Můj účet

Jak vybrat sluchátka


V dnešní době jsou sluchátka takřka povinnou výbavou každého, kdo rád poslouchá hudbu. Své oblíbené písničky si pouštíme po cestě do práce, na procházce v přírodě, při nejrůznějších sportovních aktivitách nebo ve volném čase. Ovšem vybrat si ta správná sluchátka může být těžší, než se zdá. Vyznat se ve velké nabídce výrobců a v mnoha typech sluchátek dá již poměrně zabrat. Pro někoho je podstatná volnost a absence kabelů a proto zvolí bezdrátová sluchátka, pro jiného dokonalý zvuk bez kompromisů nebo stylový design. Mnozí z nás ve volném čase rádi sportují a jasnou volbou jsou sportovní sluchátka. Každopádně pro všechny, kteří se nespokojí se základními sluchátky, které najdou v balení svého mobilního telefonu, mp3 přehrávače nebo jiného zdroje hudby a neví si rady s výběrem, jsme připravili tento článek. 

Jaký typ sluchátek zvolit?

V prvé řadě byste sluchátka měli kupovat podle toho, pro jaké účely je budete využívat a jak je budete nosit. Neméně důležité je si uvědomit jak moc jste nároční na kvalitu reprodukovaného zvuku nebo zpracování. Podle typu uchycení sluchátka rozlišujeme na 2 základní varianty.

  • sluchátka do uší
  • sluchátka přes hlavu
Sluchátka do uší jsou oblíbené především díky svým malým rozměrům a hmotnosti. Jsou skladné, schováte je do kapsy nebo kabelky a můžete je vzít kamkoliv s sebou. Jsou tedy vhodné převážně pro venkovní použití. Sluchátka do uší rozdělujeme dále na dva typy. Prvním jsou špunty, které se vkládají přímo do ucha. Výhodou je lepší zvuk, větší izolace okolního hluku a výrazně lépe drží v uchu než druhý typ sluchátek do uší, které nazýváme pecky. Ty se nezasouvají tak hluboko do ucha jako špunty, ale uchytí se za šní boltec. Oba typy sluchátek jsou závisle na ergonomii ucha a ne každému sednou. I proto výrobci nabízí v balení obvykle několik velikostí nástavců. 

Sluchátka přes hlavu, nebo-li náhlavní sluchátka mají hlavní výhodu v tom, že jsou výrazně pohodlnější než špuntová a pecková sluchátka a lépe drží na uších. Nabízí také mnohem vyšší kvalitu reprodukce zvuku a izolaci vůči okolním zvukům. Nevýhody jsou pak horší skladovatelnost a vyšší hmotnost, i proto se hodí spíše pro domácí použití. 

Špuntová vs. náhlavní sluchátka

Provedení a konstrukce sluchátek

Náhlavní sluchátka rozlišujeme také dle provedení a konstrukce náušníků. Rozdělení je tedy následující:
  • sluchátka na uši
  • sluchátka okolo uší
Sluchátka na uši jsou mají menší rozměry i hmotnost. Díky tomu se lépe přenáší a jsou vhodné nejen na domácí použití, ale také například na cestování. Nejsou však tak pohodlná jako sluchátka okolo uší. Ty mají hlavový most polstrovaný, netlačí a dokonale obepnou uši. Jejich nevýhodou jsou však vyšší rozměry a hmotnost, proto je doporučujeme spíše pro domácí použití. Sluchátka dále rozlišujeme dle konstrukce na:
  • otevřená sluchátka
  • uzavřená sluchátka
I v nejnižší cenové relaci můžete narazit na tyto dva typy sluchátek. Otevřená konstukce se vyznačuje tím, že šíří zvuk všemi směry. V praxi to znamená, že hudbu neuslyšíte jen vy, ale i okolí a platí to i naopak. Zvuk je však přirozenější a méně zkreslený. Oproti tomu slouchátka s uzavřenou konstrukcí výrazně lépe tlumí okolní hluk a svou oblíbenou hudbu si vychutnáte i v hlučnějším prostředí. Tato konstrukce má však i negativa. Měnič nereprodukuje zvuk pouze k uchu, ale i na druhou stranu kde narazí na zvukově nepropustné mušle sluchátek. Zvuk se tak nešíří volně do prostoru, ale odráží se zpět, což se negativně projevuje na výsledné kvalitě zvuku. 

Sluchátka podle účelu použití

Uchycení, provedení a konstrukci sluchátek jsme si už vysvětlili, velmi důležité je však také to, na jaké účely sluchátka chcete používat. Pro sport se hodí jiná sluchátka než na odpočívání doma a podle toho byste je měli vybírat. Obecně lze sluchátka rozdělit na:
  • sportovní sluchátka
  • sluchátka pro domácí použití
  • sluchátka na ven a cesty 
  • herní sluchátka
  • sluchátka k televizi
  • profesionální sluchátka
V dnešní době jsou velmi populární sportovní sluchátka. Kdo rád sportuje ví, že je mnohem příjemnější u sportovních aktivit poslouchat hudbu. Ať už rádi běháte, chodíte do posilovny, nebo provozujete jakýkoliv jiný sport, hudba dodá vašemu tělu energii a dobrou náladu. Sportovní sluchátka mají pevnější uchycení, jsou vyrobena z odolnějších materiálů a bývají i vodotěsné. Jelikož jejich podstatou je především pohodlí při sportování, bývají zvukově nepatrně horší než klasická sluchátka do uší. 

Jaká jsou nejvhodnější sluchátka pro domací i venkovní použití je již v článku zmíněno, jedná se o sluchátka přes hlavu. Mají nejlepší reprodukci zvuku a doma vám nebudou vadit jejich větší rozměry a hmotnost. Jako sluchátka k televizi doporučujeme také typ přes hlavu s uzavřenou kostukcí a delším kabelem. Herní sluchátka a sluchátka k PC obvykle disponují mikrofonem, můžete s nimi tedy i telefonovat. Profesionální sluchátka se vyznačují perfektní reprodukcí zvuku, výtečným dílenským zpracováním a špičkovými materiály. Jsou vhodná především pro nadšence, kteří vyžadují absolutní kvalitu zvuku, DJs a pro ty, kteří mají hudbu jako svou práci. 

Drátové nebo bezdrátové?

Drátová sluchátka jsou stále preferovaná především těmi, kterým záleži na kvalitě zvuku. V obdobné ceně jednoduše hrají drátová sluchátka lépe, nedochází k žádným ztrátám kvality při přenosu signálu. Drátová sluchátka se nemusí nabíjet, proto nehrozí jejich vybití. Oproti tomu bezdrátová sluchátka mají integrovanou baterii a musí se nabíjet. Nabízí však úplnou volnost pohybu, která je především při sportovních aktivitách velmi důležitá. Pokud požadujete bezdrátová sluchátka i vysokou kvalitu zvuku, zaměřte se na dražší modely sluchátek s kódováním přes aptX.
Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Komentáře k článku