Můj účet

Jak rychle a bezpečně odstranit ptačí trus z laku auta

Určitě to taky znáte. Umyjete auto a pokud náhodou nezačne pršet, stane se ještě něco horšího. Jakmile se k autu vrátíte, najdete na laku pozdrav od našich ptačích přátel v podobě trusu. A často se nejedná o jedinný přírustek na krásně čistém laku vašeho vozu. V takové situaci je ze všeho nejdůležitější zaschlý trus co nejrychleji odstranit. V tomto článku se zaměříme na přípravek od populárního amerického výrobce autokosmetiky s příznačným názvem Poorboy's Bird Sh#t Remover. Ten je přímo určený k odstraňení ptačího trusu a co je nejdůležitější, funguje opravdu extrémně rychle a ptačí trus hloubkově odstraní během pár sekund. Použít jej můžete na lak, sklo, plasty, nebo klidně na chrom a co je nejdůležitější - je maximálně šetrný i k vosku nebo sealantu. Tento přípravek využijete i na odstranění dehtu, mízy ze stromů a především zbytků mrtvého hmyzu, který dokáže napáchat podobné škody jako ptačí trus. Jeho použití je tedy univerzálnější a využijete jej poměrně často. 

Proč je ptačí trus tak nebezpečný?

Ptačí trus obsahuje silně korozivní látky a kyseliny, které jsou schopné poškodit lak až na základ a zanechat nevzhledné fleky. Samotný trus však obvykle nepředstavuje pro lak takový problém, ten vzniká až v kombinaci se slunečním zářením. Lak se na přímém slunci rychle ohřívá (v případě tmavých laků ještě intenzivněji) a zejména v létě při velmi vysokých teplotách začíná na slunečních paprsích měknout. Naopak trus pomalu tvrdne, lak se po vychladnutí s trusem spojí a agresivní kyselé látky, které se vlivem rozpáleného laku pomalu rozpouští, se dostanou do jeho struktury. Pak už začíná hra s časem. Čím déle necháte trus na laku karoserie, tím vzniká větší riziko jeho poškození. Mnohdy může rozhodovat každá hodina, proto s odstraněním trusu nikdy neotálejte a to zejména v létě. Může se velmi rychle stát, že agresivní látky se dostanou až na základovou barvu a škody již neodstraníte ani rozleštěním laku. Čas tedy hraje nejdůležitější roli, výběr správného přípravku a postupu při odstranění trusu však neméně důležitou. O tom všem se dozvíte na následujících řádcích.

Jak tedy trus bezpečně odstranit?

V prvé řadě zaschlý trus nikdy nečistěte na sucho a používejte přípravky schopné trus alespoň částečně rozpustit a lak lubrikovat. Trus se dá poměrně efektivně odstranit vhodnými exteriérovými detailery, které mají uspokojivé čistící a lubrikační schopnosti, nicméně jako nejrychlejší a nejbezpečnější k laku se nám dlouhodobě osvědčil již v úvodu zmíněný produkt Poorboy's Bird Sh#t Remover, který doporučujeme zařadit do vaší sbírky autokosmetiky. U Poorboy's je zvykem, že na téměř každé znečištění nebo péči o exteriér i interiér mají speciální přípravek a ne jinak je tomu i u ptačího trusu. Bird Sh#t Remover disponuje speciálním složením, které extrémně rychle rozkládá ptačí trus a během několika sekund jej oddělí od laku. Samotné čištění je proto velmi jednoduché a jako u většiny produktů tohoto amerického výrobce autokosmetiky můžete pracovat ve stínu i na slunci. Kromě přípravku od Poorboy's budete potřebovat kvalitní mikrovláknovou utěrku s delším vláknem. Pro tyto učely jsme zvolili utěrku Purestar Plush Edgeless, která je velmi jemná a i díky bezokrajovému designu velmi šetrná k laku. Bird Sh#t Remover má vysokou schopnost lubrikovat, proto se v kombinaci s kvalitní utěrkou nemusíte bát poškrábání laku i na znečištěném vozidle. Stačí přípravek nastříkat na trus a nechat několik sekund působit. Pokud je již trus na laku několik hodin, nebo dokonce dní, doporučujeme nechat působit déle. Nemusíte se bát žádných vedlejších účinků, Bird Sh#t Remover je maximálně šetrný ke všem druhům povrchu i ochran laku, včetně přírodních vosků. Po aplikaci trus setřete jedním tahem mikrovláknovou utěrkou. Není potřeba žádný tlak a obvykle ani opakované čištění. Ať už použijete Bird Sh#t Remover nebo vhodný exteriérový detailer, nikdy jim příliš nešetřete a zajistěte, ať je lak dostatečně lubrikovaný. Jen tak zamezíte poškrábání laku nečistotami.


Prevence a co dělat v případě poškození laku

Snažit se vyhýbat parkování pod stromy je sice částečným řešením, ale ani to vás od poškození laku trusem pravděpodobně neochrání. Mnohem efektivnějším řešením je mít na laku nanesenou ochranu laku. O všech možnostech jak lak chránit se můžete dočíst v našem dalším článku, proto se zde nebudeme detailně rozepisovat. Ochrana laku sice taky nezamezí nepříjemným náletům, ale výrazně omezí riziko poškození laku a také usnadní jeho čištění. Jak je to možné? Vosk, sealant nebo keramická ochrana totiž vytvoří na laku ochrannou vrstvu, která jej chrání před nejen povětrnostními vlivy a nečistotami, ale částečně a mnohdy i zcela úplně zamezí například trusu nebo agresivním zbytkům hmyzu proniknout do struktur laku, naleptat jej a následně poškodit. Také čištění trusu je u chráněného laku snadnější, protože trus není tak "zažraný" do laku a rychleji se od něj oddělí. I v případě několik dní starého trusu, který již nechal za sebou po odstranění následky, se nám povedlo lak rychle a jednoduše rozleštit. A co dělat v případě, že je již lak poškozený? To poznáte tak, že trus zanechal na laku stopu, která nelze jednoduchým způsobem odstranit. Obvykle se jedná o matný flek, v horším případě o méně či více naleptaný lak. V obou případech se můžete pokusit lak rozleštit. Potřebovat budete leštící pastu se stupněm abraze dle rozsahu poškození laku a v případě ručního leštění například mikrovláknový aplikátor, případně přímo aplikátor na ruční leštění. Tímto způsobem lak obvykle zachráníte, pokud je však lak poškozen až na základ, pravděpodobně vám nezbyde jiná možnost než díl přelakovat. Doufáme, že k takové situaci u vás nedojde a i tento článek vám pomůže se s ptačím trusem jednou provždy vypořádat.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Návod jak aplikovat tekuté stěrače na okno
Tekuté stěrače silně odpuzují vodu i nečistoty, pomáhají udržovat okna čistá a umožní v dešti jízdu bez zapnutých stěračů. V článku se dozvíte jak přípravek správně aplikovat.
Celý článek
Jak na správné a šetrné mytí vozidla
Správný postup při mytí auta je důležitý pro čistý a lesklý lak bez škrábanců a v našem článku si ukážeme jak auto šetrně umýt, usušit a vyladit k dokonalosti.
Celý článek
Jak rychle vyčistit kožený volant a sedačky?
V článku se dozvíte proč a jakými přípravky pravidelně čistit kožený volant a další kožené povrchy.
Celý článek
Vosk, sealant nebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje více možností jak chránit lak auta a každá má svá specifika, výhody i nevýhody. V našem článku se dozvíte jak nejlépe chránit lak vašeho auta.
Celý článek
Karnaubský nebo syntetický vosk?
Nevíte si rady jaký vosk vybrat a jaké mají jednotlivé druhy vosků typické vlastnosti? Vše podstatné se dozvíte v našem článku.
Celý článek
Jak navoskovat auto
Napsali jsme kompletní návod jak navoskovat lak automobilu, včetně mytí, dekontaminace laku a přípravy před voskováním.
Celý článek
Čištění interiéru auta
Postup čištění palubní desky a dalších plastů interiéru vozidla s matným efektem.
Celý článek
Jak perfektně vyčistit čelní okno auta
Nevíte jak správně pečovat a snadno vyčistit čelní sklo vašeho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článek

Komentáře k článku