Můj účet

Bavte se hudbou! Ozvučení automobilů BMW pro náročné

Ozvučení automobilů BMW je často diskutované téma, jelikož tovární audio systém zdaleka neodpovídá kvalitě a především ceně vozidel samotných. A je to opravdu škoda, protože samotná platforma a lokace všech jednotlivých reproduktorů patří společně s automobily Mercedes-Benz k tomu nejlepšímu na dnešním trhu. Naštěstí existuje řešení v podobě výměny továrního audio systému, čemuž se budeme věnovat v tomto článku.

Jaké jsou nejčastější typy továrního ozvučení automobilů BMW?

BMW nabízí pro jednotlivé modely hned několik typů ozvučení a před samotným upgradem je nezbytné identifikovat původní audio systém ve vašem automobilu. Pravděpodobně nejčastěji se setkáváme se základním systémem s absencí výškových reproduktorů, které se snaží nahradit papírové full range reproduktory. Výsledkem je podprůměrný zvuk bez jakýchkoliv detailů ve vyšších frekvencích a nevýraznou basovou složkou, ačkoliv pod sedačkami najdete subwoofery o průměru 165 mm. Bohužel ani vyšší výbava Hi-Fi Sound System (option 676) nepřináší podstatné zlepšení. Součástí systému jsou již komponentní reproduktory s plnohodnotnými výškami v přední části vozu, které jsou spolu se zadními reproduktory a subwoofery pod sedačkami o průměru 200 mm zapojeny na tovární zesilovač. Určitým náznakem vyšší kvality je až systém Harman/Kardon (Logic 7), který sice náročnějšího posluchače nenadchne, část majitelů BMW však zvuk tohoto audio systému uspokojí. Vrcholem nabídky je pak ozvučení od Bowers & Wilkins, které hodnotíme na poměry továrních audio systémů jako poměrně zdařilé, jeho cena přesahující 200 tisíc Kč je však naprosto nesmyslná. I ozvučení Bowers & Wilkins umíme samozřejmě nejen nahradit, ale především výrazně zvukově předčit vlastním řešením. 

1. Základní ozvučení - zahrnuje papírové širokopásmové reproduktory s absencí výškových reproduktorů. Papírové subwoofery o průměru membrány 165 mm jsou umístěné pod předními sedačkami. Vše je obvykle zapojeno na hlavní jednotku bez externího zesilovače, nejnovější modely již mají ve výbavě i tovární zesilovač. Výměna audio systému je poměrně jednoduchá, nicméně je nezbytné zakoupit u prodejce BMW originální mřížky do A-sloupku pro výškové reproduktory nového komponentního systému. Ty jsou již u vyšší výbavy standardem.

2. Hi-Fi Sound System - obsahuje papírové komponentní reproduktory (s oddělenými výškovými reproduktory) ve předních dveřích, komponentní nebo koaxiální reproduktory v zadních dveřích, případně ve stropu nebo zadním platě, centrální reproduktor v palubní desce a papírové subwoofery o průměru 200 mm umístěné pod sedačkami. Vše je zapojeno na sedmikanálový zesilovač, který je umístěn v zavazadlovém prostoru. V novějších modelech najdete zesilovače hned dva. Tento systém je nejjednodušší na upgrade reproduktorů i instalaci zesilovače s DSP procesorem. 

3. Harman Kardon Surround Sound System - tento příplatkový audio systém obsahuje komponentní reproduktory ve předních a zadních dveřích, ve stropě a v palubní desce. Subwoofery o průměru 200 mm jsou umístěny pod sedačkami a vše je zapojeno na digitální devítikanálový zesilovač. Vzhledem ke složitosti systému je jeho náhrada a nastavení zvuku na DSP procesoru časově a obvykle i finančně náročnější z důvodu výrazné tovární ekvalizace a pevně nastavených elektronických výhybek. Máme však bohaté zkušenosti s upgradem systému Harman Kardon i u všech nejnovějších modelů BMW.

4. Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System - vrcholný tovární systém automobilky BMW na první pohled zaujme svým designem s podsvícenými výškovými a středovými reproduktory i povedenou ocelovou mřížkou s logem výrobce. Taktéž zvukově se jedná o jeden z nejpovedenějších továrních systémů, ucho audiofila však zpravidla nenadchne. Až dvacet reproduktorů (dle modelu auta) zapojených aktivním způsobem na 20kanálový zesilovač zaujme spíše prostorovým zvukem než dechberoucí kvalitou zvuku a perfektním naladěním, jaké byste v této ceně hledali. 

Nabízíme hned několik variant ozvučení i pro ty nejnáročnější klienty

Jsme si plně vědomi toho, že každý zákazník je jinak náročný na kvalitu zvuku, má odlišné požadavky a v neposlední řadě i finanční možnosti. I proto nenabízíme pouze jedno univerzální řešení, ale celkem tři varianty nového ozvučení v duchu plug & play a jednu individuální pro audiofilně založené zákazníky. Specifické reproduktory do automobilů BMW dnes nabízí prakticky každý významnější car audio výrobce a může se tedy zdát složité se v široké nabídce zorientovat. Během několika posleních let jsme vyzkoušeli reproduktory v automobilech BMW od několika renomovaných značek jako Gladen, Match, Focal, Rockford, Eton, Ground Zero, Steg nebo Audison a máme tedy bohaté zkušenosti i možnost důkladného porovnání. Většina ze zmíněných značek nabízí podobné technologické a konstrukční řešení, které svými vlastnostmi výrazně nevybočuje, rozdíly však najdete zejména v kvalitě zvuku. A právě zvuk byl jedním z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli nabízet ozvučení od italského výrobce Audison, který nabízí o poznání zajímavější řešení nejen po stránce zvukové, ale i zhlediska nadstandardní variability instalace. Náročnějším klientům pak můžeme nabídnout zvukově bezkonkurenční řešení high-endového výrobce Morel a to hned ve třech kvalitativních variantách. Již naše základní ozvučení Audison však zvukově i výkonově výrazně předčí tovární systém Harman Kardon a uspokojí většinu našich klientů. A jaké tedy výhody umožňují naše varianty ozvučení?

  • Celkem 4 varianty nového audio systému od pokročilého až po high-end.
  • Již naše základní ozvučení zvukově i výkonově výrazně předčí tovární systém Harman Kardon. 
  • Úplná integrace na tovární systém a žádný zásah do původní elektroinstalace vozidla.
  • Plug & play instalace - nové reproduktory mají stejný rozměr, tvar i konektory pro zapojení. 
  • Jednoduchá montáž - není nutné nic řezat, stříhat, pájet nebo tahat novou kabeláž.
  • Možnost zvolit si rozsah ozvučení od výměny reproduktorů po náhradu kompletního systému.
  • Zvuk řízený špičkovým vícekanálovým zesilovačem s DSP procesorem.
  • Možnost poslechu souborů ve vysokém rozlišení (Hi-Res audio) bezdrátově přes Bluetooth.
  • Měření frekvenční odezvy reproduktorů a profesionální nastavení zvuku na DSP procesoru.
  • Individuální ozvučení naladěné pro konkrétní vozidlo, žádný vůz od nás neodjíždí se stejným nastavením.
  • Instalace nezpůsobuje ztrátu záruky od automobilky a je možná i u nových vozů.  
  • Možnost všechny komponenty z vozu kdykoliv demontovat a vrátit vše do původního stavu.
  • Rychlá instalace v rámci jednoho až dvou pracovních dnů dle náročnosti nového audio systému.
  • Bohaté zkušenosti s ozvučením snad všech modelů BMW, včetně těch nejnovějších.
  • Nekupujete zajíce v pytli - stovky recenzí na naše instalace a možnost poslechu našeho firemního BMW. 

Plug & Play instalace s plnou integrací na tovární systém

Moderní automobily BMW disponují středovými reproduktory o průměru 100 mm, které mají specifické uchycení i konektory a proto není možné zvolit pro výměnu libovolné reproduktory. Stejná situace nastává i v případě plochých basových reproduktorů pod sedačkami o průměru 165, respektive 200 mm. Také tovární výškové reproduktory mají poměrně malé rozměry a vlastní systém uchycení. Pro výměnu továrního systému je tedy nezbytné zvolit speciální OEM reproduktory určené přímo do vozů BMW, které nabízí hned několik výhod. Tím největším lákadlem je možnost výměny továrního audio systému v duchu plug & play bez zásahu do původní elektroinstalace. Není tedy nutné nic stříhat, pájet, nebo tahat novou kabeláž a díky novým komponentům se stejným designem i připojovacími konektory je instalace snadná a rychlá. Stejně snadné je přidání zesilovače, který integrujeme bez jakýchkoliv úprav díky specifické kabeláži s totožnými konektory jako v případě tovární kabeláže. Výměna systému tedy neznamená ztrátu záruky a můžete si užít špičkový zvuk i v novém voze. Samozřejmostí je pak zachování původního vzhledu interiéru. Jednotlivé komponenty je taktéž možné snadno demontovat a opětovně instalovat například do dalšího automobilu. 

Vícekanálový zesilovač s DSP procesorem pro všechny typy našeho ozvučení

Pokud se rozhodnete pro jakoukoliv z níže uvedených variant našeho ozvučení, můžete se spolehnout nejen na kvalitní zvuk všech reproduktorů, ale také na vysoký výkon díky instalaci odpovídajícího zesilovače. Vhodný zesilovač volíme vždy na základě množství reproduktorů, ale i jejich zvukové vyspělosti a náročnosti na výkon. Pro nejžádanější upgrady audio systému od italského Audisonu instalujeme nejčastěji zesilovače s integrovaným DSP procesorem od stejného výrobce, které nabízí nejen kvalitní zvuk společně s vysokým výkonem, ale i propracovaný software DSP procesoru a kompaktní rozměry umožňující bezproblémovou instalaci do moderních automobilů. U pokročilých instalací, v případě náhrady systému Harman Kardon u nejnovějších modelů BMW volíme obvykle sofistikovanější vícekanálové zesilovače z dílny německých mistrů zvuku Helix, které umožní dokonalou integraci i na technicky náročné tovární systémy a bezkonkurenční software DSP procesoru. A konečně u řešení z kategorie high-end hledáme vždy individuální koncept ideálně s analogovými zesilovači prestižních světových výrobců v kombinaci s externím DSP procesorem za účelem dosažení nejvyšší kvality zvuku. Díky kompaktním rozměrům dnešních zesilovačů třídy D se můžete spolehnout na skrytou instalaci a také v případě pokročilých audio systémů s rozměrnějšími analogovými zesilovači se vždy snažíme najít umístění, které neomezí prostor v interiéru automobilu.

Profesionální měření a nastavení zvuku je u nás standardem

Výběrem vhodných komponentů však instalace nekončí, ale naopak začíná. To nejdůležitější se odehraje na jejím konci a to v podobě měření frekvenční odezvy reproduktorů s následným nastavením zvuku v softwaru DSP procesoru. Automobil není z hlediska akustiky zrovna optimálním prostředím. Je tedy důležité korigovat nejen nevhodnou lokaci reproduktorů, ale také pozici posluchače a všechny překážky po cestě zvuku do lidského ucha. Výslednou ekvalizační křivku každého reproduktoru ovlivňuje spousta faktorů jako je prostor za reproduktorem, materiál membrány i koše reproduktoru, ale i překážky zvuku jako jsou sedačky, středový tunel, volant nebo palubní deska. Je tedy nezbytné změřit frekvenční odezvu každého reproduktoru a výsledky následně zapsat do programu DSP procesoru. Základním cílem měření je dosažení lineární frekvenční odezvy reproduktorů, což umožní i v tak akusticky náročném prostředí dosáhnout věrného a vysoce kvalitního zvuku. Na DSP procesoru nastavíme také časové korekce, pásmové propusti, úrovně, typy filtru a další důležité funkce. To nám umožní, aby ve skladbě vynikl každý detail, který interpret zanechal na nahrávce. Naším cílem je především dokonalé odladění systému se všemi detaily, správnou definicí nástrojů a věrným podáním zvuku v celém frekvenčním pásmu. Zejména u příplatkových továrních systémů Harman Kardon a Bowers & Wilkins je však ladění nového audio systému technicky i časově náročnější a jsou nezbytné bohaté zkušenosti zvukového technika. K měření používáme kvalitní kalibrované mikrofony v kombinaci s profesionálním měřícím softwarem REW. Spolehnout se můžete i na precizní nastavení zvuku v podání našeho hlavního zvukového technika, jenž perfektně ovládá jak REW, tak software všech výrobců DSP procesorů, se kterými pracujeme. Pravidelně se také zúčastňuje školení nejen daných výrobců, ale i takových velikánů svého oboru, jako je Peter Steinbacher, alias PS Sound z Anglie. 

Možnost poslechu hudby ve vysokém rozlišení v nejvyšší kvalitě

Trendem poslední doby je přehrávání Hi-Res souborů, tedy hudby ve vysokém rozlišení. Hudební nahrávka v takové kvalitě zní přesně tak, jak ji interpret nahrál ve studiu a je dokonce výrazně kvalitnější, než jak ji známe z klasických CD disků. Dnes je poměrně snadné se například díky streamovacím službám k takovým hudebním souborům dostat a nejmodernější technologie umožňují i jejich poslech v domácnosti i v automobilu. Oproti nejrozšířenějšímu mp3 formátu umožňují Hi-Res soubory výrazně kvalitnější zážitek z poslechu a to nejen u našeho základního upgradu zvuku, ale především u těch pokročilých. Více o hudbě ve vysokém rozlišení se dozvíte v našem článku věnovanému této problematice. Moderní zesilovače Audison nebo Helix, které používáme v našich instalacích, umožňují integraci Bluetooth modulu s Hi-Res zvukovými kodeky (aptX HD nebo LDAC), přes který je snadné streamovat hudbu ve vysokém rozlišení bezdrátově z vašeho mobilního telefonu, případně externího Hi-Res přehrávače. V současnosti máme také jako jediní v České republice k dispozici speciální převodník signálu pro vozy BMW, který umožňuje získat z hlavní jednotky čistý signál bez tovární ekvalizace a to i v případě příplatkových systémů Harman Kardon a Bowers & Wilkins. Výsledkem je špičkový zvuk bez jakéhokoliv ovlivnění hlavní jednotkou automobilu a možnost snadného přehrávání Hi-Res souborů například i přes Apple Carplay nebo Android Auto. 

1) Ozvučení Audison

Ozvučení od italského výrobce Audison je naším prvním a nejžádanějším upgradem ve vozidlech automobilky BMW. Je to dáno nejen nadstandardním zvukem reproduktorů, které snesou i náročnější měřítko, ale i propracovanou nabídkou do všech modelů BMW, širokým portfoliem zesilovačů Audison Forza pro každý typ instalace a samozřejmostí je i žádaná plug & play instalace. Italové zkrátka zvuk vždy uměli a modelová řada Prima do BMW to jen potvrzuje. Neméně důležité je, že Audison svůj systém do BMW neustále vyvíjí, aktualizuje své produkty dle nových modelů BMW a nabízí i specifickou kabeláž pro bezproblémové propojení zesilovačů Audison s čím dál složitějšími továrními systémy BMW. Celkem pět zesilovačů s integrovaným DSP procesorem až s 12 kanály zaručují nepřeberné možnosti instalace od těch základních až po pokročilé. Na oficiálním webu Audisonu najdete i propracovaný konfigurátor, kde se můžete inspirovat, jak by mohl váš nový audio systém vypadat. Možností je hned několik a to od pouhé výměny reproduktorů po upgrade celého systému s instalací zesilovače s DSP procesorem. Podívejme se nyní na nejčastější možnosti, jaké Audison nabízí:

Ozvučení od Audisonu je nejvíce variabilní a začíná již na částce 8660 Kč včetně instalace v případě výměny předních reproduktorů. Již takový základní upgrade dokáže celkové ozvučení vylepšit, nesrovnatelně zajímavějších výsledků však dosáhnete při výměně celého systému a to především v případě instalace zesilovače s DSP procesorem. V rámci kompletního ozvučení Audison se částka pohybuje průměrně v rozmezí 50 až 70 tisíc Kč dle množství zvolených komponentů. V ceně je samozřejmě měření a nastavení zvuku na DSP procesoru. Vzorovou instalaci do vozidla BMW 5. řady s obsáhlou fotogalerií si můžete prohlédnout v našem článku. 

2) Ozvučení Morel - Performance

Ačkoliv je výše uvedené ozvučení Audison zvukově i výkonově na velmi vysoké úrovni a výrazně předčí příplatkový tovární audio systém Harmann Kardon, nabízíme i několik dalších variant pokročilejšího zvukového systému. Donedávna se náročnější majitelé vozů BMW, kteří nechtěli investovat více než 200 tisíc Korun do audio systému Bowers & Wilkins, museli smířit se systémem Harman Kardon nebo se objednat na "základní" upgrade od jednoho z aftermarket výrobců. Tento stav se rozhodl změnit izraelský Morel, který se úzce specializuje na high-end ozvučení domácností a automobilů. Morel spolu se svými produkty přináší majitelům automobilů BMW zvuk, který doposud nebylo možné ve vozech BMW zažít. A to hned ve dvou variantách ozvučení - Performance a Reference. Reproduktory Morel řady Performance tedy představují náš první pokročilejší systém, který zvukově přesvědčivě překonává všechny ostatní aftermarket OEM systémy na trhu, včetně výše uvedeného Audisonu. Použité materiály a technologie značky Morel se projevují na kvalitnějším podání zvuku, jenž ocení zejména náročnější posluchači. Očekávat můžete i vyšší výkon, rozmanitější detaily, kvalitnější hedvábné výškové reproduktory, které vás neunaví ani při dlouhém poslechu i schopnost reprodukovat náročnější typ hudby. Vše ostatní však zůstává totožné jako v případě ozvučení od Audisonu, tedy stejný tvar i konektory reproduktorů i montáž bez zásahu do tovární elektroninstalace. A jelikož se Morel specializuje výhradně na reproduktory, proto v případě této varianty volíme špičkový zesilovač s DSP procesorem vyšší třídy, nejčastěji od německého výrobce Helix. Konkrétně se tedy jedná nejčastěji o následující komponenty:

  • Komponentní reproduktory Morel IP-BMW42 do předních nebo zadních dveří (dle modelu auta).
  • Koaxiální reproduktory Morel IP-BMW4C do zadních dveří nebo odkládacího plata (dle modelu auta).
  • Volitelný centrální reproduktor Morel IP-BMW42-CTR, případně Morel IP-BMW4C-CTR (dle modelu auta).
  • Basové reproduktory Morel IP-BMWSUB82 pod sedačky řidiče a spolujezdce.
  • Zesilovač s DSP procesorem (např. Helix V Eight DSP nebo Helix V Twelve DSP) dle množství zvolených komponentů.
  • Možnost doplnění o kompaktní subwoofer do zavazadlového prostoru, například JL Audio CS110LG-TW1.
  • Volitelný Bluetooth modul (např. Helix HEC BT HD) pro bezdrátové streamování hudby ve vysokém rozlišení (Hi-Res Audio).
  • Volitelné dálkové ovládání DSP procesoru Helix Conductor.
  • Plug & play kabeláž pro připojení zesilovače a zachování tovární elektroinstalace.
Ozvučení Morel řady Performance je také velice variabilní s možností vyměnit například pouze reproduktory s využitím továrního zesilovače.  Doporučujeme však instalovat kompletní ozvučení, tedy přední třípásmový systém, v případě zájmu i dvoupásmové reproduktory do zadních dveří a odpovídající zesilovač s DSP procesorem. Cena za instalaci včetně měření a nastavení zvuku na DSP procesoru se průměrně pohybuje v rozmezí 70 až 100 tisíc Kč a je závislá na množství instalovaných komponentů. Vzorovou instalaci do vozidla BMW 3. řady s obsáhlou fotogalerií si můžete prohlédnout v našem článku. 

3) Ozvučení Morel - Reference

Druhou variantu špičkového ozvučení do automobilů BMW představuje modelová řada Reference od značky Morel. Reproduktory řady Reference již nabízí pokročilou kvalitu zvuku i pro velmi náročné posluchače. Technologicky jsou reproduktory založené na téměř legendární modelové řadě Hybrid, která poskytuje pomyslnou vstupenku pro audiofilní zážitek ze světa "moreláckého" zvuku. Okouzlí vás detailní výškové reproduktory s typickým "sweet and warm" zvukem, kterým se Morel proslavil po celém světě, ale i věrně znějící a nečekaně dynamické středové reproduktory. Spodní pásmo doplňují špičkové basové reproduktory Morel, které jsou společné pro varianty Performance i Reference. I u varianty Reference stále platí vše výše uvedené - jak výškové, tak středové a basové reproduktory disponují totožnými rozměry, tvarem i konektory jako v případě továrních reproduktorů a jejich instalace probíhá v duchu plug & play. Zachováváme tedy tovární kabeláž a nedochází ke ztrátě záruky v případě nového automobilu. Vzhledem k výkonové náročnosti reproduktorů Morel řady Reference je již nezbytné zvolit odpovídající zesilovač nejvyšší třídy. Opět však používáme specifickou plug & play kabeláž, díky které zesilovač zapojíme pouhým zacvaknutím na originální BMW konektor. A o jakých produktech se konkrétně bavíme?

  • Komponentní reproduktory Morel IR-BMW42 do předních nebo zadních dveří (dle modelu auta).
  • Koaxiální reproduktory Morel IR-BMW4INT do zadních dveří nebo odkládacího plata (dle modelu auta).
  • Volitelný centrální reproduktor Morel IR-BMW42-CTR, případně Morel IR-BMWINT-CTR (dle modelu auta).
  • Basové reproduktory Morel IP-BMWSUB82 pod sedačky řidiče a spolujezdce.
  • Zesilovač s DSP procesorem (např. Helix P Six DSP Ultimate, případně Helix V Twelve DSP) dle množství zvolených komponentů.
  • Pro maximální využití kvality reproduktorů Morel lze instalovat špičkový analogový zesilovač s externím DSP procesorem. 
  • Možnost doplnění o kompaktní subwoofer do zavazadlového prostoru, například JL Audio CS110LG-TW3.
  • Volitelný Bluetooth modul (např. Helix HEC BT HD) pro bezdrátové streamování hudby ve vysokém rozlišení (Hi-Res Audio).
  • Volitelné dálkové ovládání DSP procesoru Helix Conductor.
  • Plug & play kabeláž pro připojení zesilovače a zachování tovární elektroinstalace.
Ozvučení Morel řady Reference také doporučujeme instalovat kompletní, tedy přední třípásmový systém, případně i dvoupásmový do zadních dveří, volitelně centrální reproduktor a odpovídající zesilovač s DSP procesorem. Cena za instalaci se průměrně pohybuje od 110 do 140 tisíc Kč a je závislá na množství zvolených komponentů. Také varianta Reference je variabilní a je možné například zvolit zadní reproduktory z nižší řady Performance, případně je vůbec neinstalovat a ušetřené peníze investovat do subwooferu umístěném v zavazadlovém prostoru. Vzorovou instalaci do BMW 3. řady (G20), která zahrnuje výměnu předních a zadních reproduktorů a subwooferů si můžete prohlédnout v našem článku. Možná vás zaujme i pokročilejší instalace do BMW 4. řady (G22) s výměnou všech 12 reproduktorů Harman Kardon, doplněním subwooferu a rozšířenými možnostmi ladění zvuku.

4) Ozvučení Morel - Individual

Dostáváme se k poslední variantě ozvučení do automobilů BMW, která již představuje high-end v oblasti ozvučení vozidel. I tentokrát se spoléháme na značku Morel a její špičkové produkty, které se dokonale hodí pro nekompromisní audio systém do vozidel BMW. U této varianty volíme komponenty z druhé nejvyšší modelové řady Elate Carbon, která se vyznačuje audiofilním zvukem, exkluzivním designem a dokonalým zpracováním. Hedvábné výškové reproduktory s bezkonkurenčním vysokofrekvenčním výkonem si perfektně rozumí se středovými reproduktory téže řady s ultralehkou karbonovou membránou a exceletní prezentací středních frekvencí. Basové reproduktory opět využíváme z řady Performance, které svou kvalitou obstojí i při této nejvyšší konfiguraci. Pro maximální zvukový zážitek je nezbytné instalovat i odpovídající zesilovače, přičemž se nejčastěji spoléháme na špičkové analogové zesilovače amerického výrobce Zapco, případně alternativní zesilovače podobné kvality dle dostupného prostoru v automobilu. Stejný důraz na kvalitu preferujeme i u samostatného DSP procesoru, na kterém stejně jako u všech předchozích variant naladíme zvuk nejen pro řidiče, ale i konkrétní automobil. A samozřejmostí je umístění kvalitního subwooferu do zavazadlového prostoru pro nezaměnitelnou dynamiku a přesné podání nízkých kmitočtů. Nezapomínáme ani na odpovídající kabeláž nejvyšší kvality, přípravu pro poslech hudby ve vysokém rozlišení a myslíme i na designové zpracování instalace. Tato varianta ozvučení nemá žádné limity jak ve zvolených produktech, tak jejich ceně nebo designu. Je možné vytvořit individuální nabídku na základě požadavků klienta, včetně výroby A-sloupků pro výškové a středové reproduktory a dalších úprav interiéru. Nejčastěji instalované komponenty:

  • Výškové reproduktory Morel Elate Carbon MT450, alternativně Morel Elate Carbon Alto do předních dveří.
  • Středové reproduktory Morel Elate Carbon MM3 do předních dveří.
  • Basové reproduktory Morel Performance IP-BMWSUB82 pod sedačky řidiče a spolujezdce.
  • Individuálně zvolený zesilovač nejvyšší třídy pro výškové, středové a basové reproduktory.
  • Individuálně zvolený subwoofer do zavazadlového prostoru s odpovídajícím zesilovačem.
  • Individuálně zvolený samostatný DSP procesor německého výrobce Helix. 
  • Dálkové ovládání DSP procesoru Helix Conductor.
  • Volitelný Bluetooth modul pro bezdrátové streamování hudby ve vysokém rozlišení (Hi-Res Audio).
V případě varianty Morel Individual se nejčastěji věnujeme instalaci pouze předního třípásmového systému, což představuje nejvhodnější řešení pro ozvučení zaměřené na sound quality. Zadní reproduktory lze samozřejmě také doplnit, případně je možné je naladit ve specifickém režimu "rear fill" pro rozšíření zvukové scény. Všechny komponenty je možné libovolně vybrat na základě stanoveného rozpočtu a požadavků klienta. Cena za instalaci se obvykle pohybuje od 150 do 300 tisíc Kč dle zvolených komponentů. Vzorovou instalaci do BMW 5. řady (G31), která zahrnuje high-end produkty výrobců Morel, Zapco a JL Audio si můžete prohlédnout v našem článku.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Analogový vs. "digitální" zesilovač - který vybrat?
Zesilovače jsou nedílnou součástí každého pokročilého audio systému a jejich kvalita, výkon a také třída ovlivňují výsledný zvuk. Jaký zesilovač je právě pro vás nejvhodnější?
Celý článek
Jak poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení v autě?
Trendem poslední doby je poslech hudby ve vysokém rozlišení, které přináší studiovou kvalitu zvuku. Vše důležité o Hi-Res souborech a jejich poslechu v automobilu se dozvíte v článku.
Celý článek
Vše, co byste měli vědět o odhlučnění auta
Odhlučnění auta umožní snížení hluku v interiéru, zlepší komfort při cestování a chrání před tepelnými ztrátami. Vše důležité včetně výsledků měření hluku se dočtete v našem článku.
Celý článek
Jak zlepšit tovární ozvučení auta?
Základní i pokročilé možnosti zlepšení továrního ozvučení včetně hledání cest k dosažení automobilového high-endu se pokusíme shrnout v našem článku.
Celý článek

Komentáře k článku