Můj účet

Dezinfekce a vyčištění klimatizace v autě

Známe to všichni. Na jaře se po dlouhé zimě konečně zvýší teplota vzduchu, zapneme klimatizaci v autě a zjistíme, že nepříjemně zapáchá. Nastal tedy nejvyšší čas pro dezinfekci klimatizace. Tu můžete nechat udělat v odborném servisu, zvládnete to však i sami s přípravkem Air Con Bomb Citrus od renomovaného anglického výrobce autokosmetiky Bilt Hamber. Tento sprej je velmi jednoduchý na použití a nevyžaduje žádné další vybavení. Jeho účinné látky neutralizují zdroje nežádoucích zápachů a vnitřní části klimatizace zůstanou dezinfikované a chráněné proti usazování další kontaminace. 

Proč vlastně klimatizace zapáchá? 

Klimatizace nasává venkovní vzduch, který navzdory přítomnosti kabinových nebo jiných filtrů, obsahuje také různé organické nebo anorganické znečištění, které se pomalu usazuje v trubkách vzduchového vedení a ve ventilaci auta. Díky rapidním výkyvům teplot při používání klimatizace, dochází ke kondenzaci vody ve ventilaci a jejích součástech, a to může vést ke vzniku nepříjemného zápachu. Navíc dochází k postupnému množení bakterií, které následně vdechujeme. Tyto bakterie mohou kromě zápachů způsobit alergii, rýmu, bolesti hlavy, únavu, zánět průdušek, ale i astma a další potíže. 

Jak dezinfekční sprej používat

Nastartujte váš automobil a zapněte klimatizaci na maximální výkon. Otevřete všechny ventilátory, a co je nejdůležitější - zapněte vnitřní cirkulaci vzduchu. Klimatizace pak nebude nasávat vzduch z venku, ale z interiéru automobilu. Sedadlo spolujezdce posuňte úplně dozadu a na podlahu umístěte sprej Air Con Bomb tak, aby při vypouštění přípravek neulpěl na palubní desce. Před použitím sprej důkladně protřepejte a následně stlačte (větší silou) jednorázový ventil, který začne uvolňovat účinné látky do vzduchu. Ty jsou nasávány klimatizací a dezinfikují vnitřní prostor od mikrobů a plísní. Vozidlo opusťe a nechte sprej působit po dobu cca 5 minut se zapnutým motorem a klimatizací na plný výkon do doby, dokud sprej nepřestane vypouštět účinné látky. Následně doporučujeme nechat klimatizaci zapnutou ještě dalších 10 minut. Poté vypněte motor, otevřete všechny dveře a vozidlo důkladně vyvětrejte. Nyní máme hotovo, klimatizace je vyčištěná od bakterií a interiér vozidla navíc díky přípravku voní po citrusech. 

Důležitá je i prevence

Abyste eliminovali již zmíněné problémy s klimatizací, doporučujeme následující:

  • Vyměňujte kabinový filtr v pravidelných intervalech, které jsou předepsané v servisní knize. Obvykle to bývá každé 2 roky, pokud však provozujete vozidlo v prašném prostředí, doporučujeme výměnu i častěji.
  • Zapínejte klimatizaci i v zimním období, doporučujeme tak udělat alespoň 2x měsíčně. V zimě navíc klimatizace pomáhá k odmlžování oken.
  • Nevypínejte klimatizaci až po dojetí do cíle. Ideální je vypnout klimatizaci 5-10 minut před vypnutím motoru. Výparník se mezitím vysuší a tím se eliminuje tvorba bakteriíí, kterým se nejlépe daří ve vlkém prostředí. Tento postup je dobrý i pro lidský organismus z důvodu aklimatizace na venkovní prostředí.
  • Nenastavujte teplotu klimatizace na velmi nízkou, rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by měl být maximálně 5°C. Prudké změny teplot mohou mít za následek rýmu, ale i vážnější respirační onemocnění. Doporučujeme teplotu v autě snižovat a zvyšovat postupně.
  • Dezinfikujte pravidelně a nečekejte až klimatizace začne zapáchat. Dezinfekci doporučujeme dělat minimálně dvakrát do roka. Poprvé ihned po zimě, kdy se klimatizace z důvodu malého vytížení zanáší nejvíce, a podruhé před zimou. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Deset tipů jak připravit auto na zimu
Zima se opět blíží a letos bude pravděpodobně hodně mrazivá! I proto doporučujeme s předstihem připravit exteriér i interiér vašeho plechového miláčka na dlouhé zimní měsíce.
Celý článek
Voskujeme s produkty od Infinity Wax
S podzimem nastává ideální doba pro ochranu laku a my si v našem článku ukážeme postup aplikace špičkového vosku Infinity Wax Primo i kompletní přípravu před voskováním.
Celý článek
Jak na správné a šetrné mytí vozidla
Správný postup při mytí auta je důležitý pro čistý a lesklý lak bez škrábanců a v našem článku si ukážeme jak auto šetrně umýt, usušit a vyladit k dokonalosti.
Celý článek
Jakou zvolit nejvhodnější ochranu laku na zimu?
Zima se blíží a před vámi je možná rozhodnutí jakou ochranu laku na zimu zakoupit. V našem článku si rozebereme, proč lak v zimě chránit i jaké produkty jsou nejvhodnější.
Celý článek
Vosk, sealant nebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje více možností jak chránit lak auta a každá má svá specifika, výhody i nevýhody. V našem článku se dozvíte jak nejlépe chránit lak vašeho auta.
Celý článek
7 kroků k perfektně čistému autu po zimě
Dlouhá zima se projeví na exteriéru i interiéru auta, pojďme jej společně vyčistit a připravit na jaro.
Celý článek
Karnaubský nebo syntetický vosk?
Nevíte si rady jaký vosk vybrat a jaké mají jednotlivé druhy vosků typické vlastnosti? Vše podstatné se dozvíte v našem článku.
Celý článek
Čištění interiéru auta
Postup čištění palubní desky a dalších plastů interiéru vozidla s matným efektem.
Celý článek
Jak perfektně vyčistit čelní okno auta
Nevíte jak správně pečovat a snadno vyčistit čelní sklo vašeho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článek
Jak správně pečovat o kožené autosedačky
Ukažme si, jak správně pečovat o kožené sedačky, aby nám vydržely dlouho jako nové.
Celý článek

Komentáře k článku