Můj účet

Nové high-end reproduktory Morel v detailu

Izraelského výrobce high-end reproduktorů do auta, ale i do domácností netřeba představovat. Morel představuje absolutní špičku v nabídce luxusního ozvučení a v obou segmentech se jedná bezpochyby o jedny z nejkvalitnějších reproduktorů na světě. Kromě zvuku a použitých unikátních  technologií je však skutečnou lahůdkou i design, který nás u právě naskladněných modelů pro sezónu 2021 dostal natolik, že jsme se rozhodli napsat pár slov a přiblížit vám tyto technologické skvosty. 

Když vás dostane i balení....

První změnou, se kterou se oproti loňským modelům setkáte, je nové balení. Původní papírové krabice, které známe z předchozích mnoha let, měly svůj styl a jasný designový podpis, nicméně již přišel ideální čas ke změně. Nové krabici vévodí zlato, které je prakticky všude. Fotografie reproduktorů umístěných v tekutém zlatě, zlaté lesklé logo Morel, připomenutí 45. výročí od založení značky samozřejmě taky ve zlaté barvě a označení modelu taktéž. Po otevření krabice ještě musíte překonat krycí panel v semišové úpravě s typickým sloganem "unleash the music". Pak už začíná nekonečná pastva pro oči. V černé semišové krabici najdete kompletně přepracované dvoupásmové nebo třípásmové reproduktory, který obsahují středobasy, výšky a v případě třípásem i středy. Pokud se jedná o pasivní systém, tak samozřejmě nechybí luxusní výhybky, které si s drobnými inovacemi již mnoho let drží svůj nezaměnitelný design. V balení najdete i návod pro danou modelovou řadu na kvalitním křídovém papíře a designovou "kreditní" kartu, která nahrazuje záruční list a mimojiné zaručuje originalitu produktu. Samozřejmostí jsou pak domečky pro výškové reproduktory a drobný montážní materiál. A jaké konktrétní reproduktory si v tomto článku představíme? Inovací se dočkala nejvyšší řada Supremo, Elate Carbon, Hybrid, Virtus Nano Carbon, Tempo Ultra a Maximo Ultra. Poslední dvě zmiňované řady však nepatří do těch nejvyšších, exkluzivních modelů a jejich přednosti si shrneme třeba někdy příště. Pojďme se nyní detailněji podívat na všechny vyšší řady značky Morel, které jsou mimochodem ručně vyrobené přímo v Izraeli.

Morel Supremo

Již název Supremo ve vás evokuje něco výjimečného, unikátního, luxusního. A je tomu skutečně tak. Morel Supremo 602 je referenční zvukový systém, který spojuje prakticky dokonalý zvuk, nejlepší technologie a excelentní řemeslnou výrobu. Morel zdokonaluje toto řemeslo již 45 let a vlajkové lodě a systémy Supremo posouvají zvuk na úrovně, jaké v automobilovém světě nemají obdoby. Recept je založen na nekompromisním zpracování využívajícím to nejlepší z technologie společnosti Morel. Basové reproduktory kombinují silné neodymové magnety, hliníkovou kmitací cívkou Hexatech o průměru 3" a membrány z patentovaných uhlíkových vláken v sendvičové formě s pěnou Rohacell. Vysokofrekvenční detaily pocházejí z nádherného výškového reproduktoru Supremo Piccolo, chváleného po celém světě za bezkonkurenční a detailní odezvu, která nadchne i nejnáročnějšího audiofila. Ohromující je i cenovka 129 990 Kč. Oprávněná? Bez debat. Je těžké slovy popsat pocit, kdy se cítite jako na koncertě a uvědomíte si, že ten zvuk vydávají pouze dva poměrně malé reproduktory. Zvuk a výkon těchto reproduktorů je zkrátka neuvěřitelný, nepopsatelný a je nezbytné jej zažít. Ještě jsme neměli tu čest montáže do auta, ale již v našem demopanelu, který samozřejmě neposkytuje reproduktorům ideální podmínky, je zvuk famózní. A co tedy najdete v balení? Pro začátek malé upozornění, pouze u řady Supremo neplatí výše uvedený odstavec a designu balení. Supremo je výjimečná, nejvyšší řada a zaslouží si i exkluzivní balení. Reproduktory najdete téměř v 90 cm dlouhé dřevěné krabici potažené kůží, což již pro prvním seznámení způsobí nemalé nadšení. V balení najdete středobasové reproduktory s karbonovou membránou, masivní výškové reproduktory a u pasivní varianty i luxusní rozměrné výhybky. Každý kus je zabalený do průsvitné tkaniny, což umocňuje dojem z luxusního balení. U řady Supremo prakticky nebylo co se týče zvuku již co vylepšovat a inovací se tak dočkaly zejména designové mřížky reproduktorů, aby došlo k sladění s ostatními modelovými řadami. A u nich bychom se chtěli na chvíli zastavit. Sice to není ta hlavní devíza těchto špičkových reproduktorů, ale nás prostě uchvátily. Morel tyto mřížky nazval Lotus. Mřížka má specifický vzor otvorů v různých tvarech a průměrech a jako celek utváří působivý a luxusní design. Co je ovšem zajímavé, tak všechny ty tvary jsou navržené tak, aby se minimalizoval efekt „rohu“. Jedná se o vysokofrekvenční špičku způsobenou rezonanční frekvencí u mřížek se stejně velikými otvory, které známe prakticky u všech reproduktorů. Čili nikoliv pouze design, ale i funkce, která pozitivně ovlivňuje zvuk. Inovativní zpracování kovů navíc umožnilo konstrukci velmi tenké a téměř průhledné mřížky, která neovlivňuje zvuk při reprodukci všech frekvencí a zároveň je extrémně pevná. To můžeme potvrdit, mřížku se nám prakticky nepovedlo promáčknout ani velkou silou. A ještě jedna perlička nás napadá, mřížka je upevněna magneticky! Skvělé a inovativní řešení.

Morel Elate Carbon

Modelová řada Elate Carbon nahrazuje původní řadu Elate Titanium a hádáte správně, název vychází z krásné karbonové membrány, která byla převzata z nejvyšší řady Supremo. Elate Carbon zahrnuje celkem 12 komponentních systémů a dalších 6 samostatných komponentů. V široké škále produktů najdete dvoupásmové i třípasmové komponentní reproduktory se středobasy v rozměrech 13, 16 nebo 22 mm a to jak v pasivních, tak i aktivních variantách. Oproti původní modelové řade Elate Titanium nedošlo samozřejmě pouze ke změně membrány a aktuální řada je zcela přepracovaná. Reproduktory Elate Carbon jsou svým zvukem postaveny ještě o level výše a to původní řada Elate Titanium patřila k tomu nejlepšímu na trhu. Morel dokonce směle prohlašuje, že žádné jiné reproduktory na světě neposkytují tak kvalitní high resolution zvuk v kombinaci s vysokým výkonem jako reproduktory Morel Elate Carbon Pro, což je vylepšená verze s luxusními výškovými reproduktory Elate Alto. My se však detailněji podíváme na dvoupásmové komponenty Morel Elate Carbon 62, které sdílí Elate Cabron Pro většinu technologií, ale jsou určeny pro širší publikum díky rozměrové menším výškovým reproduktorům. Kromě nich najdete v balení středobasy a v případě pasivní verze i dvoupásmové výhybky. První věc, které si po otevření balení všimnete jsou již výše zmíněné nové designové mřížky. U řady Elate Carbon však šli designéři Morelu ještě dál. Podívejte se na fotku níže a najdete tento vzor zvaný Lotus všude - na mřížce středobasových i výškových reproduktorů a dokonce i na jednolitém, matnou černou barvou lakovaném koši středobasů. Design reproduktorů je dle našeho názoru i díky hliníkovému kroužku okolo překrásné karbonové membrány a kovovému logu na spodní straně dotažen na absolutní maximum. Samozřejmostí je i dokonalé zpracování, na kterém nenajdete jedinou chybičku. Ani si nedovedeme představit, kolik práce stojí za takovým precizním výsledkem. Z technologií bychom kromě patentované karbonové membrány středobasů zmínili titanové cívky o průměru 3", což je až 3x větší rozměr, než u běžných reproduktorů. A právě materiál cívky má nezanedbatelný vliv i na zvuk. Titanové cívky umožňují nejen vyšší a stabilnější výkon, ale i v případě potřeby agresivnější zvuk, lepší odvod tepla a nižší zkreslení ve vysokých hlasitostech. Unikátní systém dvou magnetů zase zvyšuje účinnost, dynamický rozsah a zároveň přispívá k „stíněné“ charakteristice reproduktorů. Nové výškové reproduktory MT450 vás zaujmou ručně vyrobenou průsvitnou membánou z kombinace hedvábí a papíru a dokonale přesným, detailním a naturálním zvukem. Při poslechu těchto výškových reproduktorů jsme si znovu uvědomili, že něco takového umí jedině Morel. 

Morel Hybrid 

Modelová řada Hybrid vždy byla a stále je ideálním kompromisem typicky kvalitního "moreláckého" zvuku a pořád ještě přiměřené ceny. Letos se setkáváme již s pátou generací těchto historicky nejprodávanějších reproduktorů, která prakticky v každé své generaci patřila k nejkvalitnějším reproduktorům na trhu. Hybridy jsou opět napěchované nejmodernějšími technologiemi. Za své peníze dostanete famózní zvuk a oproti výše zmíněným řadám jsou reproduktory i méně náročné na zesilovač, nemusíte se stydět ani za pasivní zapojení a reproduktory jsou dostupné i v luxusních koaxech Hybrid Integra. K dispozici je pak nově i třípásmový systém. Tato modelová řada je tedy určena i pro širší veřejnost a ne jen pro absolutní audiofily hledající nekompromisní zvuk. A přitom stále můžete očekávat to nejlepší v dané cenové kategorii. Sám si dobře pamatuji na rok 2003, kdy mě naprosto uchvátily tyto reproduktory ve své třetí generaci. Věrnost jsem jim zachoval i při výměně auta a nahradil jsem je až příchodem té čtvrté. Mezigenerační posun ve zvuku byl extrémní a i když to vypadá téměř nereálně, letos je to podobné. Podívejme se tedy podrobněji na dvoupásmové komponentní reproduktory Morel Hybrid 62 v rozměru 165 mm. Pokud jste si přečetli informace o předchozích modelech, tak vás balení už nepřekvapí. Zlatá krabice, luxusní mřížky Lotus na středobasových a výškových reproduktorech a typické designové výhybky, i když tentokát o menších rozměrech. První věc, která při prvním doteku možná až zarazí, je extrémně nízká hmotnost těchto reproduktorů. A s ní souvisí i název modelové řady Hybrid. Reproduktory totiž disponují systémem hybridního pohonu, jehož součástí je feritový magnet spolu s velmi výkonným neodymovým magnetem. V této kombinaci vytvářejí kompaktní a lehký systém, který je až čtyřikrát výkonnější než běžné konstrukce stejné velikosti. To umožňuje vysoký stálý výkon reproduktorů o hodnotě 140 W RMS. Pro příznivce papírových membrán máme dobrou zprávu, Hybridy si stále ponechávají tento materiál kvůli jeho unikátním vlastnostem. I Hybridy si zachovávají technologii EVC™ a používají nadstandardně velké hliníkové cívky pro vysoce efektivní a výkonný systém, který je kompaktní a účinně odvádí teplo. Nové výškové reproduktory Morel MT300 navazují na výškáče z vyšších modelových řad a jsou vyrobené z kombinace hedvábí a papíru. O jejich přirozeném zvuku již není potřeba se více rozepisovat, na dostatečně výkoném a kvalitním zesilovači budete z těchto reproduktorů bez přehánění nadšeni. Modelová řada Hybrid je naše doporučení, pokud požadujete luxusní zvuk s vysokým výkonem pro všechny možné hudební žánry a to za odpovídající cenu nepřesahující dvacet tisíc. Reproduktory z řady Hybrid zahrají stejně dobře taneční hudbu náročnou na výkon, dynamiku a agresivní výšky, ale i jazz, nebo instrumentální hudbu, ve které chcete slyšet všechny detaily ve vysoké kvalitě. 

Morel Virtus Nano Carbon 

Na závěr tohoto článku máme pro vás opravdovou lahůdku v podobě přepracované řady Virtus Nano Carbon. Tato modelová řada neuvěřitelným způsobem spojuje luxusní design, špičkový zvuk a snad i překonává některé fyzikální zákony. Design reproduktorů představuje snahu inženýrů z Morelu posunout akustické a mechanické hranice a nabídnout maximálně inovativní produkt. A to ocenila i organizace EISA, která udělila v roce 2019 těmto reproduktorům ocenění "Best Product" ve své kategorii. A nebylo to bezdůvodně! Dvoupásmové komponentní reproduktory Morel Virtus Nano Carbon 62 s průměrem 165 mm mají montážní hloubku 17 mm, což je katapultuje do pozice reproduktorů s nejmenší instalační hloubkou na světě. Nejvíce je na tom všem překvapující, že tato ultra nízká montážní hloubka není na úkor výkonu nebo basové složky. I letos přepracované reproduktory disponují vysokým výkonem 100 W RMS a to je srovnatelná hodnota s většinou běžných reproduktorů v této cenové kategorii. Alfou a omegou je unikátní geometrie membrány, kterou v Morelu pojmenovali Grand Dome. Karbonová konvexní membrána poskytuje vynikající výkon mimo osu, což umožňuje plochý design bez omezení výkonu a středobasových frekvencí. Dalším důležitým prvkem těchto reproduktorů jsou vysoce účinné neodymové magnety s minimálními rozměry a u Virtusů najdete i další technologie z nejvyšších modelových řad. Zmíníme zcela nové výškové reproduktory MT 120N s membránou Acuflex, které jsou ručně vyráběné z kombinace hedvábí a papíru, dále rozměrné cívky s technologií EVC™ pro vysoký výkon, účinný odvod tepla a menší zkreslení reproduktorů a v neposlední řadě i luxusní karbonová membrána. To vše tvoří úchvatný audiovizuální celek. A ptáte se k jakým účelům tak ploché reproduktory využít? V dnešní době je velké množství vozidel, které neumožňují instalaci reproduktorů se standardní nebo větší montážní hloubkou. Řešením je dodatečná a mnohdy náročná úprava dveří, kterou ovšem často majitelé vozidel nechtějí podstupovat. Poté je nezbytné instalovat levnější ploché reproduktory s velmi kompromisním zvukem a nedostatečnou basovou složkou. Příkladem jsou i některé nové vozy BMW a Mercedes, kde se dají umístit jen OEM reproduktory, které nemusí vyhovovat nejnáročnějším zákazníkům. A právě v těchto případech přichází na řadu Morel Virtus Nano Carbon 42. Již nyní můžeme prozradit, že tyto špičkové reproduktory budeme instalovat do těchto prémiových vozů jako výrazně kvalitnější alternativu k OEM řešení Audison, které nabízíme nyní. Díky širšímu portfoliu produktů Morel jsme schopni sestavit hi-end ozvučení na míru s aktivním zapojením na DSP procesor s individální konfigurací. Je možné například použít výškové reproduktory z druhé nejvyšší řady Elate Carbon a zvuk posunout ještě o několik úrovní výše. Nejen do modelové řady Virtus Nano Carbon tedy vkládáme velké naděje do budoucna a již brzy všechny novinky najdete v našich montážích ozvučení vozidel

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Související produkty

Morel Supremo 602 Doprava zdarmaReproduktory Morel Supremo 602TipRychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 140 W RMS, 4 Ω, 89 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 61 mm116.990 KčSklademMorel Elate Carbon 62 Doprava zdarmaReproduktory Morel Elate Carbon 62Rychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 180 W RMS, 4 Ω, 87 dB (2,83V/1m)41.990 KčSklademMorel Virtus Nano Carbon Integra 62 Doprava zdarmaReproduktory Morel Virtus Nano Carbon Integra 62Rychlý náhledkoaxiální reproduktory, Ø 165 mm, 100 W RMS, 4 Ω, 87 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 17 mm14.990 KčSklademMorel Virtus Nano Carbon 63 Doprava zdarmaReproduktory Morel Virtus Nano Carbon 63Rychlý náhled3pásmové komponentní reproduktory, Ø 165 mm, 100 W RMS, 4 Ω, 87 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 17 mm20.990 KčSklademMorel Virtus Nano Carbon 62 Doprava zdarmaReproduktory Morel Virtus Nano Carbon 62Rychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 100 W RMS, 4 Ω, 88 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 17 mm15.990 KčSklademMorel Virtus Nano Carbon 42 Doprava zdarmaReproduktory Morel Virtus Nano Carbon 42-43 %AkceRychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 100 mm, 80 W RMS, 4 Ω, 87 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 17 mm7.999 Kč13.990 KčSklademMorel Hybrid Integra 62 Doprava zdarmaReproduktory Morel Hybrid Integra 62-47 %AkceRychlý náhledkoaxiální reproduktory, Ø 165 mm, 140 W RMS, 4 Ω, 91 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 61 mm8.999 Kč16.990 KčSklademMorel Hybrid Integra 52 Doprava zdarmaReproduktory Morel Hybrid Integra 52Rychlý náhledkoaxiální reproduktory, Ø 135 mm, 120 W RMS, 4 Ω, 90 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 60 mm16.990 KčSklademMorel Hybrid 52 Doprava zdarmaReproduktory Morel Hybrid 52Rychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 130 mm, 120 W RMS, 4 Ω, 90 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 61 mm21.990 KčSklademMorel Hybrid 62 Doprava zdarmaReproduktory Morel Hybrid 62TipRychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 140 W RMS, 4 Ω, 91 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 61 mm21.990 KčSklademMorel Elate Carbon 63A Doprava zdarmaReproduktory Morel Elate Carbon 63ARychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 180 W RMS, 4 Ω, 87 dB (2,83V/1m)57.990 KčSklademMorel Elate Carbon Alto Doprava zdarmaVýškové reproduktory Morel Elate Carbon AltoTipRychlý náhledvýškové reproduktory, Ø kaloty 28 mm, 220 W RMS, 6 Ω, 91 dB (2,83V/1m)20.990 KčSklademMorel Elate Carbon Pro 63A Doprava zdarmaReproduktory Morel Elate Carbon Pro 63ARychlý náhled3pásmové komponentní reproduktory, Ø 165 mm, 180 W RMS, 4 Ω, 87 dB (2,83V/1m)66.990 Kč1 až 4 týdnyMorel Hybrid 63 Doprava zdarmaReproduktory Morel Hybrid 63TipRychlý náhled3pásmové komponentní reproduktory, Ø 165 mm, 140 W RMS, 4 Ω, 91 dB (2,83V/1m), montážní hloubka 61 mm32.990 KčSklademMorel Supremo Piccolo Lotus Doprava zdarmaVýškové reproduktory Morel Supremo Piccolo LotusTipRychlý náhled (2 hodnocení)výškové reproduktory, Ø kaloty 28 mm, 220 W RMS, 93 dB (2,83V/1m), 6 Ω23.990 KčSklademMorel Elate Carbon Pro 62 Doprava zdarmaReproduktory Morel Elate Carbon Pro 62Rychlý náhledkomponentní reproduktory, Ø 165 mm, 180 W RMS, 4 Ω, 87 dB (2,83V/1m)49.990 KčSkladem

Podobné články

Novinky Gladen & Mosconi Gladen
V Gladenu se stále pracuje na nových produktech a pro rok 2021 zde máme několik zásadních novinek v sortimentu obou značek Gladen a Mosconi Gladen.
Celý článek
Kicker novinky pro modelový rok 2021
Ve spolupráci s naším českým dodavatelem se nám podařilo zařadit do nabídky novinky Kicker pro rok 2021. Tato značka stojí za vaši pozornost.
Celý článek
Italské zboží - novinky STEG
Italové umí a vždy uměli dělat hudbu, mají to v sobě hluboce zakořeněné. My jsme rádi, že můžeme nabízet značku Steg, která si zaslouží Vaši pozornost.
Celý článek
Nejočekávanější novinky tohoto roku - Morel 2021
Morel letos oslavil 45. výročí od svého založení. Nadělil si velké množství nových high-endových reproduktorů, které musíte vidět! Všechny novinky už můžete zhlédnout u nás na e-shopu.
Celý článek
Jak na subwoofer bez omezení prostoru v kufru
Chybí vám v autě výraznější basová složka, ale nechcete přijít o žádný prostor v zavazadlovém prostoru? V našem článku se dozvíte několik možností jak toho dosáhnout.
Celý článek
Comfortmat - revoluce v odhlučnění vozidel
Technologie jdou rychle dopředu a to platí i pro odhlučnění vozidel. Proto jsme museli přijít s novými hi-tech materiály a novou strategií pro nadcházející roky. Určitě čtěte dále, stojí to za to!
Celý článek
Novinky Focal à la carte
V únoru se k nám dostaly novinky od značky Focal. Nový ceník přináší inovovanou řadu reproduktorů Focal Flax Evo. Víte, že máme v nabídce i novou řadu Utopia M? Máme skladem.
Celý článek
Jak na špičkové ozvučení vozidel značky BMW?
Vlastníte vůz BMW a nejste spokojeni s jeho ozvučením? Nabízíme unikátní řešení montáže celého systému s DSP procesorem bez jakéhokoliv zásahu do elektroinstalace vozu.
Celý článek

Komentáře k článku