Můj účet

Comfortmat Blockshot - konec hluku v autě

Výběr vhodného a účinného protihlukového materiálu je základem pro úspěšné odhlučnění vozidla. V dnešní době je na trhu velké množství materiálů s různou kvalitou a účinností a my se v tomto článku zaměříme na ten nejúčinnější vůbec, tedy Comfortmat Blockshot. Blockshot patří mezi prémiové zvukově izolační materiály ruského výrobce Comfortmat, který nabízí široké portfolio špičkových materiálů pro odhlučnění vozidel. Blockshot je membránový zvukově i tepelně izolační materiál se schopností zvukové izolace až -31 dB a velmi širokými možnostmi použití. Hlavní přednosti materiálu si popíšeme na následujících řádcích. 

Způsob aplikace a oblast použití

Comfortmat Blockhot se aplikuje jako druhá vrstva na antivibrační materiál, který zamezí vibracím a rezonancím šířícím se po karoserii vozu. Blockshot následně absorbuje běžný silniční hluk o vyšších frekvencích. Díky svému složení s akustickou membránou Blockshot nahrazuje i třetí vrstvu, která se nejčastěji aplikuje na podlahu a zadní podběhy v podobě membránového materiálu Comformat Blockator (případně konkurenční STP Noise Block). Jeho použití je velmi univerzální a můžete jej použít v podstatě na libovolnou oblast vozidla. Nejčastěji Blockshot používáme na odhlučnění podlahy, zavazadlového prostoru, zadních podběhů z vnitřní i vnější strany a předních podběhů. 

Vysoká účinnost díky membránové technologii

Nejdůležitější zbraní Blockshotu je jeho unikátní složení. Kromě zvukově izolační vrstvy obsahuje i protihlukovou membránu s jedinečnou strukturou, která umožňuje dosáhnout působivé zvukové izolace až -31 dB. Membrána o tloušťce 1,5 mm nepropustí hluk do interiéru vozu a odrazí jej zpět do spodní vrstvy, která hluk absorbuje. Právě přítomnost membrány je hlavním benefitem oproti konkurenčním protihlukovým materiálům a dle testů umožní až dvakrát vyšší účinnost odhlučnění. Jen pro srovnání uvedeme, že průměrná úroveň zvukové izolace konkurenčních produktů určených pro odhlučnění podlahy nebo zavazadlového prostoru (například STP Blackton 4, Gladen Aero Neoprene, Silent Coat Neoprene 6, VBF Noise Neoprene 6, apod.) je pouze -12 až -15 dB. Takový rozdíl je v praxi více než znatelný a odhlučněné vozidlo membránovými materiály Comfortmat se stává pro silniční hluk neproniknutelnou bariérou.

Tloušťka a složení

Comfortmat Blockshot je vícevrstvý materiál a disponuje celkovou tloušťkou 7 mm. To umožňuje u drtivé většiny vozidel bezproblémovou aplikaci na téměř libovolnou oblast vozidla. Blockshot je složen celkem ze tří vrstev. První vrstvu tvoří patentovaná adhezivní vrstva AdiT s těsnícím účinkem a extrémní přilnavostí, druhou vrstvou je zvuková izolace, která díky své komorové struktuře velmi účinně pohltí okolní hluk a konečně třetí vrstvu tvoří již výše zmíněná akustická membrána, která hluk nepropustí dále a výrazně zvyšuje účinnost vnitřní vrstvy.  

Odolnost vůči vlhkosti

Nejen do dveří, ale i do ostatních částí vozu se může dostat vlhkost, která může narušit strukturu i funkci běžných protihlukových materiálů. Blockshot se ničeho takového nebojí a jeho složení je zcela necitlivé na účinky vlhkého prostředí. Blockshot neabsorbuje vodu, nehnije, nerozkládá se a zachovává si stejné vlastnosti dokonce i v zimě. Samostatnou kapitolou je pak lepící vrstva Blockshotu, která dokonale přilne jak ke kovu, tak k první vrstvě odhlučnění v podobě antivibračního materiálu. Koeficient adheze je 5 až 8 N / cm, což výrazně převyšuje výkon materiálů ostatních výrobců. Testy prokázaly, že dokonce ani dlouhodobé ponoření do vody nevede k žádnému narušení fixace a tměl neumožňuje vlhkosti a vzduchu dostat se pod materiál.

Teplotní odolnost

Charakteristickým znakem Blockshotu i dalších zvukově izolačních materiálů společnosti Comfortmat je tepelná stabilita v až neuvěřitelném rozmezí od -50 °C do +150 °C Je to díky unikátní lepivé vrstvě, která byla vytvořena pro sezonu 2019/2020 za spolupráce s předními evropskými společnostmi zabývajícími se touto problematikou. Konkurenční produkty často používají tavná lepidla, která při zahřívání mění své vlastnosti a stávají se nestabilními. Výsledkem je, že se materiál začne odlupovat při teplotách nejen okolo 60 až 80 °C, čemuž často dochází v letních měsících, ale i v mrazu. S Blockshotem se však nic takového prakticky nemůže stát a můžete se spolehnout na stejnou funkci tohoto materiálu po celou životnost vozidla. 

Ochrana před tepelnými ztrátami

Struktura materiálu Comfortmat Blockshot nejen že nepropustí hluk do interiéru, ale má i tepelně izolační vlastnosti. Tepelná izolace dveří pomáhá jak v zimě, tak v létě. V zimě v interiéru vydrží teplejší teploty po dobu i několika hodin po vypnutí motoru. Podobný, ale opačný efekt pocítíte v létě, kdy v interiéru déle udržíte chladné teploty i po vypnutí klimatizace. Stejnou funkci mají i ostatní membránové materiály Comfortmat Integra a Skyline a při kompletním odhlučnění bude vůz i tepelně izolován.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírování fotografií nebo textu je zakázáno! Všechna práva vyhrazena.

Podobné články

Jak nejúčinněji odhlučnit zavazadlový prostor
S příchodem nových a účinnějších antivibračních a zvukově izolačních materiálů Comfortmat jsme aktualizovali náš článek týkajícího se odhlučněním kufru.
Celý článek
Jak nejúčinněji odhlučnit podlahu vozidla
Přes podlahu se do interiéru vozu dostává hluk od silnice, od kol, ale i od motoru, převodovky nebo výfuku. V našem článku se dozvíte jak odhlučnit podlahu vozu v několika krocích.
Celý článek
Jak odhlučnit zadní podběhy vozidla
Odhlučnění zadních podběhů provádíme převážně ze strany zavazadlového prostoru. Jsou však případy, kdy je odhlučnění vhodné z vnější strany a jak na to se podíváme v našem článku.
Celý článek
Jak odhlučnit střechu auta?
Odhlučnění střechy účinně zamezí pronikání hluku přes střechu vozu a poskytne také její tepelnou izolaci. V našem dalším článku se podíváme jak na to.
Celý článek
Představujeme Comfortmat Integra
Představení hlavních funkcí a výhod membránového protihlukového materiálu Comfortmat Integra, který je určen speciálně pro odhlučnění dveří vozidla.
Celý článek
Jak na odhlučnění předních podběhů vozidla
Odhlučnění předních podběhů má vliv zejména na hluk od vozovky, kol a létajících kamínků. V našem článku se dozvíte jak přední podběhy velmi účinně odhlučnit.
Celý článek
Jak správně odhlučnit dveře vozidla
Přední i zadní dveře jsou jedny z hlavních ploch, kterými do interiéru vozidla proniká vysoké procento hluku a jsou základním prvkem odhlučnění celého vozu.
Celý článek
Jak na nejúčinnější odhlučnění vozu?
Odhlučnění vozu umožní výrazné snížení hluku v interiéru a značně zvýší komfort a pohodlí při jíždě. V našem článku se dozvíte jak kompletně odhlučnit celý vůz.
Celý článek
Comfortmat - revoluce v odhlučnění vozidel
Technologie jdou rychle dopředu a to platí i pro odhlučnění vozidel. Proto jsme museli přijít s novými hi-tech materiály a novou strategií pro nadcházející roky. Určitě čtěte dále, stojí to za to!
Celý článek

Komentáře k článku