Můj účet

Představujeme nové reproduktory Hertz DPK 165.3

Mezi nabídku komponentních reproduktorů o průměru 165 mm se nově zařadili reproduktory Hertz DPK 165.3 s označením Limited Gold Sound Edition. A to v nejzajímavějším segmentu reproduktorů do 3 tisíc Kč. V zahraničí byly na tyto nové reproduktory velmi zajímavé ohlasy a proto jsme byli velmi zvědaví, jak si tato novinka povede oproti svým konkurentům v dané cenové kategorii. Pojďme si tedy nové reproduktory blíže představit. 

Hertz DPK 165.3 a jejich zařazení v portfoliu Hertz

Představení těchto reproduktorů bylo pro nás překvapením, protože jsme čekali spíše inovovanou řadu Dieci, která se sice stále těší vysoké popularitě, ale již by si zasloužila po několika letech na trhu nějaké to oživení. Jak možná víte, Hertz své reproduktory rozděluje na několik řad, konkrétně Uno, Dieci, Cento a Mille (česky jedna, deset, sto a tisíc). Řada Cento navíc obsahuje vylepšenou řadu Cento Pro a u Mille zase můžete vybírat mezi Mille Pro a Mille Legend, což je nejvyšší řada reproduktorů od Hertz. Mezi sériemi Dieci a Cento je navíc poměrně velký cenový rozdíl a i proto se očekávalo, že bude celá řada Dieci upgradována, nebo mezeru italové vyplní sérií Dieci Pro. Ani jedno se nestalo a Elettromedia se rozhodla vydat nové reproduktory nikoliv jako novou sérii, ale jako „omezenou“ verzi stávajícího Dieci, i když ve skutečnosti jde téměř o zcela nový model. Je však pravda, že pokud zanalyzujeme názvosloví modelových řad Hertz, pak písmeno P v názvu DPK 165 stále zůstává jakýmsi náznakem hypotetického Dieci Pro. A kolik tedy tyto nové reproduktory stojí? S příjemnou cenovkou 2990 Kč se přesně řadí mezi oblíbené komponenty z modelové řady Dieci, tedy Hertz DSK 165 a vyšší řadou Cento, konkrétně Hertz CK 165. Tomu by měly odpovídat jak použité materiály, tak kvalita zvuku. A jestli tomu tak skutečně je, se dočtete níže.

Design, zpracování a použité materiály 

Středobasy jsou postaveny na lisovaném ocelovém koši s magnetem pokrytým elegantním gumovým obalem v černé barvě, což je hlavní rozdíl oproti oranžovým krytům reproduktorů DSK 165. Design je jednoduchý, ale úhledný a vkusný. Co se týče membrány z voděodolného lisovaného papíru, i zde najdete patentovanou tecnologií V-Cone, která je přejata z nejvyšších modelových řad. Díky této technologii membrána připomíná písmeno V a do středu mění svůj kónus. Reprodukce zvuku není natolik omezená směrovostí a reproduktor s membránou V-cone dokáže vykrýt výrazně větší úhel vyzařování a není tolik náchylný na umístění. Výsledkem je reálnější a kvalitnější zvuk, i když neposloucháte reproduktory v ideálním úhlu. Na první (i druhý) pohled je jediným rozdílem mezi membránou z řady DSK logo Hertz na zlatém pozadí. Vylepšeny ovšem byly dostatečně silné terminály, které jsou kryty ABS plastem a opatřeny kvalitním technickým pozlacením. Vývody vedou přímo ke kmitací cívce a jsou umístěny dostatečně daleko od zadní části membrány i při velkém výkmitu. To daleko větší změnou prošly výškové reproduktory, které jsou oproti základní sérii Dieci vyrobeny z materiálu Tetolon®, tedy mixem hedvábí a bavlny. Z obou přírodních materiálů si vzali nejlepší vlastnosti, přidali impregnaci z přírodní pryskyřice a tak vznikl Tetolon®. Právě zmíněná pryskyřice umožňuje nižší zkreslení a lepší rozptyl ve vysokofrekvenčním rozsahu, hedvábí s bavlnou zase zajistí naturální a příjemný zvuk. A právě takové výškové reproduktory najdete ve vyšší řadě Cento a našich nejprodávanějších reproduktorech Hertz CK 165.

Obsah balení

Balení je prakticky totožné s řadou Dieci. Designově povedený obal v kombinaci černé a oranžové barvy zobrazuje fotku reproduktorů, základní popis, parametry i použité materiály a technologie. Uvnitř se ukrývá polystyrenová krabice, která chrání reproduktory a příslušenství před poškozením při nešetrném zacházení. Po rozbalení spatříte hlavní komponenty a to středobasové reproduktory o průměru 165 mm s označením DPV 165.3, výškové reproduktory DPT 26.3 s kalotou o průměru 26 mm a frekvenční výhybky DPCX 2.3. Právě ty patří mezi další odlišnosti a jsou designově velmi podobné výhybkám z vyšší řady Cento. S rozdílem černé barvy a samozřejmě zlatým logem Hertz. Tím však podobnost s vyšší řadou CK 165 končí, protože vnitřek výhybky byl navržen speciálně pro řadu DPK. Pro basový reproduktor je navržená 6 dB / okt. dolní propust založená na induktorech z čisté mědi a pro výškový reproduktor 12 dB / okt. vysokoprůchodový filtr s bimetalizací z polypropylenu a 100 V kondenzátor. Samozřejmostí jsou pozlacené termínály. Oproti řadě Cento však není možnost nastavit úrovně výškového reproduktoru. Připomeneme, že klasická řada DSK disponuje pouze základními výhybkami, které jsou součástí kabelu, takže u těchto nových reproduktorů se jedná o velký posun vpřed. V montážním příslušenství najdete ještě šrouby, které můžete využít k instalaci, dále plechové držáky pro montáž výškových reproduktorů a také domečky pro výškové reproduktory. Ty využijete, pokud budete chtít instalovat výškové reproduktory například na palubní desku. Obecně jsou výškové reproduktory poměrně malých rozměrů a ještě se nám nestalo, aby nešly bez problémů namontovat do originálního umístění v automobilu. V balení nenajdete žádné kabely, ty je potřeba dokoupit. Středobasové reproduktory následně připojíte pomocí fast-on konektorů.

Zajímavé poznatky z měření parametrů

Zvuková prezentace nových reproduktorů je v dané ceně až nečekaně přirozená, zajímavá a dá se říct, že originální. Membrána středobasu s technologií V-Cone je poměrně lehká a měření ukázalo, že během reprodukce její zakřivený profil poskytuje příkladnou tuhost, což často bývá vzácností i u dražších reproduktorů. Frekvenční odezva reproduktoru je stabilní bez ostrých výkyvů až do 2 kHz, kde se nahoře objevuje malý hrb, se kterým si však frekvenční výhybka snadno poradí. Absence poklesů ve frekvenční odezvě do 2 kHz naznačuje, že membrána v tomto rozsahu pracuje v optimálním režimu a prakticky nepodléhá ohybovým vibracím. Co se týče výškového reproduktoru, tak se zde projevuje klasická vlastnost hedvábných kalot a to pokles od nějakých 14 až 15 kHz. Je však zajímavé, že na rozdíl od většiny hedvábných výškových reproduktorů je kalota stejně jako u středobasu téměř imunní vůči ohybovým vibracím. Sotva znatelný náznak něčeho takového lze vysledovat v oblasti 8 až 9 kHz, ale v této oblasti nedochází k prudkým změnám a vše je zjevně přeneseno do oblasti vyšších frekvencí, což pravděpodobně vysvětluje poměrně prudký pokles po 15 kHz. Výsledkem je, že se tweeter nezmění na nepříjemnou "píšťalku", která by syčela ve vokálech a zvuk je příjemně poslouchatelný. Nutno dodat, že výsledky odpovídají parametrům výrobce, což u Elettromedie, která produkty Hertz vyrábí, bývá zvykem. 

Závěr a zhodnocení reproduktorů Hertz DPK 165.3

Zvuk reproduktorů Hertz DPK 165.3 se prezentuje překvapivou rovnováhou a výškový reproduktor není nikterak "odlepen" od středobasů a nezní samostatně. Ne každému výrobci se daří vypočítat optimální tvar membrány středobasu a výškových reproduktorů, aby v nich byly tlumeny ohybové vibrace, nebo je vynesly mimo rozsah pracovních frekvencí. To samozřejmě ovlivnilo i zvuk - nejsou v něm žádné nežádoucí podtóny ani charakteristické zabarvení. To se projevuje přesnou a zbytečně nepřehnanou, čitelnou basovou složkou, která nehučí a půjde velmi pohodlně sladit s případným subwooferem. Nastavení frekvenční výhybky úspěšně napravuje mírné nedostatky a dává akustice vlastní rukopis, ale jelikož cílová skupina zákazníků budou běžní posluchači bez audiofilních ambic a hlavním obsahem poslechu soubory MP3 nebo streamovací služby, pak je důležitější vytvořit subjektivní pocit lehkosti zvuku s optimální rovnováhou. Když ke všemu zmíněnému přidáme tradičně vysokou citlivost tohoto italského výrobce na úrovni 93 dB a optimální výkon 80 W RMS, není s podivem, že reproduktory Hertz DPK 165.3 v ceně 2990 Kč budeme hodnotit velmi kladně. Oproti levnějším reproduktorům Hertz DSK 165.3 nabídnou v praxi nejen přesnější a výraznější podání nízkých kmitočtů, ale zejména kvalitnější výškový reproduktor s kalotou o průměru 26 mm vyrobený z mixu hedvábí a bavlny. Svým zvukem se reproduktory velmi přibližují pokročilé řadě Cento a při poslechu jsme občas měli i pocit, že v některých parametrech se našim nejprodávanějším reproduktorům Hertz CK 165 dokonce vyrovnají. A to je při cenovce o tisícovku nižší zajisté příjemná zpráva. Reproduktory se budou nejlépe cítit při zapojení na aftermarket, případně i tovární autorádio. Díky velmi vysoké reálné citlivosti, což je výsada většiny reproduktorů Hertz, jim i slabší tovární autorádia dodají dostatečný výkon. Chybu však neuděláte ani při zapojení na externí zesilovač, díky čemuž dosáhnete vyššího výkonu reproduktorů a samozřejmě výrazně menšího zkreslení ve vyšších hlasitostech. Za nás tedy jasné doporučení, protože reproduktory Hertz DPK 165.3 budou v ceně do 3 tisíc Kč jen těžko hledat konkurenty.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Nové high-end reproduktory Morel v detailu
Po dlouhé době čekání jsme konečně naskladnili všechny novinky izraelského výrobce high-end ozvučení a sepsali jsme první dojmy o nejzajímavějších modelech.
Celý článek
Comfortmat Premium Dark v minirecenzi
Podívali jsme se detailněji na oblíbený antivibrační materiál Comfortmat z prémiové řady Dark, který vyniká vysokou účinností a extrémně nízkou hmotností. Více v našem článku.
Celý článek
Představujeme Comfortmat Integra
Představení hlavních funkcí a výhod membránového protihlukového materiálu Comfortmat Integra, který je určen speciálně pro odhlučnění dveří vozidla.
Celý článek
Recenze reproduktorů Hertz Cento CK 165
Přečtěte si naši rozsáhlou recenzi reproduktorů Hertz CK 165, kde se dozvíte veškeré informace o těchto skvělých reproduktorech.
Celý článek
Recenze reproduktorů Hertz základní řady Uno
Představujeme novou základní modelovou řadu UNO oblíbeného italského výrobce Hertz, která vás hodně překvapí svým zvukem i zpracováním.
Celý článek

Komentáře k článku