována na CD měniče v nižší kvalitě, konkrétně 44,1 kHz / 16 bitů s bitratem 1 411 kb/s. Ačkoliv objem dat je více než sedmkrát nižší, pořád se jedná o poměrně vysokou kvalitu zvuku. Zásadní problém s kvalitou však nastavá u komprimovaných mp3 souborů s velmi nízkým bitratem (maximálně 320 kb/s), který je téměř 29x nižší než v případě původní nahrávky. Takto komprimovanou hudbu běžně najdete i na streamovacích službách, jako je například populární Spotify, iTunes nebo Amazon a možná si sami neuvědomujeme, o kolik důležitých detailů při poslechu přicházíme. Právě datový tok je jedním z hlavních vlivů, který způsobuje ztrátu kvality zvuku. Ta se projevuje nižší dynamikou, měkčí odezvou nízkých frekvencí, slabě znějících bicích činelů ale především ztrátou mnoha detailů. Pro náročnější posluchače je však naštěstí k dispozici hudba ve vysokém rozlišení, která nabízí nejvyšší možnou kvalitu zvuku. Nejoblíbenějším bezeztrátovým formátem je v dnešní době FLAC, následovaný formáty DSD, MQA, případně AIFF a ALAC od společnosti Apple. Soubory FLAC můžete poslouchat nejčastěji se vzorkovací frekvencí 96 kHz a 24 bity, výjimkou však nejsou ani hudební parametry o hodnotách 192 kHz a 24 bity. Tedy přesně v takové kvalitě, v jaké byla skladba nahrána autorem ve studiu. Pokud si pustíte svou oblíbenou skladbu ve vysokém rozlišení, budete objevovat najednou detaily a nuance, které jste nikdy předtím neslyšeli. A čím častěji si takovou skladbu přehrajete, tím více nových zvuků a nástrojů uslyšíte. Hi-Res formáty jsou totiž komprimovány takovým způsobem, aby nedocházelo ke ztrátě zvukových dat a soubory zároveň zabírají výrazně méně místa než původní nahrávka. A co je nejdůležitější - v dnešní době již existuje několik možností, jak poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení.

Jak získat hudbu ve vysokém rozlišení

Prvním krokem pro poslech hudby ve vysokém rozlišení je rozhodnutí, jak vlastně plánujete dostat své oblíbené melodie v Hi-Res kvalitě do vašeho automobilu. Možnosti jsou prakticky dvě - mít vlastní sbírku hudby ve vysokém rozlišení, kterou získáte například nákupem na hudebních portálech, nebo se můžete přihlásit k některé z placených streamovacích služeb. 

1. Udělejte svou hudbu přenosnou

První možností jak poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení nejen ve vašem automobilu je vlastnictví takových souborů. Hi-Res soubory můžete získat například nákupem na hudebních portálech, mezi ty největší patří například HDtracks, Qobuz a další. Při nákupu si můžete vybrat z několika formátů jako FLAC, WAV, AIFF, ALAC nebo DSD a MQA v kvalitě 24 bit / 44.1kHz až 24 bit / 192kHz. Soubory pak stačí nahrát na jednotku USB, přenosný Hi-Res přehrávač nebo na svůj smartphone a zážitek z poslechu hudby ve vysokém rozlišení je na dosah.

2. Přihlaste se k odběru jedné ze streamovacích služeb

Pokud jste fanoušky streamované hudby, můžete se radovat. Na trhu je hned několik placených streamovacích služeb, které nabízí hudbu ve vysokém rozlišení. Mezi ty nejrozšířenější patří Tidal, který poskytuje nekomprimovanou bezztrátovou kvalitu zvuku s možností streamovat až 9216 kb/s se vzorkovací frekvencí 192 kHz a 24 bity. A Tidal není jediný, zvolit můžete například Qobuz nebo Amazon Music HD, které taktéž nabízejí vynikající hudební katalogy s nedotčeným zvukem ve vysokém rozlišení. Ještě dodáme, že nejpopulárnější streamovací služba Spotify stále neumožňuje přehrávání hudby ve vysokém rozlišení a na ohlášené Spotify Hi-Fi čekáme již několik let. Doufejme tedy, že se někdy v budoucnu také dočkáme. 

Přehrávání hudby ve vysokém rozlišení v automobilu

Nastává důležitá otázka a to jak vlastně hudbu ve vysokém rozlišení v automobilu přehrát? Opět existuje hned několik možností a také některá více, či méně známá úskalí. A záleží i na tom, jaké vlastníte autorádio, protože ne všechny jednotky disponují potřebnými vstupy a schopností přehrávat Hi-Res soubory. Obecně tedy platí následující možnosti.

1. USB vstup (připojení USB disku nebo smartphonu)

Pravděpodobně ta nejběžnější možnost. Své oblíbené melodie můžete nahrát v kompatibilním formátu s vysokým rozlišením (obvykle výše zmíněný WAV nebo FLAC) na jednotku USB. Snad všechny dnešní tovární aftermarket autorádia disponují USB vstupem a totéž lze prohlásit i u moderních továrních hlavních jednotkách. Většina moderních rádií si poradí i s Hi-Res soubory, ale není to samozřejmě pravidlem. Přes USB můžete připojit i váš smartphone a přehrávat uložené soubory pomocí aplikací k tomu určených. Mezi ně patří například JetAudio pro telefony s Android systémem nebo VOX pro iPhone.

2. AUX vstup (připojení Hi-Res přehrávače)

Druhou možností je stará a osvědčená metoda v podobě AUX vstupu. Ten však nemají všechna tovární autorádia. Pokud ano, pak se jedná o skvělý způsob, jak připojit například Hi-Res hudební přehrávač. Ten přináší spoustu výhod, mezi které patří obvykle možnost přehrávání snad všech typů souborů, integrované úložiště, slot na microSD kartu, přehledný dotykový displej a široké možnosti konektivity. Součástí kvalitnějších přehrávačů bývá i špičkový DAC (digitální analogový převodník) pro nejvyšší kvalitu zvuku. Hi-Res přehrávač je zároveň první volbou pro audiofily a hudební nadšence, kteří svou hudbu přehrávají obejitím hlavní jednotky a zapojením přehrávače přímo do DSP procesoru nebo zesilovače, o čemž si napíšeme v další části tohoto článku.

3. Android Auto / Apple CarPlay (připojení smarphonu)

Mezi zajímavé alternativy k přehrávání Hi-Res souborů patří autorádia, které jsou vybaveny aplikacemi Android Auto a Apple CarPlay. Nebudeme zde zmiňovat všechny jejich výhody a pozastavíme se výhradně u přehrávání hudby ve vysokém rozlišení. Aplikace Android Auto nebo Apple CarPlay propojí váš smartphone s autorádiem a to buď drátově nebo bezdrátově. Následně můžete aplikace z telefonu ovládat přes displej autorádia, což výrazně zjednodušuje přehrávání. A to samozřejmě včetně zmíněných aplikací JetAudio, VOX nebo streamovacích služeb Tidal, Qobuz, apod. Ačkoliv se může zdát, že mobilní telefon je připojen s autorádiem přes Bluetooth, ve skutečnosti Bluetooth využívá pouze pro telefonování. Pro přehrávání hudby je totiž využívána Wi-Fi síť, která oproti Bluetooth umožní bezeztrátový přenos hudby ve vysokém rozlišení. 

(4). A jak je to s Bluetooth?

Možná jste si všimli závorek v nadpisu a nejedná se samozřejmě o překlep. I když je Bluetooth super pohodlný pro streamování zvuku, je součástí většiny autorádií a jeho technologie se vyvinula tak, že je opravdu dobrý pro hudbu, tak není vhodný pro přenos hudby ve vysokém rozlišení mezi smartphonem nebo přehrávačem a autorádiem. Aby Bluetooth umožnil přenos hudby ve vysokém rozlišení, je nezbytný odpovídající kodek s jeho podporou a to na obou stranách. V dnešní době však neznáme žádné autorádio, které by disponovalo Bluetooth s Hi-Res kodeky, protože drtivá většina autorádií a v běžném nastavení i většina smartphonů pracuje s kodekem SBC. Jedná se o základní (a celosvětově nejrozšířenější) kodek, který představuje nejnižší možný level pro přenos zvuku přes Bluetooth. Rychlost přenosu se pohybuje variabilně od 192 do 320 kbps, což na Hi-Res jednoduše nestačí a z bezeztrátového FLAC formátu dostanete lusknutím prstu empétrojku v trochu lepší kvalitě. Pokud tedy požadujete skutečně nekomprimovaný hudební zážitek, Bluetooth není vhodný způsob, jak toho dosáhnout. I přes výše uvedené však existují způsoby, jak Bluetooth využít i pro přehrávání Hi-Res souborů a nutno podoknout, že se jedná o jedno z nejkvalitnějších řešení. O tom se dočtete na konci tohoto článku.

Jak zajistit optimální podmínky pro přehrávání Hi-Res souborů

Druhá část našeho článku se bude týkat kvality reprodukce přehrávaných Hi-Res souborů. Pokud patříte mezi audiofily, opravdové hudební nadšence, nebo jste jednoduše dočetli až sem a zajímá vás daná problematika, pravděpodobně tušíte, že existují další úskalí v kvalitě zvuku nejen ve vysokém rozlišení. Výslednou kvalitu zvuku totiž ovlivňuje automobil jako takový, pozice reproduktorů, kvalita hlavní jednotky a jejího signálu, instalované reproduktory a další komponenty a v neposlední řadě i okolní silniční hluk. Upozorňujeme, že následující body neznamenají, že jsou pro poslech nezbytné. Výrazně vyšší kvalitu hudby ve vysokém rozlišení si užijete i bez nich a rozdíl poznáte i na továrních reproduktorech. Jedná se pouze o naše doporučení, jak využít Hi-Res soubory naplno. 

1) Instalace komponentů vhodných pro zvuk ve vysokém rozlišení

S kvalitou Hi-Res souborů souvisí i kvalitní audio komponenty a určitě neprozradíme nic překvapivého, že na továrních nebo základní reproduktorech neuslyšíte vše, co hudba ve vysokém rozlišení nabízí. Výměna reproduktorů a instalace zesilovače, subwooferu nebo DSP procesoru je tak určitě minimálně ke zvážení. A v případě, že to myslíte se zvukem opravdu vážně, je vhodné vybírat i z komponentů, které jsou na zvuk ve vysokém rozlišení připraveny. Analogii můžeme hledat i v domácnosti. Pokud rádi sledujete filmy ve vysokém rozlišení, zajisté vlastníte i televizi s rozlišením obrazovky, která to umožňuje (ideálně 4K). A podobné je to i v případě ozvučení automobilů. Kvalitní výrobci se v dnešní době zaměřují na vylepšení svých zvukových komponentů a nabízí produkty navržené s ohledem na zvuk ve vysokém rozlišení. Reproduktory mají například širší frekvenční odezvu a i když jsou tyto rozsahy na hranici lidského sluchu, tyto rozšířené frekvence podbarvují tonální kvalitu hudby, kterou posloucháme a poskytnou další detaily přispívající k hudebnímu zážitku ve vašem autě. V zápětí reproduktory následovaly také zesilovače, které nabízí taktéž širší frekvenční odezvu okolo 10 až 30 tisíc Hz, abyste z vašich reproduktorů dostali nejlepší možný výsledek. 

2) Přidání DSP procesoru do audio systému

Interiér automobilu není z hlediska akustiky ideálním, o čemž se zmiňujeme detailněji v našem dalším článku věnovanému problematice zvuku v automobilech. Kromě lokací samotných reproduktorů a jejich různých vzdáleností od posluchače, zvuk výrazně ovlivňují i překážky v jeho cestě od reproduktorů do lidského ucha. Mnoho výrobců automobilů také vyrovnává celkový zvuk audio systému ekvalizací, aby nekvalitní tovární reproduktory zněly lépe. Po výměně systému pak narazíte na problémy, které je možné úspěšně odstranit, nebo alespoň zmírnit, instalací DSP procesoru. Na něm lze zvuk detailně nastavit od nastavení zpoždění signálů, přes nejrůznější filtry a úrovně až po parametrický ekvalizér, který profesionálové využívají společně s měřením frekvenční odezvy reproduktorů. Měřením a následným nastavením na DSP procesoru následně získáme lineární frekvenční odezvu reproduktorů, což umožní jejich přirozený projev a maximální využití poslechu souborů (nejen) ve vysokém rozlišení.

3) Izolace okolního hluku

Možná si nyní klepete na čelo a ptáte se proč proboha poslouchat Hi-Res hudbu v autě, tedy v prostředí s poměrně výrazným hlukem? V prostředí, kde při dálniční rychlosti nevyužijete vše, co zvuk ve vysokém rozlišení přináší? Nejprve hned pro začátek zdůrazníme, že i při jakémkoli hluku z vozovky a vnitřních vibracích budou kvalitnější hudební soubory stále znít lépe než soubory nižší kvality. Ten rozdíl je skutečně obrovský. Navíc vždy můžete otočit volume doprava, vychutnat si hudbu ve vyšší hlasitosti, při které v případě Hi-Res neuslyšíte uchu nelahodící komprimovaný zvuk linoucí se z reproduktorů. Dalším důležitým bodem však je, že můžete také vylepšit prostředí vašeho vozidla pomocí tlumících materiálů, abyste eliminovali okolní silniční hluk. To může mít na výslednou kvalitu zvuku podobný dopad jako zvukové komponenty, které si do vozu nainstalujete. A kdo nás občas sleduje, tak ví, že se na odhlučnění vozidel úzce specializujeme. Kvalitně odhlučněný vůz tedy dokáže nejen zvýšit komfort při cestování, ale i podtrhnout ozvučení daného automobilu. 

Obejití hlavní jednotky pro maximální kvalitu zvuku ve vysokém rozlišení

Na závěr ještě jeden poznatek pro opravdu bezeztrátový zvuk v nejvyšší možné kvalitě. Pro ucho audiofila prakticky nezbytný krok, který se týká zpravidla továrních hlavních jednotek a méně kvalitních aftermarket autorádií. Všechny výše zmíněné možnosti přehrávání hudebních souborů ve vysokém rozlišení jsou totiž zvukově více či méně ovlivněné samotným autorádiem. V prvé řadě se jedná kvalitu samotného autorádia a jeho vnitřních komponentů, ale i o kvalitu signálu, který je zejména u továrních jednotek méně kvalitní a dokáže ovlivnit výsledný zvukový zážitek. Ještě větší deformaci zvuku pak zajistí příplatkové tovární audio systémy, které zvuk natolik zdeformují ekvalizací a dalšími nastaveními, že jej v některých případech není možné korigovat ani DSP procesorem. Jediným a pro výsledný zvuk nejlepším řešením je zcela obejít hlavní jednotku a zvuk posílat přímo do DSP procesoru nebo zesilovače. V praxi pak jako zdroj zvuku figuruje Hi-Res přehrávač nebo smartphone a je důležité dodržet hned několik důležitých podmínek. Je však nezbytné počítat i s určitou nevýhodou v podobě ovládání přes přehrávač, smartphone, případně dálkové ovládání od DSP procesoru. Za ten zvuk to však bezpochyby stojí.

Kabelové propojení

Tím nejjednodušším, nejspolehlivějším a především nejkvalitnějším způsobem propojení Hi-Res přehrávače s DSP procesorem nebo zesilovačem s integrovaným DSP procesorem je kabel. Ten zajistí skutečně bezztrátový přenos zvuku ve stejné kvalitě, v jaké je nahrán Hi-Res soubor. Nejčastěji využíváme k propojení optický, případně koaxiální kabel, kterými se bezproblémově propojíme s danou elektronikou.

Propojení pomocí Bluetooth

Výše jsme zmínili, že Bluetooth není vhodný pro přehrávání hudby ve vysokém rozlišení, avšak existuje jedna výjimka. A to taková, která udělá z Bluetooth naopak jednu z nejlepší možností přehrávání. Smartphone nebo Hi-Res přehrávač musí disponovat Bluetooth kodeky s podporou vysokého rozlišení (aptX HD, aptX Adaptive, aptX Lossless, LDAC) a to samé platí pro Bluetooth modul v DSP procesoru nebo zesilovači. Zmíněné kodeky jsou obsaženy téměř ve všech kvalitních Hi-Res přehrávačích a mobilních telefonů také hodně přibývá. Alespoň kodek LDAC, který umožňuje streamování ve 24bitové kvalitě s 96 kHz a třemi rychlostmi 990, 660 a 330 kb/s, je dostupný ve většině mobilních telefonech. Bohužel Apple je výjimkou, protože je stále věrný vlastnímu kodeku AAC, což je aktuálně nejvýkonnější kodek podporovaný systémem iOS s maximální přenosovou rychlostí 250 kb/s. A to na Hi-Res bohužel nestačí. U mobilních telefonů se systémem Android také nefungují zmíněné Hi-Res kodeky automaticky a je nutné je aktivovat v rozšířeném nastavení pro vývojáře, jinak budete stále přehrávat hudbu přes základní kodek SBC, který Hi-Res soubory komprimuje na běžné mp3. Připojení přes Bluetooth v Hi-Res kvalitě momentálně nabízí DSP procesory a zesilovače špičkových výrobců Zapco, Audison nebo Helix, v jejichž nabídce najdete Bluetooth moduly pro bezdrátové připojení. Díky těmto modulům je možné přehrávat hudbu ve vysokém rozlišení i přes jinak nevhodný Bluetooth.

Naladění zvuku pro konkrétní zařízení

Pokud se bavíme o snaze využít potenciál Hi-Res souborů naplno a v automobilu je nainstalovaná odpovídající aparatura s řádně naladěným DSP procesorem, pak ještě musíme zmínit poslední důležitou informaci. Jak jsme již uvedli v tomto článku, tak tovární jednotky jsou často ovlivněny výraznou ekvalizací a dalšími vlivy deformující zvuk, které lze korigovat pomocí parametrického ekvalizéru na DSP procesoru na základě měření frekvenční odezvy reproduktorů. Pokud však do systému přidáme externí přehrávač nebo smartphone, pak je nezbytné změřit frekvenční odezvu reproduktorů a na základě měření nastavit zvuk i pro tento další zdroj. Zkušenosti nám ukazují, že výsledná konfigurace je zpravidla naprosto odlišná a je tedy velmi důležité tento proces absolvovat. V praxi to znamená, že na výběr budeme mít preset s nastavením zvuku pro tovární autorádio a druhý preset například pro mobilní telefon, jenž se automaticky aktivuje po připojení telefonu. Jen takovým způsobem lze zajistit opravdu věrný zvuk v daném automobilu a je nezbytné počítat cca s 2-3 hodinami ladění zvuku navíc v případě přidání přehrávače nebo smartphonu do audio systému. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Jak vybrat high/low převodník signálu?
Pokud uvažujete o instalaci zesilovače na tovární systém, budete potřebovat high/low převodník. Jak převodníky fungují a další informace se dozvíte v článku.
Celý článek
Kvalitní ozvučení s DSP procesorem za dostupnou cenu
Ozvučení s DSP procesorem nemusí být výsadou pouze drahých instalací se špičkovými produkty. V článku si ukážeme, že dosáhnout vysoce kvalitního zvuku lze i za dostupnou cenu.
Celý článek
Jak zlepšit tovární ozvučení auta?
Základní i pokročilé možnosti zlepšení továrního ozvučení včetně hledání cest k dosažení automobilového high-endu se pokusíme shrnout v našem článku.
Celý článek
Jak si správně vybrat zesilovač do auta
Zesilovač umožní vyšší výkon vašich reproduktorů, kvalitnější zvuk nebo instalaci subwooferu. Vše od správného výběru po všechny funkce zesilovačů si rozebereme v našem článku.
Celý článek
Jak vybrat reproduktory do auta?
Pokud se neorientujete v široké nabídce reproduktorů do auta a jejich základních vlastnostech a parametrech, právě pro vás je tento článek, který vám pomůže s výběrem.
Celý článek

Komentáře k článku